Proiectul de sere va ajuta biserica să crească

Linnéa Jimenez

SERBIA: Condițiile rele de lucru, șomajul în creștere și salariile mici obligă multe familii să părăsească Serbia pentru a căuta un nivel de trai mai bun în Europa.

Bisericile evanghelice au fost astfel nevoite să pună bazele unui proiect de sere.

„Avem mai mulți membri în străinătate decât scaune în biserică”, afirmă cu tristețe pastorul Jovica Popor. Însă el nu și-a pierdut speranța de tot.

Cu doi ani și jumătate în urmă, bisericile evanghelice din nordul Serbiei au început să caute modalități prin care să-și ajute membrii să rămână în țară. În unele zone, bisericile au pierdut mai mult de o treime din numărul membrilor în decursul ultimilor doi ani.

Liderii din 17 biserici au pus bazele organizației Transformation cu scopul de-a sprijini familiile creștine în a găsi un loc de muncă. Prin intermediul organizației, liderii au putut cumpăra și dona mai multor familii materialele necesare construcției unor sere. În acest mod, familiile respective au cultivat fructe și legume de două ori pe an, ceea ce i-a ajutat să concureze cu ceilalți producători de pe piața agricolă.

Horvat Istvan, soția lui Marica și cei doi copii ai lor sunt unii dintre cei care au beneficiat de ajutorul organizației. Sera are 8 metri lățime, 20 de metri lungime și 3,6 metri înălțime și acoperă aproape jumătate din grădină. Horvat și Marica au sera numai de două luni, dar plantele au început deja să crească. Temperatura de 32 de grade e perfectă pentru ca roșiile să se simtă bine.

„Fructele sunt aproape coapte, astfel că în câteva zile le vom culege. Acum curățăm puțin crengile ca fructele să aibă suficient spațiu între ele. Eu și cu soția lucrăm cel mai mult, însă copiii ne ajută și ei desigur”, spune Horvat.

Horvat lucrează în mod obișnuit ca sezonier într-o fabrică din localitate care produce cărămizi și țigle. Sarcina lui Horvat e aceea de a sorta cărămizile și țiglele pe categorii diferite – o slujbă deloc ușoară, în trei schimburi. În cazul în care Horvat sortează greșit primește o penalizare de 20 la sută din salariul lui lunar care deja e mic, mai puțin de 1000 de lei. Când sezonul ia sfârșit,  Horvat ar fi nevoit, la fel ca mulți alții din Serbia,  să plece în străinătate pentru a-și găsi de lucru acolo. Planul lui a fost să lase familia în Serbia și să meargă singur în Slovenia la lucru. Astăzi însă, Horvat Istvan are ceva speranță de viitor și crede că va putea sta acasă cu familia.

„Am gustat deja prima mea roșie și mă simt încrezător în viitor. Produsele proprii au întotdeauna o calitate mai bună decât cele cumpărate din magazin”, explică el.

Este pentru prima dată când familia are o seră. Timpul liber e folosit acum pentru cultivarea plantelor de roșii. Planul e ca recolta de roșii să cântărească 1000 de kilograme. După aceea, Horvat speră să poată cumpăra încă o seră și un sistem de irigație.

Jovica Popov e coordonatorul proiectului de sere. El e implicat în această lucrare cu toată inima și explică plin de entuziasm cum acest proiect merge mână în mână cu lucrarea de evanghelizare.

„Dacă nu vom reuși să oprim plecarea oamenilor de la sate la orașe sau în străinătate, vom fi nevoiți cât de curând să închidem bisericile. Acest lucru va duce la îngreunarea lucrării de evanghelizare. Unii susțin că putem să facem evanghelizare și să câștigăm membri noi în biserici, în locul celor care au plecat, însă atunci nu e nimeni care să aibă cunoștințele necesare și posibilitatea de ai învăța pe cei noi. Astfel, va trebui să o luăm de la capăt cu lucrarea de ucenicizare”, spune Jovica.

El lucrează ca pastor în regiunea Zrenjanin, unde bisericile au organizat o școală biblică cu doi ani în urmă în speranța de a pregăti lideri de viitor. Din păcate, șomajul ridicat, în special între tineri, i-a obligat pe mulți din elevii școlii să plece în străinătate în căutare de lucru.

„Proiectul de sere oferă posibilități de a face misiune. Numai în regiunea Zrenjanin sunt 60 de localități în care nu există nici o biserică. În unele locuri nu există nici măcar o biserică tradițională. Pentru a evangheliza aceste localități avem nevoie de oameni dornici să meargă  acolo. Astăzi avem credincioși în patru din aceste localități, însă avem nevoie de evangheliști și în celelalte 56 de localități”, explică Jovica.

Horvat Istvan locuiește în satul Novi Becej din regiunea Zrenjanin. Pe lângă slujba sezonieră la fabrica de cărămizi și munca din seră, Horvat se implică în lucrarea din biserica penticostală din localitate ca translator și ca lider de laudă și închinare. Jovica Popov spune că pastorul din biserica lui Horvat e înaintat în vârstă și că membrii bisericii speră ca Horvat să devină într-o zi pastor – de aceea este cu atât mai important ca Horvat să poată să rămână în țară.

Bisericile penticostale din regiune au cumpărat o magazie unde se pot usca fructe. Aceasta oferă posibilitatea deținătorilor de sere să vândă atât fructe și legume proaspete cât și uscate. Fructele uscate se vând chiar la un preț mai ridicat decât cele proaspete.

Familiile de creștini sunt implicate în întreaga lucrare de producție. Unii cultivă legumele și fructele, alții lucrează la uscător și alții la vânzare în piață.

Tony și Melanie alcătuiesc o familie tânără, care a primit la rândul ei sprijin să construiască o seră. Băiatul lor are numai patru luni și de aceea este mult mai convenabil pentru ei să poată lucra în jurul casei. Tony și Melanie privesc încrezători în viitor. Pe lângă seră au și găini, iar ouăle le vând la piață împreună cu legumele și fructele din seră. Tony și Melanie au o rețetă proprie de suc de roșii, pe care îl vând la sticlă. Tony se apleacă și îmi arată câteva plante de roșii.

„Roșiile astea nu arată prea strălucit, dar sunt foarte delicioase. Pe ele le folosim la sucul de roșii, iar pe celelalte le vindem direct la piață”, povestește el.

Scopul proiectului de sere este acela de a sprijini familiile creștine care sunt afectate de rata ridicată a șomajului. Pastorul regiunii, Victor Sabo, spune că proiectul a dat speranțe de viitor bisericilor din regiune.

„Oamenii se bucură să trăiască în cultura lor și în casa proprie. Acest lucru le dă nădejde. Mai mult decât atât, avem posibilitatea să influențăm societatea din jurul nostru. Oamenii văd în acest fel că biserica nu e doar pentru a auzi o predică, ci are și menirea de a-i ajuta pe cei în nevoie în viața de zi cu zi. Acest lucru e extrem de important. Rolul bisericii e de ai sluji pe oamenii din jur”, explică Victor Sabo.

Be the first to comment

Leave a Reply