Aproape 200 de nigerieni au fost uciși în masacrul din Ajunul Crăciunului

Sursa: International Christian Concern

Se suspectează că milițiile nigeriene fulani au atacat 21 de sate creștine din județele Bokkos, Barkin Ladi și Mangu din statul Plateau în Ajunul Crăciunului, ucigând aproape 200 de săteni, potrivit oficialilor guvernamentali și organizațiilor umanitare. Este de așteptat ca numărul morților să crească, pe măsură ce familiile continuă căutarea celor dragi dispăruți.

Comisarul pentru Informații și Comunicații al statului Plateau, Musa Ashoms, a raportat că 195 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor din Ajunul Crăciunului, iar mulți săteni sunt încă dispăruți. El a făcut apel la cei din aceste comunități să se înarmeze și să se apere.

Organizația Amnesty International Nigeria a raportat că 194 de persoane au fost ucise în statul Plateau, din care 148 în Bokkos, 27 în Barkin Ladi și 19 în Mangu. Crucea Roșie din Nigeria a raportat 161 de decese și 32.604 de persoane afectate. Atacul a afectat 84 de comunități din Bokkos și Barkin Ladi și a dus la strămutarea a 29.350 de persoane. În plus, 301 de persoane au fost rănite și 27 de case au ars.

Martorii au declarat că au fost prezenți insuficienți agenți de securitate pentru a împiedica atacurile care au durat mai bine de șapte ore.

„Mai multe cadavre au fost găsite astăzi în tufișuri”, a spus Timothy, un localnic din satul Mbar din județul Bokkos. „Da, în Ajunul Crăciunului a fost atacat satul meu și alte sate din apropiere. Multe case au fost arse, inclusiv biserica mea. Nu pot spune câți oameni au fost uciși, dar am găsit mai multe cadavre astăzi și încă îi căutăm pe cei dispăruți.”

Naomi, o locuitoare din Mayong, a pierdut patru membri ai familiei în atac și a fugit într-o tabără pentru persoane strămutate intern. „Casa mea a fost arsă și am fost în doliu în ziua de Crăciun”, a declarat ea.

Ezekiel Peter Bini Condole, președintele Asociației Irigwe pentru Dezvoltarea Tineretului din Bokkos, Barkin Ladi și Mangu i-a cerut președintelui Nigeriei, Bola Tinubu, să facă mai mult pentru a proteja creștinii. El a spus că creștinii din Statul Plateau ar trebui să fie compensați de guvern pentru pierderile lor. Condole a adăugat că există amenințări cu mai multe atacuri pentru a șterge complet prezența creștină din regiune și i-a cerut președintelui american Joe Biden să facă presiuni pe liderii Nigeriei pentru a opri crimele.

Nigeria este unul dintre cele mai periculoase locuri pentru creștini, în special în regiunea Middle Belt. Peste 50.000 de creștini au fost uciși în această regiune în ultimii 20 de ani și milioane de oameni au fost strămutați.

Be the first to comment

Leave a Reply