Nu uitați de Biserica în suferință

de Rev. Max Schläpfer | Președintele Comisiei pentru libertăți religioase a WAGF

Iubești eroii? Iubești eroii credinței? Sunt sigur că da, și pe bună dreptate! Cu toții îi iubim pe eroii credinței. De asemenea, știm că ei sunt menționați în Biblie. În Evrei 12, eroii credinței sunt numiți un nor de martori – ei au mers înaintea noastră și sunt o sursă de putere și încurajare pentru noi, să ne trăim viețile cu Domnul Isus.

Trei grupuri de eroi ai credinței

O listă fascinantă și detaliată a acestor eroi ai credinței o găsim în Evrei 11. Ați observat că această listă este împărțită în trei grupuri? Primul grup îl găsim în Evrei 11:29-35. Ei sunt cei care au văzut rezultatul credinței lor: Moise care a trecut Marea Roșie, Iosua care a văzut căderea zidurilor Ierihonului, Ghedeon care a izbăvit poporul de sub jugul dușmanilor lor.

Al doilea grup sunt cei care nu au văzut rezultatul credinței lor: Avraam și Sara, care nu au trăit pentru a vedea mulțimile care le-au fost promise, și Iosif, care nu a experimentat ieșirea din Egipt. Biblia ne spune despre ei că toți aceștia au murit în credință, fără să fi primit lucrurile promise, ci le-au văzut și le-au urat de bine de departe și au recunoscut că sunt străini și călători pe pământ.

Al treilea grup este format din oameni pe care probabil că nu i-am fi văzut eroi ai credinței, dar Biblia îi include în această listă. Aceștia sunt oamenii care s-au confruntat cu mari dificultăți din cauza credinței lor.

Ne place să vorbim despre cei care au primit de fapt promisiunile. Iubim câștigătorii! Indivizii care au ajuns la un rezultat vizibil sunt sărbătoriți, ceea ce este bine într-o anumită măsură. Dar uităm de eroii tăcuți ai credinței, de frații și surorile noastre care au experimentat suferința și ale căror nume nu sunt menționate în cărțile de istorie a bisericii. Acest tip de erou al credinței există și astăzi. Amintiți-vă că și ei sunt învingători sau, mai degrabă, sunt biruitori. Merită respect pentru că au perseverat și și-au atins scopul. Fără îndoială, frații și surorile de astăzi ale bisericii în suferință fac parte dintre acești eroi tăcuți ai credinței!

Date despre biserica în suferință

În fiecare lună, în medie 322 de creștini sunt uciși pentru credința lor, 214 biserici și proprietăți creștine sunt distruse și 772 de forme de violență (cum ar fi bătăi, răpiri, arestări etc.) sunt comise împotriva creștinilor din întreaga lume!

Să recunoaștem: creștinismul este cea mai persecutată religie din lume.

Pentru ca aceste date să nu rămână generale, iată o poveste din Nigeria:

Până acum șase luni, Habila Adamu a locuit în statul Yobe din nordul Nigeriei împreună cu soția sa și fiul lor de patru ani. Majoritatea populației de acolo este musulmană. Pe lângă slujba sa, a fost și crainic pentru postul de radio creștin. Șeful său musulman nu a fost de acord cu acest lucru și l-a concediat în urmă cu doi ani.

Prin intermediul unui împrumut, Habila și-a început propria afacere pentru a continua să-și susțină familia, mai întâi prin deschiderea unui mic magazin și mai apoi prin închirierea de corturi. Magazinul său a fost distrus de un grup de musulmani, iar corturile sale au fost închiriate de musulmanii radicali doar pentru a fi incendiate.

S-a întâmplat într-o seară din octombrie 2014. „Ne culcasem la ora 22:00, după întreruperea obișnuită de curent de seara”, își amintește bărbatul de cincizeci și cinci de ani. „Am văzut lanterne de-a lungul casei și, deodată, am auzit o voce care a strigat: <<Armata nigeriană, ieșiți afară!>> Dar oamenii care au intrat apoi în casa noastră nu erau soldați, ci membri ai grupării islamice Boko Haram.”

Liderul grupului a explicat: „Habila, nu vrem să te ucidem. Vrem doar să vă închinați lui Allah, adevăratul dumnezeu.”

Habila a răspuns: „Iar eu mă rog să-L întâlnești pe Isus, care te iubește și Și-a dat viața pentru tine”.

Liderul grupului i-a cerut lui Habila de trei ori să se lepede de Hristos și să declare că-l urmează pe Allah. Când Habila a continuat să refuze, un membru al bandei l-a împușcat în față. După cum s-a confirmat mai târziu, glonțul i-a distrus o parte din maxilarul inferior. Crezând că l-au ucis, islamiştii l-au lăsat pe Habila Adamu întins într-o baltă imensă de sânge. Au avertizat-o pe soția lui să nu spună nimănui, altfel o vor împușca și pe ea și pe fiul ei.

În timp ce încă plângea după soțul ei pe care-l credea mort, l-a auzit șoptind cu o voce slabă: „Nu sunt mort.” După ce împușcăturile de afară s-au stins, soția lui Habila le-a cerut vecinilor ei musulmani să-i ducă soțul la clinică. În mașină, Habila i-a auzit pe bărbați spunând: „A fost ultimul creștin de aici”.

În acea noapte, teroriștii i-au ucis pe toți ceilalți creștini din acea zonă.

Aceasta este una dintre multele povești despre oameni curajoși care aparțin norului de martori de astăzi. Mărturia bisericii în suferință este într-adevăr o mărturie a biruitorilor. Acești frați și surori au biruit pentru că au văzut dincolo de dimensiunea temporară. Această lume nu este singura realitate existentă. Există o eternitate. Dacă trăiești conștient de această realitate nevăzută, vei avea o sursă de putere pentru a îndura nedreptatea, suferința și durerea. Biblia indică clar această realitate când spune: „Fiindcă am primit dar o împărăție care nu se poate clătina, să ne arătăm mulțumitori…” (Evrei 12:28).

Un mister și o realitate zguduitoare

Trebuie să recunoaștem că în toate suferințele va rămâne mereu un mister. Ștefan a fost ucis cu pietre, Petru a fost salvat din închisoare, lui Iacov i-a fost tăiat capul, iar Pavel a intrat în închisoare. De ce aceste rezultate diferite? La urma urmelor, nu știm. Dar un lucru știm: Prin puterea Duhului, Domnul poate schimba situațiile sau El poate transforma suferința în binele nostru suprem și chiar o poate folosi pentru a sluji la progresul nostru spiritual! Biblia arată o altă realitate uluitoare: este chiar posibil să ne bucurăm în suferință, deoarece suferința poate duce la progres spiritual în viața noastră (Romani 5:3-5).

Când Iov a căzut în suferința sa, Biblia spune că el s-a ridicat și și-a rupt haina, și-a ras capul și a căzut la pământ și s-a închinat. În toate suferințele sale, a găsit puterea de a se închina în loc să devină plin de amărăciune. De ce s-a putut închina în situația lui teribilă? Pentru că știa că Dumnezeul atotputernic îi poate schimba situația sau, dacă nu, îi va da putere și îl va purta prin încercare!

Și noi, la rândul nostru, putem experimenta durere și suferință. Pentru majoritatea dintre noi nu înseamnă neapărat persecuție. Dar ne confruntăm cu respingere, nedreptate, dezamăgiri și frustrări din cauza credinței noastre. În astfel de situații, mărturia biruitorilor duce la răbdare și încurajare, pentru că ei au trecut înaintea noastră și au biruit. Deși nu toți au văzut promisiunile împlinite, au rămas credincioși.

Nu uitați

Nu știm ce ne aduce viitorul. Nu știm dacă va trebui să trecem prin situații dificile sau chiar suferință. Dar un lucru pe care nu ar trebui să-l uităm niciodată este că Duhul puterii este în noi și El ne va mângâia. Duhul Sfânt va proteja pacea lui Dumnezeu în inimile noastre. Bucuria din adâncul sufletului nostru nu va dispărea. Asigurarea noastră este că Domnul are totul în mâinile Sale și va folosi toate împrejurările pentru binele suprem al celor care Îl iubesc pe Dumnezeu.

Există, totuși, un alt lucru pe care Biblia ni-l spune: Să ne amintim de cei care sunt în lanțuri, ca și cum am fi în lanțuri cu ei, și de cei care sunt chinuiți, ca și cum am fi chinuiți cu ei (Evrei 13:3).

Vă rog să nu uitați să vă rugați pentru biserica în suferință! Ca indivizi și ca biserici, să nu uităm să ne rugăm pentru credincioșii care suferă. Faceți din aceasta o parte obișnuită a vieții personale de rugăciune și, dacă este posibil, o parte a vieții obișnuite de rugăciune a bisericii!

Be the first to comment

Leave a Reply