Inaugurarea bazei de misiune | Uganda

de Dumitru Mircea Deteșan, Mircea Deteșan, Ina Țiclea

Cu toate că Uganda este considerată o țară majoritar creștină (peste 80%), există în mijlocul ei triburi la care Cuvântul Domnului încă nu a ajuns. Aceste triburi sunt ținta slujirii misionarilor APME, iar această bază de misiune are ca scop strategizarea lucrării de atingere a acestora și echiparea de lucrători pentru triburile neatinse din Uganda și țările vecine. 

Inaugurarea oficială a bazei de misiune a marcat finalizarea etapei de asigurare a unei mai bune infrastructuri pentru desfășurarea proiectelor române de misiune externă mai ales în Uganda, dar și în alte țări din continentul african, apropiate de această țară, cum ar fi Tanzania, Kenya, Rwanda, Congo, Sudanul de Sud și Burundi.

Eforturile fizice și financiare deosebite, depuse de foarte mulți credincioși români din România și diaspora pentru îndeplinirea acestui obiectiv referitor la construcția bazei de misiune, sunt deja încununate cu această mare bucurie pe care o avem de a vedea finalizarea acestui frumos edificiu pentru lucrarea românilor spre slava lui Dumnezeu.

Familia de misionari APME, Bucur Florin și Dana, care au fost „vârful de lance” al acestei mari opere de construcție, au avut inspirația să-i invite la evenimentul inaugural pe toți misionarii români din Uganda, indiferent de organizația cu care lucrează. În acest fel s-a transmis tuturor ideea unei deschideri spre toți românii care au o inimă de misiune în această parte a lumii. 

Baza de misiune se dorește a fi un loc de lansare a diverselor lucrări de misiune mai ales spre etniile neatinse sau mai puțin atinse cu Evanghelia, să fie un loc de zidire și încurajare a echipelor care vor intenționa să dezvolte proiecte de misiune în teritoriul geografic respectiv, un loc de analiză înainte de întoarcerea acasă, a slujirilor desfășurate de echipele de misiune în zone diferite, după finalizarea anumitor lucrări în teritoriul misiunii. Va putea fi folosită din când în când pentru întâlniri cu misionarii aflați pe continentul african, sau poate fi folosită pentru anumite cursuri intensive de echipare, cursuri care vor putea fi însoțite apoi de partea practică a misiunii transculturale. Sunt atât de multe scopurile pentru care baza își va avea utilitatea!

S-au menționat pentru toți participanții la inaugurare, anumite lucruri esențiale de care trebuie ținut cont atunci când cineva intenționează să meargă cu o echipă în misiune, în Uganda și dorește să petreacă un anumit timp la bază. Vrem ca lucrurile să fie foarte clare și să se desfășoare cu maximă responsabilitate.

Dumnezeu a mișcat profund inimile unora dintre românii participanți la aceste evenimente, mai ales a celor care pentru prima dată au fost într-un teritoriu de misiune. Mărturiile lor, aduse cu ocazia sesiunilor din cele trei zile festive, au fost o mare încurajare pentru noi toți cei prezenți. Ne-am bucurat să vedem entuziasmul și decizia lor de a participa de acum înainte cu toată dăruirea la lucrarea de misiune și de a fi adevărați mobilizatori, frați și surori care încurajează și alți credincioși din bisericile lor spre implicarea fiecăruia în misiunea mondială.

Evenimentul propriu-zis s-a întins pe durata a trei zile, au fost prezenți frați și surori români din America, Australia, Austria, Spania, Anglia, Danemarca și România. De asemenea, au fost prezenți misionarii APME care slujesc în Uganda – Florin și Dana Bucur, Marius și Margareta Brădean, Tabita Hreniuc, cât și alți misionari români pe termen lung, care lucrează independent sau cu alte organizații în această țară. 

Duminică, 13 noiembrie, toți cei care au luat parte la acest eveniment au participat alături de credincioșii ugandezi la slujba bisericească din Ciure, care este ultima biserică plantată în apropierea bazei din Entebbe. A fost un timp binecuvântat unde, după închinare și un mesaj susținut de pastorul Dumitru Mircea Deteșan, a fost oficiat botezul în apă a 20 de persoane. Sărbătoarea și părtășia a continuat cu o masă de dragoste oferită de comunitatea românilor.

Luni, 14 noiembrie, a fost organizată inaugurarea oficială a clădirii destinate pentru a fi o bază de misiune cu viziune de atingere cu Evanghelia a popoarelor încă neatinse din Africa. După un timp de închinare în cântare și rugăciune, toți cei prezenți s-au deplasat la intrarea principală a clădirii. Pastorul D. Mircea Deteșan alături de pastorul Gabi Costea, au condus lucrările prin care s-a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu. Tema evenimentului a fost: „Și cum vor auzi ei?” inspirată din Romani 10:13-17, iar subtemele susținute de frații pastori au fost următoarele:

  1. Importanța credinței – pastor Gabi Costea – președintele școlii Ekklesia
  2. Puterea/Urgența predicării – pastor Emiau Simon Petru – președintele Assemblies of God Uganda 
  3. Necesitatea trimiterii – pastor D. Mircea Deteșan – APME

În cadrul evenimentului, au mai susținut mesaje biblice, pastorul Bojor Vasile, președintele Comunității Regionale Penticostale Cluj, și pastorul Toma Zăgrean, membru în Consiliul Bisericesc.

În cadrul evenimentului a fost lansat un mini documentar surprins de echipa Firemakers în cadrul unei călătorii de misiune pe termen scurt. Acest documentar surprinde misionarii în munca lor de zi cu zi și umanitatea lor, dar și impactul Evangheliei în mijlocul comunităților locale prin puterea lui Dumnezeu, prin unitatea Bisericii din România și diaspora și prin câțiva oameni simpli care s-au pus la dispoziția Lui. 

Ne rugăm ca Dumnezeu să-și onoreze Numele prin această bază de misiune de la Entebbe, Uganda și cât mai mulți oameni pierduți să vină la mântuire!

Mărturiile misionarilor români:

„Am fost prinsă cu multă slujire în cadrul acestui eveniment, dar a fost un eveniment foarte reușit. Am avut un timp binecuvântat cu frați și surori de pretutindeni. Am simțit prezența Duhului Sfânt din momentul rugăciunii de deschidere, la tăierea panglicii, în cântările cântate în campus. Tot evenimentul a fost sub călăuzirea Duhului Sfânt, a fost o cercetare deosebită și nu puteai să nu verși o lacrimă de bucurie privind modul în care a lucrat Dumnezeu cu semne și minuni. 

Pentru mine a fost o onoare și o binecuvântare să pot participa la acest eveniment. Timpul de laudă și închinare de la program, mesajele transmise de către frații pastori, mărturiile spuse de către frați, cântările de la focul de seară, toate acestea m-au încărcat, deși eram obosită fizic. Nimic nu se compară cu bucuriile de la aceste părtășii. Dau slavă lui Dumnezeu pentru aceste clipe de har.” 

– Tabita Hreniuc

„Mă uit înapoi și văd ce repede a trecut timpul, mă uit la ceea ce s-a realizat până acum în Uganda. Mulțumesc lui Dumnezeu care ne-a dat putere să fim statornici și uniți. Doresc să mulțumesc și fraților care au fost lângă noi, au venit în Uganda sau au înălțat rugăciuni spre Dumnezeu să binecuvinteze lucrarea de aici și nu au ținut binecuvântarea Domnului doar pentru ei, ci au dat și altora. 

Dorim ca baza de misiune să fie o binecuvântare pentru cei ce vin și pleacă. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care într-un fel sau altul v-ați implicat. Și dacă s-a realizat ceva, este pentru slava și gloria Domnului nostru Isus Hristos.

Din El tot trupul, bine închegat și strâns legat, prin ceea ce dă fiecare încheietură, își primește creșterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părți în măsura ei, și se zidește în dragoste. Efeseni 4:16” 

– Florin Bucur

„Ne bucurăm de acest moment aniversar al lucrării de misiune al APME pe teritoriul african prin deschiderea acestui centru de misiune în Entebbe și de întâlnirea cu atât de mulți frați și surori cu o inimă dedicată pentru lucrarea de misiune. 

Ne bucurăm să vedem implicarea în egală măsură a celor din România și diaspora care vin pe continentul african și se lasă folosiți de Dumnezeu, fiind parte din măreața lucrare care ne aduce pe toți mai aproape de revenirea Domnului. 

Așteptăm cu nerăbdare să vedem tot mai mulți frați români și biserici implicate în evanghelizarea celor care nu au avut ocazia să audă Cuvântul lui Dumnezeu pe limba lor și cât mai multe proiecte pe care noi le-am început sau dorim să le începem pentru atingerea lor. 

Vă invităm și vă așteptăm pe toți să veniți și în Arua în zona de nord-vest a țării numită West Nile să-L ducem pe Hristos împreună. Dar mai ales ne dorim și ne rugăm ca prezența Duhului Sfânt să fie întotdeauna în aceste locuri și Duhul Sfânt să cerceteze tot mai multe suflete pe continentul african și să aducă o mare trezire și mii de mii de africani să se întoarcă la Dumnezeu și să fie salvați.” 

– Marius și Margareta Brădean

Be the first to comment

Leave a Reply