Pentru Dumnezeu…

de Daniel Bujeniță

Kwa mungu na nchi yangu, în limba swahili, „Pentru Dumnezeu și țara mea” este deviza statului Uganda. Preocupați ca slava lui Dumnezeu să fie văzută și cunoscută tot mai mult de oamenii din țara aceasta, două familii de misionari români (Bucur Florin & Daniela cu copii lor și Brădean Marius & Margareta) trimiși prin Agenția Penticostală de Misiune Externă, slujesc ugandezilor.

Uganda este o țară foarte frumoasă, cunoscută ca „perla Africii”, dar una din cele mai sărace țări din lume despre care portalul factroom consemnează că 37,7% din populație nu realizează venituri mai mari decât 1,25 dolari pe zi. 

În această țară africană, cu o populație de 34 milioane locuitori și o suprafață de 241,5 mii de kilometri pătrați, 92% din populație locuiește în mediul rural, unde nivelul de sărăcie este extrem, ceea ce face și ca speranța de viață a locuitorilor să fie printre cele mai reduse din lume. Uganda face parte din acele țări unde se moare de inaniție la orice vârstă, media de vârstă fiind de 15 ani, respectiv sub vârsta maturității. Media de vârstă e scăzută din cauza mortalității ridicate din rândul tinerilor și mai ales a copiilor nou-născuți. Mai mult, Uganda este una dintre cele mai afectate țări din lume în ceea ce privește SIDA. 

Dincolo de tot ce se vede la suprafață știm că problemele majore ale Ugandei sunt cele spirituale și au de-a face cu forțele întunericului. 

În urmă cu câțiva ani, preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, menţiona faptul că ţara este copleşită de păcate de idolatrie şi vrăjitorie, a recunoscut crime asupra nevinovaţilor, ipocrizia politică, intriga, trădarea, adulterul şi necinstea. Toate aceste păcate, menționa el, au întârziat procesul de transformare şi evoluţie politică, socială şi economică, iar rugăciunea lui era „Vrem ca această ţară să Îţi aparţină, Dumnezeule. Iartă-ne păcatele de mândrie, lene, indiferenţă, lipsă de responsabilitate, corupţie, imoralitate sexuală, ură, opresiune, exploatare, rebeliune şi luptă”. 

Întors din Uganda, la mijlocul lui martie, după zece zile pe care le-am petrecut acolo, am rostit de multe ori că într-adevăr această țară are nevoie de o mărturie creștină autentică pentru ca deviza națiunii să fie validă, totul pentru Dumnezeu Kwa mungu. 

Călătoria în Uganda am făcut-o împreună cu păstorii români: Simion Buble din Deva, Samuel Izvernar din Reșița și Daniel Răducanu, primarul comunei Baru, iar acolo, pentru câteva zile a fost și o echipă de frați din Anglia implicați în slujirea transculturală, venită împreună cu Adrian Bucur din Londra și David Chelba de la Bristol. 

În prima parte a șederii în Uganda am vizitat familia de misionari APME, Bucur Florin & Daniela. Pentru câteva zile am fost împreună în Entebbe unde au început construcția unei baze de misiune, importante pentru această zonă din continentul african, dar am vizitat și proiectele pe care le-au dezvoltat în ultimii ani în zona Kabale din Uganda.

Florin și Daniela sunt părinți naturali pentru Naomi și Isaac și părinți adoptivi pentru alți doi copii, pe care i-au „adoptat” în urmă cu câțiva ani, Barnabas și Richard, care sunt originari din satele pigmeilor batwa. 

Oamenii din tribul Batwa, cunoscuți ca „păstrători ai pădurii” pentru că trăiesc dintotdeauna în deplină armonie cu natura înconjurătoare, au un stil de viață extrem de simplu și primitiv, folosind încă tehnici de vânătoare cu arcul cu săgeți. Din punct de vedere social și spiritual reprezintă un trib fără speranță, nici pentru viața aceasta și nici pentru cea viitoare. 

În urmă cu mai bine de 6 ani, familia Bucur a înțeles că Dumnezeu vrea să se folosească de ei pentru a prezenta Evanghelia acestui grup etnic. Astăzi în acest trib câteva sute de pigmei batwa care L-au întâlnit într-un mod personal pe Domnul Isus Hristos, se închină lui Dumnezeu în cele patru biserici plantate în Biraara, Gitebe, Rusece și Mperwa. Împreună cu echipa de români am vizitat aceste locuri unde am întâlnit frați și surori în Hristos. 

Un eveniment special, care a produs bucurie în cer și oamenilor din tribul batwa, a fost botezul nou testamental ce a avut loc în cadrul bisericii din Mperwa, unde mai mult de 50 de persoane au mărturisit pe Isus Hristos ca Domn și mântuitor personal. La botez a participat și păstorul Aloysious Kiiza din Kabale, liderul organizației Lift Up Jesus cu care Agenția Penticostală de Misiune Externă are o relație de colaborare în slujirea acestor biserici.

În a doua parte a șederii în Uganda am vizitat familia de misionari APME, Brădean Marius & Margareta. Slujirea lor se desfășoară în zona Arua, în partea de nord-vest a țării. Cu prioritate, implicarea lor este în plantare de biserici și ucenicizare printre ugandezi, dar și în taberele de refugiați. Peste un milion de persoane din Sudanul de Sud au fost obligate să-şi părăsească domiciliile în ultimii ani, în condiţiile conflictelor din acest stat unde condiţiile de trai se înrăutăţesc zilnic, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

Ținând cont de contextul social în care slujesc, dezvoltă proiecte care să vină în ajutorul acestor oameni, totodată fiind un mijloc de împlinire a scopului principal. 

Cel mai recent proiect pe care l-a finalizat familia Brădean a fost unul extrem de necesar pentru oamenii din zona Lumara/Ombavu, care au nevoie de apă. Faptul că în aceasta zonă de mai mult de patru luni nu a plouat, viața oamenilor e afectată foarte mult deoarece majoritatea familiilor depind de apă și de recoltele pe care le adună de pe terenurile din jurul casei lor.

Liderii Bisericii Penticostale Betel din localitatea Baru, județul Hundeoara, în urmă cu câteva luni, după un timp de rugăciune au înțeles că trebuie să se implice în misiunea externă. Biserica a ales să se implice prin rugăciune și financiar, venind în ajutorul oamenilor din zona Arua, contribuind la forarea unei fântâni și construirea acestei pompe de apă.

În luna februarie 2019 s-a găsit locul potrivit pentru forare în apropierea comunităților Lumara/Ombavu, unde experți în foraje au spus că se poate găsi apă potabilă.

Împreună cu echipa de români și oficialități din partea guvernului local am participat la darea în folosință a pompei de apă din zona Lumara/Ombavu. În aceeași zi, în cadrul inaugurării fântânii de apă, s-a predicat Evanghelia și câteva persoane și-au predat viața în mâna Domnului.

După această sumară descriere a Ugandei și a slujirii pe care misionarii APME o desfășoară, conchid prin a sublinia că merită să trăiești Kwa mungu – pentru Dumnezeu, pasional, cu dedicare totală, slujind din toată inima, pentru că doar ce se face pentru El dăinuiește veșnic.

Be the first to comment

Leave a Reply