Atacuri teroriste repetate în Mozambic

Fundamentaliștii islamiști au ucis cel puțin 57 de persoane, cu încă 5 morți neconfirmate, într-o biserică, într-un atac de la începutul lui aprilie în cea mai nordică provincie a Mozambicului, Cabo Delgado, a cărei populație este majoritar musulmană.  

În 7 aprilie, cel puțin 52 de persoane au fost masacrate în satul Xitaxi, districtul Muidumbe, pentru că au refuzat să se alăture grupului terorist islamist. Au ucis în mod crud și diabolic 52 de tineri.

În 9 aprilie, cinci persoane au murit într-un atac asupra satului Muambula, districtul Muidumbe, arhipelagul Quirimba. Teroriștii au cauzat daune majore bisericii locale și au distrus casele misionarilor înainte de a vandaliza școala.

În 10 aprilie, într-un alt atac, alte cinci persoane au murit pe insula Quirimba, pe coasta de nord. O persoană împușcată, o alta arsă de vie și trei înecați, în timp ce încercau să scape. Aproximativ 60 de persoane au fost luate ostatice și eliberate ulterior în decursul zilei. 

Comunitatea musulmană s-a distanțat de aceste întâmplări declarând că atacatorii nu sunt religioși și folosesc greșit numele religiei pentru aceste atacuri.

Organizația islamistă militantă numită Ahlu Sunnah Wa-Jama, cunoscută local sub numele Al Shabaab (a nu se confunda cu grupul islamist somalez) a obținut control în zona Cabo Delgado. Atacurile militanților s-au intensificat în ultimele câteva săptămâni ca parte a campaniei de înființare a unui califat islamist în regiune, aceasta fiind bogată în petrol și gaze naturale.

Be the first to comment

Leave a Reply