Persecuție fără precedent în China

Sistemul tehnologizat de supraveghere video Skynet din China are ca țintă minoritățile, lucru care amplifică oprimarea comunităților religioase. Rețeaua de supraveghere masivă se bazează pe ADN și alte date biometrice, monitorizând grupurile etnice și religioase cu scopul de a le suprima. 

Comisarul Jonnie Moore a afirmat, „China, fără urmă de îndoială, este principala violatoare a drepturilor omului și a libertății religioase. Nu poate fi comparată cu nicio altă țară din lume și aceasta nu doar din cauza acțiunilor inexcuzabile, ci și din cauza faptului că instigă la acțiuni similare în alte țări.”

Sistemul recoltează cantități de date fără precedent, colectând datele prin examenele medicale obligatorii, ADN, amprente, amprente vocale și date biometrice, fără consimțământ. Sistemul are recunoaștere facială avansată, considerată capabilă de a diferenția fețele din diferite grupuri etnice, evidențiind uigurii, tibetanii și alte minorități. Comunitățile religioase sunt de asemenea o țintă a acestui program.

Instalarea camerelor pentru monitorizarea interiorului bisericilor a fost, de asemenea, impusă, camerele fiind montate chiar și în amvoanele unor biserici. 

Oprimarea continuă a creștinătății, care a început în 2019, a dus la închiderea a sute de biserici de casă neoficiale, la arestarea și detenția a mii de creștini și lideri de biserici care au refuzat să se alăture bisericilor autorizate de stat. Tot începând cu 2019, sunt oferite recompense bănești de mare valoare tuturor indivizilor care raportează activitățile „bisericilor de casă”, cele mai mari recompense fiind oferite pentru raportarea pastorilor străini. Crucile sunt îndepărtate și înlocuite cu steagul Chinei, portrete ale președintelui Xi Jinping și slogane ale Partidului Comunist Chinez.

Statul depune un efort uriaș pentru a pune presiune pe bisericile care refuză autorizarea și controlul său. Multe dintre cele care au refuzat au fost demolate. Printre aceste biserici se află și biserica de casă din Guangxin, districtul Shangrao, care a fost „proprietate privată și neaprobată de guvern.” Un rezident care a fost martor la demolarea acesteia a spus că guvernul găsește orice pretext pentru demolarea unei biserici. Tot el afirmă că „membrii obișnuiți sunt maltratați și nu au libertate de exprimare, iar cei care încearcă să ajungă la o înțelegere cu statul sunt reținuți.” 

Sute de biserici de casă și biserici oficiale aprobate de stat au fost închise în întreaga Chină. Măsurile tot mai represive includ arestarea și încarcerarea pastorilor, instalarea de camere de supraveghere în biserici și eliminarea simbolurilor și textelor religioase.

În data de 3 mai, în provincia Fujian, 100 de polițiști au intrat forțat la slujba de duminică a unei biserici neoficiale de casă, iar unul dintre membri a suferit două coaste rupte.

Un reportaj video dramatic arată cum poliția dă buzna într-un apartament privat din orașul Xiamen și îi scoate cu forța pe membrii bisericii Xingguang, în ciuda rugăminților de păstrare a calmului lansate de liderii creștini. Pe fundalul acestei înregistrări pot fi auzite țipetele copiilor, în timp ce poliția pune la pământ închinătorii.

O mamă creștină își ține strâns în brațe copilul terifiat în timp ce poliția năvălește în mijlocul unui serviciu de închinare privat.

În perioada restricțiilor cauzate de Covid 19, multe biserici și-au mutat serviciile în mediul online și s-au întâlnit chiar mai des decât o făceau înainte. Dacă întâlnirile fizice erau o dată pe săptămână, întâlnirile online sunt zilnice. Guvernul chinez a încercat să blocheze întâlnirile de închinare online sau să le limiteze. Multor biserici li s-a cerut în mod repetat să oprească întâlnirile online, cu toate acestea ei continuă aceste întâlniri, conștienți fiind că statul nu are resursele necesare pentru a le urmări și opri în mod forțat. 

Cu toate acestea, numărul de credincioși crește, iar foametea și creșterea spirituală sunt aproape tangibile.

Be the first to comment

Leave a Reply