Douăzeci de oameni uciși în Filipine într-un atac cu bombă asupra unei catedrale

Oficialii din Filipine s-au angajat să-i identifice și să-i pedepsească pe cei responsabili pentru atacul cu bombă din 27 ianuarie, asupra unei catedrale din sudul țării, atac în care douăzeci de persoane au fost ucise și cel puțin o sută rănite.

Prima explozie a avut loc în interiorul catedralei, unde închinătorii erau adunați pentru serviciul de duminică, urmată de o a doua afară, care s-a declanșat în timp ce membrii bisericii încercau să fugă din clădire, iar forțele de securitate ajungeau la locul faptei.

Atacul petrecut pe insula Jolo, capitala provinciei Sulu, a venit la șase zile după ce alegătorii Sulu au respins includerea insulei în Regiunea Autonomă Bangsamoro din sudul Filipinelor. Referendumul a aprobat în mod covârșitor – cu 85% în favoare – formarea oficială a regiunii în alte districte ale grupului insular musulman Mindanao. Nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru atac, însă poliția suspectează că este vorba de Abu Sayyaf, un grup militant legat de Statul Islamic, activ în zonă de zeci de ani.

Un purtător de cuvânt al președintelui filipinez Rodrigo Duterte a declarat: „Vrăjmașii statului au contestat cu îndrăzneală capacitatea guvernului de a asigura siguranța cetățeanului în acea regiune.” El a adăugat: „Forțele armate din Filipine vor arăta că sunt capabile să zdrobească acești infractori nenorociți”.

Memorandumul din 2018 cu privire la regiunea autonomă și introducerea Legii fundamentale Bangsamoro, inclusiv a elementelor din sharia (legea islamică), a fost o încercare a guvernului de a găsi o soluție politică pentru a pune capăt deceniilor de lupte dintre grupurile jihadiste musulmane și armată în țara majoritar creștină. În mai 2017, circa 100 de jihadiști au preluat controlul asupra orașului Marawi, cauzând fuga a mii de locuitori.

Acordul a creat efectiv un sub-stat islamic într-o țară seculară, pluralistă și predominant creștină. Când acesta a fost propus pentru prima dată în 2008, Curtea Supremă a hotărât că este neconstituțional, iar grupurile armate musulmane au reacționat cu violență împotriva creștinilor, ucigându-i sau alungându-i.

Rezultatul recent al referendumului, care aprobă crearea oficială a regiunii autonome Bangsamoro, va permite islamizarea regiunii, aducând mari îngrijorări asupra impactului negativ pe care acest lucru îl va avea asupra non-musulmanilor care trăiesc acolo.

Be the first to comment

Leave a Reply