Raport Siria 3

Prietenii dincolo de liniile de război

Context

Siria se află în al șaptelea an al războiului civil; 500.000 de persoane au fost ucise și peste 11 milioane au fost strămutate (peste 6 milioane la nivel intern și peste 5 milioane de refugiați au părăsit țara). Rezistența față de dictatura siriană a lui Assad este un amestec complex de forțe pro-democratice, islamiste radicale, arabe tribale și kurde arabe, dintre care unele sunt și ele una împotriva celeilalte. Și lupta escaladează: regimul lui Assad cu sprijinul Rusiei și Iranului își recapătă terenul pierdut și continuă să atace zone controlate de rebeli în afara Damascului și Idlibului și a lansat o ofensivă în zonele de graniță sudică cu Israel.

Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi, alcătuite din sirieni kurzi și arabi, încearcă să distrugă forțele ISIS din est. Statele Unite sprijină FDS deoarece reprezintă forța cea mai eficientă împotriva ISIS. De asemenea, încercarea FDS de a avea o societate democratică și egalitară, cu libertate pentru femei și separare a bisericii de stat, a deschis noi oportunități de guvernare în Siria. Cu toate acestea, încep să apară fisuri în alianța kurdo – arabă a FDS, din cauză că unele grupări arabe din FDS se opun conducerii kurde și încep să riposteze. FDS și guvernarea Assad au încheiat un armistițiu instabil, care se destramă pe măsură ce Assad câștigă forță. De curând, Consiliul Democrat Sirian, ramura politică a FDS-ului a avut întâlniri cu cei din regimul lui Assad pentru a discuta despre acorduri care ar menține anumite regiuni din Siria sub controlul kurzilor.

Forțele pro-Assad și mercenarii ruși au atacat deja grupări FDS aflate sub conducerea kurzilor în zona Deir Ez-Zor din estul Siriei. Aceste atacuri au fost oprite de FDS cu sprijin aerian american, însă guvernul Assad a amenințat că va ataca din nou, dacă FDS nu se va supune controlului guvernului sirian. Rușii și iranienii susțin regimul Assad în încercarea de a recâștiga controlul asupra întregii țări.

Milițiile irakiene sunt implicate de-a lungul graniței dintre Irak și Siria, în încercarea de a zdrobi bastioanele ISIS rămase acolo. De partea siriană din această zonă de frontieră, milițiile iraniene sunt la rândul lor implicate în această luptă. Acestea au fost lovite de atacuri aeriene israeliene ca represalii pentru atacurile Iranului împotriva Israelului, în sud-vest, în zona Înălțimilor Golan.

Armata turcă, împreună cu elemente ale Armatei Siriene Libere (ASL), care include grupuri musulmane radicale și câteva rămășițe ale ISIS, a preluat zona de la nord-vest de Afrin și acum dirijează o purificare etnică de proporții masive. Guvernul turc a condus acest atac pentru a-i zdrobi pe kurzii de acolo și pentru a le împiedica accesul la Marea Mediterană. Ei îi consideră pe kurzi o amenințare la adresa securității Turciei și nu țin seama de cei 3.000 de creștini și 35.000 de yazidiți pe care i-au alungat din această zonă. De asemenea, guvernul turc sprijină ASL împotriva guvernului sirian.

Regimul sirian îi percepe pe kurzi ca fiind o amenințare la adresa puterii lor, însă guvernul sirian a trimis miliții pro-Assad pentru a ajuta kurzii în eforturile lor împotriva forțelor turcești din Afrin. În timp ce SUA este de partea kurzilor și împotriva regimului Assad, Turcia, un aliat NATO, este împotriva guvernului sirian și a FDS conduse de kurzi. Acum, SUA și Turcia au căzut de acord ca Turcia să preia controlul asupra orașului-cheie Membij, aflat pe partea de vest a Eufratului și ca Forțele Democratice Siriene să fie mutate înapoi de-a lungul Eufratului și ca în cele din urmă să fie doar pe partea de est. Toate acestea fac din Siria un loc complex și dificil în care să te implici și să ajuți.

Rolul nostru

În mijlocul acestei situații, împărtășim dragostea lui Isus, oferim asistență medicală și umanitară de urgență, sprijinim orfelinate, construim locuri de joacă și depunem eforturi pentru a lega prietenii în diferite grupuri. În ultima misiune, am fost în zonele Deir Ez-Zor, Kobani, Hassaka, Qamishli, Rakka / Tabqa și Membij din Siria de Est. Suntem prieteni cu lideri arabi și kurzi și, surprinzător pentru ambele părți, am întâlnit o parte din armata siriană a lui Assad. Mai jos sunt povestiri pe care dorim să le împărtășim despre cum a lucrat Dumnezeu ca răspuns la rugăciuni.

Trecerea graniței

Trecerea graniței dintre Irak și Siria nu este ușoară și vă mulțumim tuturor celor care vă rugați pentru noi. Odată ajunși în Siria, ne-am coordonat cu cei de la FDS, însă controlul frontierei se schimbă. La această ultimă călătorie în Siria, în mai 2018, am fost împiedicați să trecem. I-am cerut ajutor Domnului Isus și apoi m-am dus la Eado, unul dintre prietenii noștri yazidiți care trăiesc lângă graniță.

„Comandantul irakian este un om bun, ne vom ruga și apoi îl vom întreba”, a spus el. Am mers până la graniță împreună pentru a ne întâlni cu comandantul irakian.

„Daoud (David), bine ai venit!”, a spus el. A ieșit și m-a îmbrățișat. L-am recunoscut ca fiind comandantul de batalion pe care l-am întâlnit în timpul luptei pentru vestul Mosulului în 2017.

Atunci, din cauza pierderilor multiple din brigada cu care eram noi, unitatea lui fusese trimisă pentru a consolida unitatea noastră, într-un atac lângă podul cel mai nordic. Într-una din cele mai grave zile am salvat și am tratat 22 de soldați care au fost răniți. Și comandantul fusese rănit și Eliya l-a tratat. Acum m-a îmbrățișat și mi-a spus: „Ne-ați lipsit atât de mult și Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-am putut reîntâlni. Veniți în baza noastră pentru masa de prânz.” I-am spus că Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să ne revedem și că este un erou pentru noi toți. În timpul bătăliei nu și-a pierdut niciodată stăpânirea de sine și a fost un comandant statornic, grijuliu și curajos.

M-a întrebat unde mergem. „În Siria pentru a ajuta oamenii”, a răspuns Eado pentru mine.

„Siria? Nici o problemă, bineînțeles că puteți merge. Am trecut prin momente dificile împreună și suntem frați. Ești liber să mergi.” Am fost uimiți și I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru această întâlnire și pentru ușa deschisă. Am terminat masa de prânz, ne-am rugat împreună și apoi am trecut în Siria. Am perceput totul ca pe o dovadă a dragostei lui Dumnezeu.

Deir Ez-Zor: un foc pe Eufrat

Orașul Deir Ez-Zor și regiunea înconjurătoare reprezintă una dintre principalele zone de producție de petrol din Siria. Partea estică a râului Eufrat și câmpurile petroliere de acolo sunt controlate de FDS, în timp ce principalul oraș, Deir Ez-Zor, de pe partea vestică a Eufratului, este controlat de armata siriană și a fost înconjurat de ISIS timp de trei ani. Gruparea ISIS a fost înfrântă în această regiune și a fost împinsă de-a lungul frontierei irakiene. Acest lucru îi permite armatei siriene să recupereze partea de est a Eufratului și câmpurile petroliere de acolo.

Au avut loc ciocniri între milițiile siriene și FDS, iar în februarie 2018 o forță de mercenari ruși susținută de Assad și milițiile siriene au încercat să preia controlul câmpurilor petroliere din partea de est. Aceștia au fost învinși de Forțele Democratice Siriene, care au avut asistență aeriană și terestră din SUA. Am mers să vizităm FDS de acolo și să vedem cum putem ajuta.

Ne-am întâlnit cu liderii locali și am organizat activitățile: oferirea de asistență medicală și construirea unui loc de joacă pentru copii. A fost o întâlnire foarte prietenoasă. Ei ne-au spus că simt că se află între forțe foarte periculoase. „Vom fi atacați de armata siriană, dar ce putem face decât să ne rugăm și să ne pregătim? Rugați-vă pentru noi!”

La sfârșitul întâlnirii ne-am rugat și conducătorul a venit la mine și mi-a spus încet: „Îmi place să citesc Biblia. Vă mulțumim că ați venit în dragoste și cu credință în Dumnezeu!”

Kobani, Rakka și Tabqa

Kobani este un oraș kurd care a fost asediat de ISIS și distrus în cea mai mare parte. FDS, susținute de SUA, au ținut piept militanților ISIS și, în cele din urmă, i-au îndepărtat. Acum, oamenii de acolo sunt în proces de a-și reconstrui viețile și am fost invitați să ajutăm cele două biserici mici și orfelinatul de acolo. Am oferit sprijin medical, stomatologic și alimentar în mai multe rânduri și cu ajutorul organizației Reload Love am reușit să construim un loc de joacă și să oferim paturi și mobilier pentru orfelinat. Am vizitat, de asemenea, două biserici creștine care îi ajută pe creștinii și nu numai, care au fugit de atacul din Afrin.

În fostele fortărețe ISIS, Rakka și Tabqa (vizavi de Rakka, pe partea vestică a Eufratului), am desfășurat programele medicale și cu copiii și, cu ajutorul Reload Love, am instalat locurile de joacă. Când am fost în Tabqa în februarie, după un program Good Life Club, profesorii ne-au cerut să verificăm ceea ce credeau ei că ar putea fi o mină de teren lăsată de ISIS într-un colț din curtea școlii. Am îndepărtat cu grijă pământul din jurul unei bucăți proeminente de metal și când am săpat, am descoperit că nu era o mină de teren, ci o parte a unui sistem de armament. Am săpat mai adânc și am descoperit un depozit de arme ISIS: mortiere, muniție pentru mitraliere, o rachetă antitanc US TOW. Am predat toate acestea la FDS și profesorii ne-au mulțumit din inimă.

Întâlnire cu armata siriană a lui Assad

După ce am terminat un program pentru copii în Tabqa, kurzii cu care călătoream ne-au întrebat dacă vrem să vedem pozițiile armatei siriene de pe front. „Sigur!”, am spus. Am călătorit până la un kilometru de punctul de control sirian și ne-am uitat la ei prin binoclu.

„Putem să ne apropiem și mai mult?”, l-am întrebat pe unul dintre soldații kurzi. „Dacă îndrăznești să mergi, da!”, a  fost răspunsul lui. Așa că ne-am întors în camioanele noastre și am mers până la punctul de control. Echipa noastră a ieșit, iar soldații sirieni au părut surprinși să ne vadă, mai ales pe copiii noștri, Sahale, Suu și Peter. Iată-ne, o familie și o echipă americană întâlnindu-ne cu inamicul, armata siriană a lui Bashar Assad.

M-am apropiat de ei și am întins mâna, iar prin coordonatorul și translatorul nostru din Siria, Bashir, am spus: „Mă numesc David și noi am venit aici ca prieteni. Noi credem că Dumnezeu ne-a trimis și am lucrat în Irak și Siria pentru a ajuta oamenii care sunt atacați de ISIS. Noi credem în Dumnezeu și sperăm că putem fi prieteni.” Soldații sirieni ne priveau cu uimire și suspiciune. Le-am spus scopul misiunii noastre și că sperăm să nu ne luptăm cu ei. Le-am oferit tricouri Free Syria Ranger, MP3 playere cu Evanghelia și brățări GLC și au început să fie mai deschiși față de noi.

În timp ce vorbeam, a venit un ofițer foarte nervos. „Nu aveți voie să faceți nicio fotografie”, a spus el. L-am întrebat dacă mă pot ruga și el s-a uitat la mine confuz și a dat din cap. „Da”, a replicat el. L-am întrebat pe Dumnezeu cum să mă rog și ce să spun și am simțit că trebuie să mă pun în genunchi. Așa că am îngenunchiat pe drum lângă punctul de control al armatei siriene și m-am rugat. Bashir a tradus și i-am cerut lui Dumnezeu să ne ajute pe toți să găsim o nouă cale pentru Siria. Am cerut protecție și binecuvântare peste soldați și dragoste pentru noi toți. Am terminat rugăciunea și m-am ridicat în picioare. Am îmbrățișat fiecare soldat în parte și mi-am luat la revedere. Ne-am urcat în camioanele noastre și ne-am întors înapoi, dincolo de liniile FDS. Nu știm ce se va întâmpla în viitor, însă în acea zi Dumnezeu ne-a dat harul de a ne întâlni și de a ne ruga împreună cu dușmanii noștri.

Familii irakiene captive

Ulterior am organizat un program cu familii de arabi la nord de orașul Membij, care se află pe partea vestică a Eufratului (la nord-vest de Rakka) și este disputat în mod aprig între FDS și forțele turcești care au invadat Siria în această zonă în 2016. (Din iulie 2018, turcii și Armata Siriană Liberă au preluat zona înconjurătoare a orașului Membij unde am fost și au loc negocieri între forțele turcești, ASL, FDS și SUA. Turcii solicită retragerea FDS din Membij, înapoi în partea de est a Eufratului.) Dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, am reușit să ajungem în linia întâi între FDS și ASL și ne aflam pe ruta nordică principală care merge spre granița turcă.

Acolo, în „teritoriul nimănui”, am întâlnit 40 de familii irakiene blocate între pozițiile ASL și FDS. Acești oameni au spus că au fugit de ISIS când gruparea a preluat Mosulul. Ei s-au dus în Turcia, apoi în Siria și acum încearcă să se întoarcă acasă în Irak, dar sunt prinși între ASL și FDS, care nu le permite să intre în zona lor pentru a ajunge în Irak. Timp de o lună, ei au trăit sub trestii în stuf, lângă un pârâu murdar din teritoriul nimănui. Unii dintre copii au fost bolnavi, cu toții se temeau și erau într-o stare de disperare. Un bărbat mi-a arătat unde a fost bătut în cap de către ASL și ne-a spus că doi oameni din grupul lor au fost luați de ASL și nu se mai știe nimic de ei.

Ne-au implorat să-i ajutăm, dar când am vorbit cu ofițerii FDS de acolo, ei au refuzat să-i lase să treacă. Poate că sunt familii aparținând ISIS – nu știm. Știm doar că sunt familii cu copii, care se află într-o situație foarte dificilă și au nevoie de ajutor imediat. Ne-au spus că cei care au bani pot plăti contrabandiști pentru a-i ajuta să treacă dincolo, dar aceste familii sunt prea sărace și astfel rămân prinse la mijloc. Ne-am rugat cu ei ca Isus să-i ajute și le-am spus să se roage în continuare lui Isus. Le-am spus că vom face tot posibilul pentru ei. Nu am primit niciun răspuns din partea FDS din Membij, cu excepția: „Nu, nu au voie să treacă”.

Știm că problema este una foarte complexă, dar aceștia sunt oameni și copii care ar trebui ajutați să ajungă acasă. Ne rugăm și facem tot ceea ce putem ca acest lucru să devină posibil. Sunt oameni care au înfruntat războiul și care încearcă să supraviețuiască pe măsură ce fiecare grupare câștigă, iar apoi pierde controlul.

Mulțumim tuturor celor care fac aceste misiuni posibile. Noi mergem acolo cu dragostea, rugăciunile și ajutorul vostru și nu putem face nimic de unii singuri. Suntem recunoscători tuturor și vă simțim alături de noi! Simțim că Dumnezeu lucrează în Siria, iar noi iubim acest popor și ne rugăm pentru el!

Dave Eubank și echipa

www.freeburmarangers.org

Be the first to comment

Leave a Reply