Cuvântul lui Dumnezeu se răspândește printre tătari

Text și foto de Linnea Jimenez

RUSIA: În trecut, singura modalitate de-a auzi mesajul despre Isus era posibilă  prin intermediul unei limbi străine – limba rusă. Odată cu traducerea Bibliei, tătarii pot să predice Evanghelia în limba proprie. Aceasta a deschis posibilitatea ca tot mai mulți să fie atinși de dragostea lui Isus. Ljus i Öster s-a întâlnit cu Marat, care mărturisește despre noua speranță a poporului tătar.


Tătarii:

În prezent, sunt peste șapte milioane de tătari răspândiți în multe regiuni ale fostei Uniuni Sovietice. Majoritatea acestora sunt musulmani secularizați. Religia musulmană reprezintă însă o parte importantă a identității lor ca tătari, ceea ce înseamnă că aceia care se convertesc la creștinism sunt priviți ca trădători – persoane care se închină Dumnezeului majorității populației ruse.


„Prima conferință a tătarilor creștini a avut loc cu o jumătate de an în urmă. A fost minunat. Participanții au fost cu adevărat încurajați și întăriți în credință,” povestește Marat.

El a crescut la oraș și vorbește la fel de bine limba rusă cât și cea tătară. „Însă e cu totul altceva a auzi cuvântul în limba proprie,” explică Marat.

„Ca și tătar, poți să înțelegi Evanghelia cu intelectul, atunci când se predică în limba rusă, dar dacă o auzi în limba proprie poți să o primești în inimă.

Tătarii sunt oameni ospitalieri. Însă ei pot deveni foarte agresivi și militanți dacă te iei de religia lor, cu toate că majoritatea sunt musulmani secularizați și nu frecventează vreo moschee.”

Marat a devenit creștin în 2004. Mama lui a devenit creștină cu opt ani în urmă și se rugase mult pentru ca fiii ei să-L primească pe Isus. Marat avea o diplomă de academician și era apreciat la locul de muncă. În exterior, viața lui părea a avea succes, însă în interior era deprimat și nefericit. Întrucât era interesat de citit, a început să compare Coranul cu literatura creștină.

„Îmi aduc foarte bine aminte sentimentul pe care l-am trăit atunci. În Coran nu am văzut decât întuneric și agresiune. În literatura creștină era lumină și dragoste. Atunci am înțeles că eu doream să fiu împreună cu Dumnezeul dragostei. Când m-am hotărât să-L primesc pe Isus în inimă, am găsit cu adevărat un sens pentru viața mea.”

Când Marat le-a povestit rudelor lui despre Isus, n-a fost întâmpinat cu vorbe bune. Chiar și în prezent sunt unii din aceștia care nu vor să vorbească cu el deloc. Lucrul acesta s-a întâmplat mai multor tătari creștini. Un prieten de-al lui Marat i-a spus că părinții lui îl socotesc ca și mort și nu vor să aibă nici o legătură cu el.

În mai multe locuri, creștinii tătari întâmpină amenințări, ură și persecuție din partea unor persoane care aparțin aceluiași grup etnic. Câteodată au probleme chiar și cu autoritățile. Cu toate că există libertate religioasă în Rusia, e dificil să răspândești credința proprie celor dintr-o altă religie, datorită unor legi noi promulgate. Cu doar câteva săptămâni în urmă, un tătar creștin a mers pe stradă și a distribuit tractate creștine. El s-a întâlnit cu alți tătari care s-au arătat interesați de mesajul lui.

„Unul din aceștia avea un frate care era musulman fundamentalist. Acesta l-a amenințat și i-a spus că fratele lui o să fie foarte supărat dacă o să audă ce face el și poate să-i facă probleme mari. Autoritățile din localitate au aflat despre lucrarea tătarului creștin și plănuiesc să-l acuze de încălcarea legii. Chiar și biserica acestuia se confruntă cu greutăți din partea autorităților. Ne rugăm ca tătarul creștin să nu fie dus la închisoare. El riscă în schimb amendă,” explică Marat.

Mulți tătari din zonele rurale și localitățile mai mici nu vorbesc limba rusă și ca urmare se simt singuri întrucât nu pot să mărturisească credința proprie altora.

„Toți te privesc ca un trădător și nu te pot înțelege. De aceea este extrem de importantă posibilitatea de a avea părtășie cu alți creștini tătari. Avem nevoie unii de alții,” spune Marat.

A trecut mai mult de un an de când câțiva creștini tătari au început să se strângă la părtășie. Au fost membri într-o biserică rusă, însă au simțit dorința de a împărtăși Evanghelia în limba tătară conaționalilor lor. La început au fost doar 5-10 persoane, dar grupul a crescut repede odată ce alții au venit la credință. Pentru prima dată, predica era tradusă din tătară în rusă și nu invers. Astăzi se adună în jur de 30 de tătari în fiecare săptămână pentru a se închina împreună lui Dumnezeu.

„Tătarii nu au vrut să asculte vorbindu-se în limba rusă sau să audă o predică despre un Dumnezeu rus. Acum vin oameni pe care nu i-am fi putut evangheliza mai demult. Ei vin cu dorința de-a auzi despre Isa (Isus) și despre dragostea Lui.”

Știrile despre serviciile divine în limba tătară se răspândesc din gură în gură începând cu cei din anturajul propriu. Unul are un prieten care a venit la credință, un altul e curios în urma faptului că cineva din familia sa a devenit creștin.

Cu un an în urmă, Ljus i Öster a scris despre faptul că Biblia a fost tradusă în întregime în limba tătară. La scurt timp după aceea, grupul de tătari creștini au început să se strângă la părtășie împreună. Astăzi putem spune că sunt o biserică în creștere.

„Înainte aveam Noul Testament, Psalmii și cărțile lui Moise. Acum însă, putem să predicăm din toată Biblia așa cum se face în bisericile ruse. Toți care doresc, pot să aibă o Biblie proprie,” spune Marat.

Bucuria a fost enormă atunci când au fost distribuite primele Biblii în limba tătară. Marat povestește că mulți au plâns de bucurie când au primit Biblia în mână. În timpul conferinței din vara trecută, tătarii au sărbătorit din plin noua Biblie în limba proprie.

„Se poate vedea cu adevărat setea din ochii oamenilor când aceștia se roagă și citesc din Biblie în limba tătară. Cuvântul lui Dumnezeu pe limba ta – e un sentiment greu de descris în cuvinte,” spune Marat.

În jur de 85 de tătari din toată Rusia au venit la conferința creștină de anul trecut. Timp de două zile au ascultat Cuvântul, s-au rugat împreună și s-au încurajat unul pe altul. Acum câteva săptămâni, tătarii s-au întâlnit din nou, iar de această dată au fost peste o sută de participanți.

„După conferința din acest an, s-au inițiat mai multe acțiuni de evanghelizare specifice printre tătari. Acestea ating inimile tătarilor ca niciodată înainte,” explică Marat.

„Suntem un popor apăsat, cu libertăți mereu îngrădite. Însă atunci când credincioșii tătari aud cum Dumnezeu lucrează cu putere în mijlocul poporului nostru prind nădejde și curaj.”

Câteodată e greu și întunericul e mare. Dar Marat crede că viitorul e luminos și plin de speranță. „Acolo unde există persecuție, credincioșii sunt mai activi în rugăciune. Oamenii învață să se încreadă în Dumnezeu și atunci Evanghelia se răspândește mai ușor,” explică Marat.

Unii tătari creștini au început să-și îndrepte privirile chiar spre alte grupuri etnice și caută călăuzirea Domnului pentru a putea propovădui Vestea Bună a mântuirii acestora.

Be the first to comment

Leave a Reply