Atacuri asupra creștinilor din Sri Lanka, în ziua de Paști

„Câți dintre voi sunteți dispuși să muriți pentru Hristos?”, i-a întrebat învățătorul de școală duminicală pe copiii de la Biserica Evanghelică Zion din Batticaloa, în dimineața de Paști? Toți copiii au ridicat mâna. Câteva minute mai târziu, lecția s-a terminat. Copiii au ieșit să se joace în curtea bisericii, în timp ce adulții erau adunați înăuntru pentru programul principal de dimineață. După puțin timp, un străin care arăta suspect, a fost scos afară din clădire de către Ramesh, un membru al bisericii. Străinul era un atacator sinucigaș care a detonat bomba pe care o avea asupra sa, omorându-l pe Ramesh, alți 15 adulți și 12 dintre copiii care doar ce declaraseră că sunt gata să moară pentru Domnul lor.

Valul de explozii care au avut loc în Sri Lanka în dimineața de Paști îi viza în mod evident pe creștini, în cea mai sfântă zi a anului pentru ei. Trei atentate au avut loc în biserici și trei în hoteluri unde congregații de creștini se întrunesc cu regularitate.

Ulterior, alte două explozii au fost raportate în suburbiile capitalei Colombo, într-un hotel mai mic din Dehiwala și într-o casă din Dematagoda, aici polițiștii făcând un raid, în căutarea suspecților. Au fost găsite alte bombe nedetonate și echipamente folosite pentru realizarea bombelor.

Gruparea teroristă Statul Islamic și-a asumat răspunderea într-o declarație care exprimă foarte clar intenția lor de a ucide creștinii, pe care îi numesc „cruciați”.

Aproape 300 de persoane au murit – cei mai mulți dintre ei fiind creștini din Sri Lanka, dar incluzând și 38 de străini care se aflau în hoteluri. Vestea despre atentate s-a răspândit în toată lumea, liderii religioși și politici reacționând prin a-și exprima indignarea și simpatia.

Însă moartea violentă a circa 300 de creștini în Sri Lanka nu a avut același impact ca moartea violentă a circa 50 de musulmani în Noua Zeelandă, în luna martie. Multe canale media din vest și-au mutat deja atenția asupra celor câțiva occidentali uciși, pierzându-și interesul față de sutele de creștini srilankezi uciși.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a purtat un hijab islamic pentru a-și arăta solidaritatea cu musulmanii după atacul teribil asupra a două moschei din Christchurch, însă nici măcar nu a folosit termenul „creștin”, când a comentat asupra evenimentelor din Sri Lanka; ea a afirmat doar că atacurile au avut loc în timp ce oamenii se aflau „în biserici și hoteluri”.

Președintele american, Trump, a urmat aceeași direcție, menționând bisericile și hotelurile și oferind condoleanțe oamenilor din Sri Lanka. Predecesorul său, Barack Obama, a scris pe Twitter despre „turiștii și închinătorii de Paști (Easter worshippers)”, în timp ce Hillary Clinton a scris despre „călători și închinători de Paști” și despre „un weekend sfânt pentru multe credințe”.

Aceste declarații ofensează, întrucât aproape toți cei uciși au fost vizați pentru că erau creștini. Cu toate acestea, se pare că pentru anumiți politicieni, „creștin” a devenit un cuvânt de nerostit, iar motivul pentru care au fost uciși trebuie cosmetizat.

Câți creștini echivalează cu valoarea unui musulman? Răspunsul islamului este doi. Cel puțin așa specifică legea sharia, de exemplu în ceea ce privește câtă greutate să aibă mărturia unui martor în instanța de judecată sau câtă compensație să se plătească pentru un prejudiciu suferit. Cuvântul unui musulman este de două ori mai valoros decât cel al unui creștin, iar un musulman trebuie să primească o compensație dublă față de un creștin.

Însă, se pare că o altă proporție este valabilă în canalele media în ceea ce privește decesele. Cincizeci de musulmani uciși în Noua Zeelandă în martie, un atac tragic și șocant, este raportat în mod just și condamnat. Dar 300 de morți în nordul Nigeriei într-o perioadă de circa două luni, în februarie și martie 2019, nu au stârnit aproape nici un interes în restul lumii. Oare cele 300 de crime trebuiau să aibă loc toate în aceeași zi, ca cele 50 de decese din Noua Zeelandă, pentru a atrage atenția? Nu, pentru că circa 300 de creștini au murit în atacuri teroriste în Sri Lanka și deja interesul scădea doar câteva zile mai târziu. 

Sunt, așadar, creștinii, victimele invizibile, nerecunoscute?

Be the first to comment

Leave a Reply