Raport Siria 2

Focuri de armă și terenuri de joacă: programele pentru copii și tulburările de după ISIS

Rakka și Tabqa, Siria

Khanasor, Irak

În noiembrie 2017, ISIS a fost învins în Rakka. Orașul fusese locul nașterii grupării, a devenit sediul său și una dintre fortificațiile sale finale. Oamenii care nu fugiseră au suferit timp de patru ani sub ocupația uneia dintre cele mai distrugătoare combinații de brutalitate și organizare văzute în istorie. Religia poporului fusese îndreptată împotriva oamenilor și folosită pentru a construi o cușcă de frică și de ură în jurul fiecărui aspect al vieții lor. Rakka a fost locul unde am venit pentru a susține primul nostru program din această misiune: un program pentru copii pentru a dedica un loc de joacă donat de prietenii noștri de la Reload Love, un program Good Life Club (GLC) pentru a împărtăși mesajul că viața bună vine de la Dumnezeu.

La șapte luni de la eliberare, Rakka era încă dominată de grămezi de moloz care fuseseră cândva clădiri. Și cu toate că nu mai aveau loc lupte, exista încă neliniște. Coordonându-ne cu liderii locali, am instalat terenul de joacă într-un parc din apropierea centrului orașului, aproape atât de o biserică distrusă, cât și de o piață care fusese folosită de către ISIS pentru execuții publice. Am ajuns și am început să ne instalăm toate materialele, iar copiii se jucau pe terenul de joacă, când au izbucnit focuri de armă. Am realizat că nu erau îndreptate spre noi, ci spre Forțele Democratice Siriene (SDF) poziționate mai jos pe stradă. Cineva a tras câteva focuri și apoi a fugit.

Mocnesc resentimente în rândul unora din populația arabă indigenă împotriva forțelor kurde din SDF care au alungat ISIS. Acest lucru se datorează diferențelor etnice și religioase, faptului că mulți de aici încă susțin gruparea ISIS, percepției că SDF conduce pe nedrept și instigării din partea regimului lui Assad și a aliaților iranieni.

Nu s-a întâmplat nimic rău în urma focurilor de armă, așa că am continuat pregătirile. Am început cu un joc de sărit coarda pentru a sparge gheața în timp ce organizam programul nostru. În curând un grup entuziasmat lua parte la joc și, până la începerea programului, aproximativ 200 de copii abia reușeau să mai rămână așezați, plini de curiozitate și energie. Erau mame, tați și alți spectatori curioși, care s-au alăturat să privească la sceneta Bunul Samaritean, au râs și s-au bucurat alături de noi și de copiii lor, pe măsură ce cântam cântece împreună și învățam despre sănătate și igienă. Iar cei mici erau dornici să vadă ce cadouri noi se dădeau la sfârșit.

Ca daruri, am avut gustări, brățări GLC și două feluri de tricouri: un model pe care scria „Lăsați copilașii să vină la Mine – Isus” și celălalt: „Viața bună vine de la Dumnezeu”. Împărțisem în jur de 30 de tricouri, când un membru al consiliului local ne-a oprit. El spunea că tricourile sunt problema și nu putem să le mai distribuim. A urmat o discuție și, cu toate că a fost de acord că mesajul nu era împotriva religiei sale, îi era frică – acele cuvintele ar putea cauza o problemă. Am fost de acord ca data viitoare să scriem ceva diferit: „Iubiți-vă unii pe alții” – și am continuat să distribuim cadouri, dar fără tricouri.

Chiar și așa, am oferit peste 50 de tricouri părinților care au venit la noi ulterior și copiilor care au reușit să se strecoare și să ne smulgă câte unul. Nu toată lumea se temea.

Joseph și Eliya, medicii noștri din Birmania, și-au scos medicamentele și au organizat o mică clinică în parc, unde au consultat în jur de 70 de pacienți. Gripele și problemele de piele au fost printre cele mai frecvente afecțiuni, în timp ce hipertensiunea și diabetul erau predominante la pacienții vârstnici.

A doua zi, am realizat un program similar în Tabqa, la vest de Eufrat, oraș care a fost la rândul lui sub controlul ISIS și eliberat în urmă cu peste un an, în mai 2017. Această zonă a reprezentat o prioritate strategică pentru forțele de coaliție datorită aeroportului mare și barajului Tabqa. Lacul Assad, creat de baraj, oferă energie, apă potabilă și irigații pentru orașele, satele și terenurile din jur. În parcul orașului Tabqa ni s-au alăturat la program membrii unui ONG local. Aceștia au fost dornici să ne ajute să captăm atenția copiilor și să distribuim la final brățări GLC și gustări.

Programul nostru final a avut loc înapoi în Irak, în orașul Khanasor de la granița dintre Irak și Siria, în zona montană Sinjar. Oamenii de aici sunt în mare parte yazidiți și au fugit când ISIS a preluat controlul orașului în 2014, cucerind întreaga zonă. Acum, treptat oamenii se întorc. Anul trecut Dave a întâlnit o văduvă care și-a pierdut atât soțul, cât și fiul din cauza grupărilor Al-Qaida și ISIS. Dave a vorbit și s-a rugat cu ea și s-a oferit să instaleze un loc de joacă în memoria soțului și fiului său și a tuturor celor uciși. „Acesta va fi un lucru foarte bun pentru copii și pentru noi toți”, a declarat ea. Ne-am coordonat cu liderii kurzi locali pentru instalarea și dedicarea locului terenului de joacă. Copiii și adulții au fost entuziasmați, iar liderii locali YPG (Unitățile de Apărare a Poporului) au intervievat mai mulți membri ai echipei noastre pentru a afla mai multe despre organizația noastră și de ce construim terenuri de joacă.

În următoarele zile, după plecarea noastră, Rakka, Tabqa și Khanasor / Sinjar au apărut din nou la știri din cauza tulburărilor: amenințări, proteste, împușcături și bombardamente. Aceste locuri au o valoare strategică pentru multe interese concurente și pentru puteri regionale și mondiale: guvernul sirian și aliații săi, Rusia și Iranul, Turcia, Irak, Iordania, Arabia Saudită și Israel, forțele islamice, coaliția SUA și cea occidentală. 

Pentru oamenii care trăiesc acolo, această neliniște înseamnă chiar asta – nu au parte de liniște și odihnă. Înseamnă că lucrurile nu pot intra în rutină, înseamnă incertitudine cu privire la viitor, înseamnă că fiecare aspect al vieții cotidiene necesită muncă suplimentară – găsirea de alimente și apă, găsirea unui adăpost, frecventarea școlii, rămânerea în viață.

Am petrecut câteva ore împreună cu copiii cântând cântări, jucând jocuri, distrându-i și învățându-i. Sper că am putut oferi câteva ore de odihnă în aceste locuri pline de tulburare. Și mă rog ca acest lucru să le poată arăta calea către promisiunea de odihnă a lui Dumnezeu pe care nici un grup politic sau nici o armată nu o poate lua. Aceasta este pacea care se găsește în prezența lui Dumnezeu: Domnul a răspuns: „Voi merge Eu Însumi cu tine și îți voi da odihnă.” (Exodul 33:14). Rugați-vă împreună cu noi pentru prietenii noștri care trăiesc aici.

Dave Eubank și echipa

www.freeburmarangers.org

Be the first to comment

Leave a Reply