Tadjicii

Țara Tadjikistan

Se află în fereastra 10/40? da

Populație 8.610.000

Limba principală tadjică

Religia principală islam

Credincioși evanghelici 0,04%

Statutul grupului etnic neatins cu Evanghelia


Tadjicii din Asia Centrală reprezintă cel mai vechi grup etnic care a supraviețuit în această regiune. Patria lor, Tadjikistanul, se află în regiunea muntoasă din centrul Asiei, înconjurată de republicile Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan și Kârgâzstan. Pe teritoriul Tadjikistanului se află lanțul muntos  Pamir, cu altitudini de aproape 7.500 de metri.

Pe tot parcursul istoriei lor, tadjicii au fost invadați și cuceriți în mod repetat. Armatele lui Alexandru cel Mare, arabii în secolul al șaptelea, Ginghiz Han, turcii, britanicii și Imperiul Rus – toate aceste cuceriri au avut un impact profund asupra grupului etnic. De fapt, numeroasele invazii suferite constituie factorul principal în împrăștierea tadjicilor în alte locații. Mulți tadjici au trecut granița în Afganistan și sunt și în prezent supuși războiului, violențelor interetnice, tensiunilor religioase și condițiilor aspre de viață.

După separarea de URSS, Tadjikistanul a trecut timp de mai mulți ani printr-un război civil care s-a încheiat în 1997, în care zeci de mii de oameni au fost uciși și au rămas în urmă mii de orfani și de văduve. Economia s-a prăbușit și rata șomajului a ajuns extrem de ridicată – chiar 70% în anumite regiuni rurale.

Cei mai mulți dintre tadjici sunt agricultori și păstori. În țară există pășuni favorabile creșterii de oi, capre, vite, cămile și cai. De asemenea, tadjicii au un sistem remarcabil de irigație pe versanți de munte terasați, astfel încât grâul și orzul pot crește la altitudini înalte.

Tot mai mulți dintre tadjici s-au mutat în orașe în decursul ultimilor cincizeci de ani. Majoritatea familiilor se ocupă cu agricultura în zona rurală în timpul verii, după care se întorc în oraș unde petrec restul anului. Acest lucru a dus la instabilitate în ceea ce privește forța de muncă în întreaga regiune.

Femeile poartă costume naționale viu-colorate, din bumbac sau mătase vopsită și baticuri înflorate. Bărbații poartă căciuli brodate, cămăși, pantaloni, robe capitonate și curele. Unii dintre ei poartă turbane și căciuli de blană în lunile reci de iarnă. Cei din clasa socială superioară și cei care locuiesc la oraș tind să poarte veșminte europene.

Aproape la orice masă se servește ceai verde. Pâinea este un aliment de bază, iar tadjicii coc pâine din orice poate fi măcinat ca făină, inclusiv o specie de mazăre sau de dude. De asemenea, mănâncă orez, struguri, fructe uscate, pui, miel și legume.

Societatea tadjică este una patriarhală, însemnând că autoritatea îi aparține celui mai vârstnic bărbat din familia extinsă. Satele și comunitățile sunt conduse de un majlis, sau consiliu, alcătuit din liderii familiilor proeminente. Moștenirile sunt transmise mai departe bărbaților. După căsătorie, tânăra mireasă merge să locuiască cu familia soțului. În mod tradițional, căsătoriile erau aranjate, însă în prezent, tadjicii își aleg în mare parte partenerii de viață.

Poezia joacă un rol important în cultura tadjică. Se citește la sărbători importante și adesea se cântă. Chiar și textul Coranului a fost pus pe muzică.

Tadjikistanul este cea mai săracă dintre toate țările din Asia Centrală. Cu toate acestea, acum că este o republică independentă, există un potențial puternic pentru noi relații comerciale cu Iranul, Afganistanul, Pakistanul și alte națiuni islamice.

Misionarii nestorieni au dus pentru prima dată creștinismul tadjicilor în timpul secolului al doisprezecelea. În prezent, tadjicii sunt preponderent musulmani sunniți din ramura hanafi, dar există și șiiți. Circa o zecime din locuitori se declară nereligioși. Acest lucru se datorează probabil presiunii exercitate de sovietici pentru introducerea ateismului.

Tadjicii tind să fie oameni spirituali, adesea dispuși să poarte o discuție legată de lucruri spirituale. Cu toate acestea, aproape toți rămân închiși față de Evanghelie. Filmul Isus este disponibil în limba lor și a fost difuzat la televiziunea națională. Este o mare nevoie de lucrători care să explice Sfânta Scriptură și să ucenicizeze credincioșii tadjici.

  • Rugați-vă pentru tadjici, ca ei să nu perceapă creștinismul ca o religie a rușilor, ci să vadă propria nevoie de mântuire.
  • Rugați-vă să ia sfârșit persecuția creștinilor de către rudele musulmane, care cred că creștinii își trădează strămoșii.
  • Rugați-vă ca bisericile să dispună de finanțele necesare pentru a obține autorizații de funcționare, proces care este foarte costisitor.
  • Rugați-vă ca Dumnezeu să trimită o trezire peste Panjakent, centrul musulman radical, unde nu există credincioși tadjici!
  • Cereți-I lui Dumnezeu să ridice misionari pe termen lung care să meargă în Tadjikistan și să împărtășească Evanghelia cu locuitorii!
  • Cereți-I lui Dumnezeu să ridice biserici locale puternice printre tadjici!

[joshuaproject.net]

Be the first to comment

Leave a Reply