Creștinii din Burkina Faso au suferit patru atacuri în patru săptămâni

Sâmbătă, 26 mai, militanți islamiști au atacat o biserică din nordul țării și au ucis patru persoane în timpul serviciilor divine.

Deși înfiorător, acest ultim incident indică ceva și mai grav. Purtătorul de cuvânt al organizației Voice of the Martyrs SUA, Todd Nettleton, afirmă: „Acesta este cel de-al patrulea atac din ultima lună. În acest caz, a fost vorba de o biserică catolică. Înainte, a fost vorba de o procesiune catolică și de o altă biserică catolică. Înainte de acestea, a fost atacată o biserică aparținând denominației Adunările lui Dumnezeu. Deci, într-un mod foarte specific, atacurile au avut ca ținte creștinii și lăcașurile creștine de închinare.”

Până de curând, Burkina Faso nu se afla în atenția organizațiilor care sprijină biserica persecutată, însă în ultima lună, seria de atacuri a schimbat această perspectivă. Aceste fapte violente au creat o stare de panică în cadrul comunităților creștine din regiune.

„Imaginați-vă că în bisericile din statul dumneavoastră ar intra atacatori înarmați și ar împușca oamenii în timpul programelor divine; răspunsul natural ar fi unul de panică, de teamă că dacă vin la biserica noastră data viitoare? Oamenii sunt preocupați de nivelul de securitate pe care îl au”, afirmă Todd Nettleton. 

Cu toate acestea, el indică și faptul că violențele nu par să-și aibă originea în Burkina Faso. În schimb, „se pare că militanții islamici vin peste graniță din națiunile învecinate, în special din Mali și din Niger, și aparțin grupării al-Qaeda care operează în acea zonă.” Guvernul susține ceva similar, dând vina pentru atacuri pe grupări teroriste necunoscute din afara țării.

Atacurile au lovit adunările pe 29 aprilie, apoi pe 12 și 13 mai, ultimul având loc pe 26 mai. Toate au țintit în mod specific creștinii care își exprimau credința participând la serviciile de închinare sau la procesiunea respectivă. „Mai mult decât atât, țintele atacurilor au fost în special pastorii. Acest lucru dă naștere la mai multe întrebări: Dacă îi vizează pe liderii noștri, ce ne facem? Pe cine urmăm?”

Rezultatul: valuri de creștini din nordul statului părăsesc țara. Numărul acestora a crescut de cinci ori față de anul trecut. Multe biserici și multe școli s-au închis în urma violențelor.

Nettleton explică: „Răspunsul natural este ca fiecare să se ascundă, să-L urmeze pe Hristos în privat. Să ne rugăm ca credincioșii să nu facă lucrul acesta, ci să continue să-L mărturisească pe Hristos celor din jur, plini de curaj.”

La fel ca în toate situațiile de persecuție, primul lucru pe care îl putem face este să ne rugăm, nu doar pentru siguranța și protecția acestor biserici care continuă să se întrunească în Burkina Faso, ci și pentru îmbărbătarea lor.

Apoi, să ne rugăm ca imposibilul să se înfăptuiască. „Pe lângă rugăciunea pentru creștini, să nu uităm să ne rugăm și pentru prigonitori, să ne rugăm ca atacatorii să ajungă să-L cunoască pe Hristos în mod personal.” Nettleton ne reamintește de o altă persoană din istorie care îi ataca pe creștini: Saul. După ce L-a întâlnit pe Hristos, viața lui a fost transformată, el devenind apostolul Pavel. De ce să nu-I cerem lui Dumnezeu să facă din nou acest lucru?

„Să ne rugăm ca El să ridice mai mulți apostoli dintre membrii organizațiilor al-Qaeda din Africa!”

Be the first to comment

Leave a Reply