Conferinţa de misiune PEM

de Silvia Miclea

În perioada 12-15 noiembrie a avut loc în Kiev, Ucraina, conferința PEM – „Împreună în parteneriat pentru a atinge lumea”. PEM (Pentecostal European Mission) este o organizație care urmărește conectarea și slujirea organizațiilor de misiune și a mișcărilor penticostale din Europa. PEM oferă cadrul ca participanții să aducă împreună resurse pe care să le pună unii la dispoziția celorlalți, oferă o platformă pentru informare, consultare, instruire, motivare reciprocă, în vederea îndeplinirii Marii Trimiteri. La conferință au participat lideri din aproape toate organizațiile membre în PEM și mulți lideri din țara gazdă, Ucraina. Din România a participat o echipă reprezentând CRST (Centrul Român de Studii Transculturale) și APME (Agenția Penticostală de Misiune Externă), între care și Ghiță Rițișan, care este și vicepreședintele PEM.

În deschiderea conferinței am fost întâmpinați cu un mesaj de bun venit de către fratele Mikhailo Panochko, președintele bisericii penticostale ucrainene și de către fratele Pelle Hornmark, președintele PEF (Pentecostal European Fellowship). Apoi, de-a lungul conferinței am auzit mărturii despre misiune în Asia Centrală, printre comunități de surzi, în lumea hindusă și musulmană; s-au dat rapoarte despre organizații de misiune din Italia, Ucraina, Belarus, Rusia; s-au prezentat modele de parteneriat – unul fiind chiar cel al APME cu Biserica Penticostală Filadelfia din Chișinău pentru plantare de biserici în Turcia; am participat la workshopuri în care s-a evidențiat utilitatea cursului Kairos pentru mobilizarea credincioșilor la slujire, în care am aflat că misiunea se poate face în zilele noastre prin metode inovative, folosind resurse media și de training, am conștientizat mai mult responsabilitatea organizațiilor de misiune și a bisericii în a purta de grijă misionarului, nu doar financiar, ci și emoțional și spiritual; nu în ultimul rând ni s-a reamintit să purtăm în rugăciune țara vecină cu noi, afectată de criza din Crimeea, declanșată acum câțiva ani.  

Tot cu ocazia acestui eveniment s-au discutat și decis chestiuni organizatorice, ca de exemplu s-a ales un nou președinte – Hari Hakola, care a preluat conducerea PEM de la fostul președinte Rauno Mikkonen. 

Firul roșu care a străbătut întreaga conferință a fost rolul major al colaborării, al parteneriatelor pentru ca Evanghelia Domnului Isus să ajungă în lumea întreagă, reamintindu-ne că noi suntem mădulare unii altora și că toți formăm un trup, al cărui cap este Domnul Hristos. 

Personal m-am simțit mândră când în discuții, frați din țări cu vechime în misiune, ca de exemplu Finlanda, și-au exprimat uimirea că din România vin tot mai mulți misionari, susținuți de biserica română, și de asemenea, m-am simțit mândră când despre misionarii români am auzit numai cuvinte de laudă din partea celor care au lucrat împreună cu ei. 

Gândindu-mă că misionarii români fac lucrarea în parteneriat cu tine, dragă cititorule care ești alături de ei în rugăciune și nu numai, te invit să simți alături de mine mulțumirea și bucuria că prin noi împreună Vestea Bună ajunge la oameni din toate națiunile pământului, oameni care au nevoie de mântuire.

Părtășia noastră s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, luând împreună Cina Domnului și reamintindu-ne că „Din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.”

Be the first to comment

Leave a Reply