Bărbatul de la A.T.E.K.

de Doug Lockhart

După ce a îmbrățișat limba și cultura sa, quechua, liderul organizației partenere Wycliffe din sudul statului Peru și-a descoperit adevărata chemare. De mai bine de zece ani, Dumnezeu folosește o lucrare locală din sudul statului Peru pentru a întări bisericile rurale și familiile. Având sediul în Mecca turistică, orașul Cusco, mica organizație parteneră a Wycliffe Bible Translators a distribuit mii de exemplare din Scriptură în limba quechua, a înființat programe de alfabetizare pe întreaga întindere a regiunii și a instruit sute de pastori și învățători de școală duminicală quechua.

Prin slujirea organizației ATEK – un acronim care înseamnă „asociația care luminează Evanghelia în lumea vorbitoare de limbă quechua” – etnicii quechua, săraci și marginalizați, își îmbunătățesc viețile prin alfabetizare și prin creșterea în înțelegerea și aplicarea Cuvântului lui Dumnezeu.

În mod ironic, în 2003 când a început să lucreze alături de ATEK, fostul pastor care în prezent coordonează slujirea aceasta dinamică, abia putea vorbi sau citi în limba Cusco quechua a părinților săi. Dar, începând de atunci, Fredi Quintanilla a devenit atât un vorbitor fluent al limbii, cât și un prieten și mentor pentru sute de lideri de biserici quechua din întreaga regiune.

Redescoperind limba

Foștii lucrători de la Wycliffe Canada, Larry și Carol Sagert și actualii lucrători, Justin și Tammy Hettinga, au ajutat la formarea organizației ATEK, aducând laolaltă pastori și lideri de biserici din mai multe denominații din regiunea Cusco. Când primul director ATEK și-a încetat slujirea în 2007, membrii comitetului de conducere l-au numit pe Fredi în locul lui.

Deși bărbatul în vârstă de 44 de ani locuiește în prezent în Cusco împreună cu soția lui, Judith, și cei trei copii ai lor, el a crescut într-o zonă de junglă, în nord-vestul orașului antic. Era adolescent când s-a mutat cu familia la Cusco, însă nici el, nici frații lui n-au învățat vreodată să vorbească limba părinților lor, quechua.

„Ei au încercat să ne determine pe noi, copiii, să uităm quechua”, își amintește Fredi, „și do-reau să învățăm doar spaniola. Ei considerau că singura cale prin care puteam să avem succes în viață era dacă învățam spaniola și trăiam în lumea vorbitoare de spaniolă.

Când avea 22 de ani, Fredi a devenit un urmaș al lui Hristos, datorită influenței surorii lui mai mari. A început să frecventeze grupul de tine-ret de la biserica ei și, în scurt timp, a ajuns să i se alăture pastorului în vizitele pe care acesta le făcea sâmbăta în diverse comunități quechua din jurul orașului.

Fiindcă păstorul nu avea mașină, Fredi s-a oferit să fie șoferul lui personal.

„De atunci încolo, am început să-l însoțesc în aceste călătorii. Obișnuiam să le arătăm oamenilor filmulețe despre Evanghelie, iar apoi el predica.”

În cele din urmă, pastorul s-a mutat într-o altă regiune. Pentru Fredi, acesta a fost un moment definitoriu.

„Când pastorul a luat hotărârea să plece, m-am gândit, ce se va întâmpla cu oamenii aceștia din grupul quechua, cu care m-am împrietenit și am legat relații? În cele din urmă am rămas implicat în lucrare, pentru că mă preocupa soarta acestor oameni… După ce m-am căsătorit, soția mea a început să vină cu mine. Am simțit că este o chemare pentru viața mea să mă implic în slujire și am început să lucrez la plantarea unei biserici într-o comunitate numită Chincheros.”

În timp ce păstorea biserica din acea comunitate, Fredi a experimentat un alt moment definitoriu din viața lui. S-a întâmplat după ce a intrat într-o discuție cu o femeie quechua care stătea afară și țesea o pătură la războiul ei.

„Am început să împărtășesc Evanghelia cu ea în spaniolă și am purtat o conversație foarte bună”, își amintește Fredi. „Apoi ea a zis: Ceea ce-mi explici tu este minunat, dar acum poți să-mi explici din nou în quechua? Și atunci am încercat din greu să-mi exprim ideile în quechua, dar n-am putut. Acest lucru mi-a creat multă frustrare în acea zi… așadar, când m-am întors la Cusco, am început să caut un loc în care aș putea studia limba quechua.”

Confortabil în două culturi

În mod providențial, în 2001, Fredi a început, de asemenea, să caute o Biblie în limba quechua

pe care să i-o dea femeii din Chincheros. Cercetările lui l-au condus la o școală biblică din Cusco, unde Hettinga, Sagert și alți membri din organizația SIL, principala organizație parteneră Wycliffe, predau un curs despre limba quechua.

„Acolo a început întreaga mea experiență de a vorbi și de a citi în quechua”, afirmă Fredi.

Pe măsură ce Fredi și alți lideri de biserici au continuat să viziteze orașele și satele izolate situate la mare înălțime în munții Anzi dimprejurul orașului Cusco, a devenit tot mai convins că limba quechua Cusco deține cheia creșterii spirituale a poporului său.

„Observând problemele și dificultățile pe care oamenii le au”, spune Fredi, „am realizat că o mare parte din ele apar din cauză că n-au înțeles Evanghelia. De atunci înainte”, adaugă Fredi, „pasiunea mea de a promova folosirea Bibliei quechua a început să crească.” 

Echipa care slujea în cadrul organizației SIL în Cusco a observat în scurt timp entuziasmul tot mai mare al lui Fredi pentru poporul și limba quechua. Așadar, în 2002 când SIL a adus laolaltă pastori pentru a discuta modalități prin care ar putea ajuta bisericile lor să înceapă să folosească Biblia Cusco quechua, a fost inclus și Fredi.

Un rezultat al întâlnirii a fost că pastorii au format un comitet – care a dus la formarea ATEK cu peste un an mai târziu. În 2007, când comitetul ATEK căuta pe cineva care să-l înlocuiască pe directorul care pleca, Fredi a fost alegerea evidentă.

„Fredi a făcut parte din comitetul de conducere ATEK încă de la început”, explică Hettinga. „A demonstrat o pasiune profundă pentru poporul quechua – poporul lui. Unul dintre lucrurile pe care Fredi le avea în favoarea lui era nu doar faptul că era un lider respectat, ci și că era bi-cultural. El se simțea foarte confortabil atât în cultura națională peruană, cât și în cultura quechua. Acest lucru l-a făcut să aibă o poziție foarte bună, să fie o punte de legătură între cele două culturi și în același timp să conducă această organizație non-guvernamentală în creștere, care avea nevoie nu doar de cineva care să-i slujească pe etnicii quechua, dar și să strângă bani, să comunice cu instituțiile guvernamentale și să se relaționeze la sponsori.”

Credință care perseverează

În prezent, Fredi se roagă pentru mai mulți sponsori care să intre în parteneriat cu ATEK – cu cei 10 membri ai personalului organizației și cei câțiva voluntari. Cu toate că organizația primește donații prin intermediul Wycliffe Canada, de curând a pierdut o parte semnificativă din fonduri după ce un partener important a redus suma oferită. Fredi a fost nevoit să concedieze doi membri ai personalului organizației – inclusiv un membru care făcea parte din echipă de mult timp și care acum slujește în mod voluntar în cadrul unei comunități quechua devastată de un cutremur în luna septembrie a anului trecut.

„Acestea sunt vremurile care nu-mi plac”, afirmă Fredi, „însă știu că sunt cele mai bune vremuri în care Îl poți experimenta pe Dumnezeu într-un mod mai profund.”

În ciuda lipsei fondurilor necesare, Fredi crede totuși că Dumnezeu va găsi căi prin care lucrarea Sa să fie finalizată – așa cum a făcut-o când i-a condus pe cei de la Beach Corner Evangelical Free Church din Stony Plain, Alberta, să intre în parteneriat cu ATEK pentru a sluji o biserică quechua aflată la înălțime în Munții Anzi. Beach Corner a instruit pastori și membri ai bisericii quechua și a oferit fondurile necesare pentru construirea unei noi clădiri de biserică.

„Dumnezeu va continua să miște inimile oamenilor pentru că știu că El are un scop pentru poporul quechua”, afirmă Fredi. „Noi visăm, sperăm, că într-o zi poporul quechua se va ridica și va fi un popor măreț la timpul hotărât de Dumnezeu. Va fi cel mai măreț timp din istoria lor, un timp în care Dumnezeu îi va folosi pentru înaintarea Evangheliei în această regiune. Vrem să-i vedem pe oamenii lui Dumnezeu dintre quechua ridicându-se și luându-și locul în înaintarea Împărăției Sale.”

Foto: Alan Hood

Be the first to comment

Leave a Reply