Atacuri ale militanților fulani

În 14 aprilie, militanții fulani au atacat satul Hura din Nigeria. Aproximativ 28 de case au fost incendiate sau grav avariate de către militanți. Cea mai tânără victimă a fost un băiețel de trei ani care a murit alături de mama sa gravidă, care a fost și ea ucisă. În același atac au fost ucise încă 7 persoane, din care patru adulți. Aproximativ 39 de familii au fost afectate de acest atac, iar satul a fost evacuat, fiecare a luat doar atât cât poate căra. 

Liderul creștin și șeful regional, Ronku Aka, a declarat: „Din cauza acestui coronavirus oamenii suferă, dar aceste omoruri sunt mai periculoase decât coronavirusul. Câte persoane au murit de coronavirus în această țară? Dar aceste omoruri neîncetate sunt deja prea de tot.”  

Duminică, 19 aprilie, militanții fulani au împușcat mortal trei femei și un bărbat a murit de infarct în unul dintre raidurile asupra satului creștin Nitiriku din statul Kaduna, Nigeria. 

Militanții au incendiat 63 de case, au ars magazinele alimentare, motociclete și pompele de apă folosite pentru irigarea culturilor. „Au jefuit case, luând tot ce se putea, inclusiv vitele și mâncarea și au distrus tot ceea ce nu au putut lua cu ei,” a declarat liderul satului, Dauda Rogo. În satul învecinat fermele sunt deținute de musulmani. Ei nu au fost atacați. Aceste atacuri au ca țintă, îndeosebi, creștinii. 

În 5 mai, trei militanți fulani au pătruns într-o școală creștină din statul Plateau, Nigeria și l-au împușcat pe directorul acesteia, pastorul Bayo Famonure, pe soția lui și pe cei doi fii, în timp ce participau la rugăciunea de seară. Pastorul a fost împușcat în cap și picior, soția acestuia în spate și băieții lor în picioare. Toți au fost duși la spital și printr-un miracol divin, niciun organ vital nu a fost atins, și viețile celor patru au fost salvate. 

Acest atac a fost ultimul dintr-o serie de atacuri ale fulani, îndreptate împotriva comunităților creștine din statele Plateau și Kaduna. În 3 mai, patru membri ai bisericii evanghelice Winning All au fost prinși într-o ambuscadă și omorâți în timp ce se deplasau din satul Kwell în orașul Miango, statul Plateau. Cel puțin 10 creștini au fost omorâți și 12 luați prizonieri în statul Kaduna în datele de 23 și 25 aprilie.

În data de 11 mai, în statul Kaduna, militanții fulani au ucis 17 creștini din Nigeria, incluzând 7 copii și un bebeluș de 6 luni, în satul Gonan Rogo, statul Kaduna. Un grup mare de militanți s-a năpustit cu motocicletele asupra satului creștin retras, imediat după miezul nopții, omorând aproximativ 12 persoane în somn. Alte câteva trupuri neînsuflețite au fost recuperate din tufișurile din apropiere. Alți șase creștini au fost răniți grav după ce au fost împușcați și atacați cu macetele. Militanții au dat mai apoi foc caselor și au furat vitele. În 12 mai, într-un atac similar, alte 8 persoane au fost ucise.

Din ianuarie până în prezent, 107 persoane au fost ucise, 49 rănite și 66 răpite, între care bărbați, femei și fete, în 63 de atacuri asupra satelor majoritar creștine din zona Kajuru. Cel puțin 20.000 de persoane au fost evacuate și câteva persoane au fost date dispărute în urma atacurilor din perioada 18-21 mai, din zona Kajuru, statul Kaduna.

Numărul atacurilor din zona centrală a Nigeriei a crescut în perioada carantinei Covid-19, extremiștii profitând de faptul că autoritățile au îndreptat resursele pentru securitate în vederea combaterii virusului. 

Be the first to comment

Leave a Reply