Un băiat și comoara lui

de Bob Creson

w2În Munții Anzi din Peru, într-un orășel numit Abancay, un băiat în vârstă de 12 ani doar ce a primit una dintre cele mai mari comori pe care le va primi vreodată – Noul Testament în limba lui natală. Soția mea, Dallas, și cu mine am avut privilegiul, alături de alți câțiva prieteni, să călătorim cu autobuzul de la Cuzco peste două lanțuri muntoase până la Abancay pentru a participa la sărbătoarea lansării Noului Testament în limba quechua din regiunea Apurimac.

Unul dintre prietenii care ne-a însoțit este Johnnie Moore, Vicepreședintele pentru Comunicare de la Universitatea Liberty. Johnnie se afla în partea din spate a camerei în timpul sărbătorii lungi și exuberante când a observat un exemplar din Noul Testament pe scaunul de plastic din fața lui. Era prima dată când vedea cartea și, din moment ce proprietarul ei în vârstă de 12 ani era foarte concentrat la serviciul de închinare, Johnnie s-a hotărât să se aplece, să ia cartea și să se uite la ea.

Cu coada ochiului, băiatul l-a văzut cum se întinde după Noul Testament. S-a întors și i-a aruncat o privire aspră. Apoi a ridicat degetul în fața lui Johnnie și l-a mișcat dintr-o parte în alta, în mod clar dorind să spună: „Nu umbla cu Biblia mea.”

w1Johnnie afirmă: „El nu vorbea limba mea și eu nu o vorbeam pe a lui, dar mesajul era foarte clar. Aceea era o bijuterie atât de prețioasă care i-a fost dată. Am stat acolo și m-am gândit: ‘Ce va deveni acest băiat într-o zi? Ce va face el pentru Dumnezeu, ce va face el pentru această țară – și ce va face acum că poate citi cuvintele acestea?’ El era unul dintre primii copii din toată istoria care să posede un Nou Testament în limba quechua din Apurimac. Nu voi uita niciodată această experiență.”

După ce cântările au încetat, băiatul s-a așezat pe scaun și din întâmplare Dallas stătea lângă el. Băiatul își ținea liniștit Biblia pe genunchi, fără să se agite. Când pastorul a îndemnat adunarea să deschidă la 2 Timotei 3, băiatul răsfoia paginile de la începutul Noului Testament. Dallas s-a aplecat să-l ajute. El a lăsat-o să găsească 2 Timotei, dar apoi i-a dat ușor mâna la o parte și a căutat singur capitolul și versetul. A început apoi să urmărească ceea ce citea pastorul, mișcând degetul sub fiecare silabă din limba quechua. Oamenii din spatele lui s-au aplecat să vadă și au urmărit împreună cu el.

Acest băiat a fost în stare să înceapă imediat să folosească Noul Testament datorită unui program de alfabetizare condus de AIDIA*, o organizație peruviană care dorește să transforme regiunea Apurimac prin traducerea și aplicarea Cuvântului lui Dumnezeu în limba quechua. De fapt, băiatul a condus un curs de alfabetizare el însuși, urmărind cu degetul lui micuț sub fiecare silabă, având în spatele lui bunici din regiune și pe Johnnie Moore care se aplecau peste umărul lui, învățând să citească comparând cuvintele care se auzeau cu cele tipărite.

Aceasta nu era prima dată când băiatul se întâlnea cu Vestea Bună; însă pe 21 aprilie 2013 Isus a stat alături de el pe acele scaune de plastic și clar și liniștit a vorbit inimii lui într-un mod cu totul și cu totul nou.

*AIDIA este un acronim pentru „Asociacion Interdenominacional Para el Desarrollo Integral de Apurimac.” În românește – Asociația Interdenominațională pentru Dezvoltarea Integrală a regiunii Apurimac.

Mai multe informații aici.

Be the first to comment

Leave a Reply