Peste 300 de creștini nigerieni uciși de militanții fulani

Surse ale organizației Barnabas Fund raportează că aproape 300 de persoane au fost ucise în cel puțin șapte sate predominant creștine din statul Kaduna, Nigeria, în februarie și martie 2019; de asemenea, au fost raportate violuri și atacuri violente cu macete.

Într-un atac dus la îndeplinire în zorii zilei de 14 februarie în localitatea Karamai, 41 de persoane au fost ucise de circa 300 de inamici care au invadat satul, scandând „Allahu Akbar!”, trăgând cu armele și distrugând locuințele. Victimele au fost în mare parte femei și copii, în afară de câțiva bărbați bătrâni sau orbi, care nu au putut să fugă.

Pe 11 martie, circa 71 de persoane au fost ucise și 28 au fost rănite în-tr-un atac al milițiilor fulani, în satul Dogon Noma din statul Kaduna. Potrivit declarațiilor martorilor oculari, atacatorii „au incendiat case, au împușcat și înjunghiat tot ce mișcă”. Circa 100 de case au fost distruse în atac.

Alte nouă persoane au fost ucise în Nandu Gbok, tot în statul Kaduna pe 16 martie și 30 de case au fost distruse.

În districtul Kajuru, în februarie și martie, cadavrele a circa 73 de femei, dintre care unele erau însărcinate și a 101 copii, de la bebeluși până la vârsta de 10 ani, au fost îngropați într-o „înmormântare în masă”.

Martorii au spus că majoritatea bărbaților din sate au fugit dimineața devreme când a început raidul în Dogon Noma și Karamai. Alții se aflau în satele învecinate, dând o mână de ajutor victimelor în urma atacurilor din zilele anterioare.

Cu ocazia recentelor alegeri din Nigeria, președintele Buhari, care a fost reales, a promis că va „promova pacea și va aduce soluționarea permanentă a conflictelor” în regiunea de nord-est și în alte regiuni de „insurgență”, menționând în mod specific statele Plateau, Benue și Kaduna.

De asemenea, liderii bisericii din Nigeria au cerut în mod repetat președintelui, care este el însuși musulman fulani, să ia măsuri decisive împotriva flagelului de atacuri ale extremiștilor asupra comunităților creștine.

Atacurile musulmanilor fulani reprezintă o amenințare constantă pentru populația predominant creștină din Centura de Mijloc din Nigeria. În ultimii doi ani, militanții fulani au ucis mai mult de 6.000 de persoane, potrivit estimărilor bisericii. De asemenea, extremiștii distrug casele și clădirile bisericești în atacurile lor, care vizează în mod deliberat comunitățile creștine. Din 2001, cel puțin 500 de clădiri bisericești au fost distruse numai în statul Plateau.

Be the first to comment

Leave a Reply