Persanii

Țara Iran

Se află în fereastra 10/40? da

Populație 36.493.000

Limba principală persană

Religia principală islam

Credincioși evanghelici 0,9%

Statutul grupului etnic neatins cu Evanghelia


Persanii sunt un popor cu o cultură bogată, bazată pe dragoste, respect și onoare. De asemenea, se bucură de o istorie bogată în decursul căreia s-au perindat multe imperii și multe dinastii. Persanii au adus contribuții importante în domeniul poeziei, artei, matematicii și științei. Au fost conduși de împărați până la sfârșitul anilor ’70, când ultimul lor șah a fost înlăturat de revoluționarii islamici.

În prezent, Iranul este o națiune islamică, sub conducerea unui ayatolah, sau lider religios. Revoluția este încă proaspătă în amintirea multora, iar guvernul actual conduce locuitorii cu mână de fier în multe aspecte ale vieții lor.

Cei mai mulți persani locuiesc în Iran, însă mulți au fugit din țară în timpul revoluției din cauza persecuției religioase și ideologice. Sunt răspândiți peste tot pe glob, populații însemnate trăind în Germania, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Înfățișarea este un aspect foarte important în stilul de viață persan, astfel încât chiar și cetățenii din clasa de jos pot fi văzuți purtând haine de ultimă modă. Sunt deosebit de devotați familiei și aproape zilnic au loc întâlniri cu familia lărgită. Guvernul islamic obligă femeile să-și acopere capul și să poarte o vestimentație specială în public. Cu toate acestea, cele mai multe sunt seculare și se supun regulilor doar în public, pedepsele fiind foarte aspre.

Aproximativ 98% dintre iranieni sunt musulmani, islamul șiit fiind religie de stat. Alte religii practicate în afară de islam sunt creștinismul, hinduismul, iudaismul, bahá’í și zoroastrismul. Zoroastrismul este vechea religie oficială a Persiei, religie înlocuită cu islamul sunnit după cucerirea arabă din secolul al VII-lea. Islamul sunnit a fost apoi înlocuit cu cel șiit în secolul al XVI-lea, în timpul dinastiei Safavide. Astăzi mai există în Iran mici comunități zoroastriene cu propriile lor temple și preoți. De multe ori, persoanele nemusulmane din Iran sunt agresate și supuse la convertiri forțate.

Deși în mod tradițional persanii sunt musulmani prin naștere, în ultima perioadă acest aspect începe să fie tot mai distant în inimile lor. Se speculează că mai puțin de 10% din populație urmează cu strictețe practica islamică. Fiind dezamăgiți în nenumărate rânduri de conducerea actuală și de greutățile pe care le-au îndurat, inimile multora sunt surprinzător de deschise față de alte religii. Persanii sunt flămânzi să audă despre adevăratul Dumnezeu și despre dragostea pe care Și-a arătat-o prin Fiul Său.

Evanghelizarea este ilegală în Iran și convertirea se pedepsește cu moartea. În ciuda acestui lucru, mulți persani se întorc la credința în Hristos în urma unor întâlniri supranaturale cu Isus. De asemenea, mulți persani Îl întâlnesc pe Hristos în urma vizionării programelor creștine de televiziune prin satelit sau ascultării posturilor creștine de radio.

  • Rugați-vă ca Dumnezeu să Se reveleze acestei comunități în mod supranatural și pentru un seceriș bogat printre persani!
  • Rugați-vă pentru libertate religioasă în Iran și întărirea credinței credincioșilor supuși persecuției!
  • Rugați-vă ca transmisiunile radio și TV creștine să fie eficiente în a atinge acest grup etnic cu Evanghelia!
  • Rugați-vă ca Dumnezeu să ridice echipe de mijlocitori care să stea în spărtură pentru acești oameni prețioși!

[joshuaproject.net]

Be the first to comment

Leave a Reply