Creștini din Laos reținuți pentru organizarea unor întâlniri bisericești „ilegale”

Pe 29 decembrie 2018, șapte creștini au fost arestați în urma unui raid făcut de poliție în timpul serviciului divin organizat cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului. Creștinii au petrecut apoi cinci zile în spatele gratiilor.

Nouă ofițeri de poliție au năvălit în biserica din satul Nakanong din provincia sudică Savannakhet, arestând trei lideri ai bisericii și acuzându-i de conducerea unui program ilegal. Au revenit mai târziu în aceeași seară și au arestat încă patru creștini.

Potrivi surselor din localitate, cei șapte au fost eliberați pe 2 ianuarie, dar între timp autoritățile au distrus încăperea unde se adunau, au întrerupt curentul electric și le-a confiscat telefoanele mobile.

Într-o declarație, organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch for Lao Religious Freedom (HRWLRF) a cerut guvernului comunist din Laos să respecte drepturile de libertate religioasă ale cetățenilor săi, protejate de convențiile ONU și de constituția țării.

În timp ce budiștii se bucură de libertate religioasă în Laos, creștinii sunt priviți cu suspiciune de către autorități, în mare parte din cauza percepției că ar avea conexiuni cu Occidentul. Bisericile sunt obligate să se înregistreze la guvern, să obțină aprobare pentru a susține serviciile divine și pentru a importa literatură tipărită sau electronică.

Be the first to comment

Leave a Reply