Kazahii

Țara Kazahstan

Se află în fereastra 10/40? Da

Populație 10.627.000

Limba principală kazahă

Religia principală islam

Credincioși evanghelici 0,06%

Statutul grupului etnic neatins cu Evanghelia


Kazahii, un popor turcic, reprezintă cel de-al doilea grup etnic musulman ca mărime din Asia Centrală. În vremurile trecute, au constituit unul dintre cele mai influente grupuri etnice din regiune. Majoritatea kazahilor locuiesc în prezent în Kazahstan, însă alcătuiesc doar 63,1% din populația țării. Comunități însemnate se găsesc și în Mongolia, Ucraina și Rusia.

Kazahii și-au dezvoltat o identitate etnică distinctă la sfârșitul secolului al 15-lea, începutul secolului al 16-lea. Câteva clanuri au format o federație care să le ofere protecție reciprocă. Pe măsură ce alte clanuri s-au adăugat federației, influența sa politică a început să dezvolte un caracter etnic. În timpul secolului al 19-lea, rușii au pus stăpânire pe Asia Centrală, printr-un proces constant de anexare și în cele din urmă, au revendicat întreg teritoriul Kazahstanului. În perioada regimului sovietic, foametea cauzată de colectivizarea forțată a provocat moartea a circa 38% din populația țării.

De la căderea regimului comunist sovietic încoace, kazahii sunt în căutarea identității lor. În mod tradițional, ei erau păstori nomazi, însă sub conducere sovietică, pământurile lor au fost în mare parte confiscate și folosite pentru agricultură colectivă. Pe măsură ce industria s-a dezvoltat, economia și cultura kazahă au devenit dependente în întregime de ruși. Cu toate acestea, în prezent se răspândește o mișcare de redezvoltare a propriei identități culturale.

Păstori nomazi fiind, kazahii locuiau în niște corturi de formă semisferică, numite iurte. Aceste locuințe portabile puteau fi demontate și mutate dintr-o regiune în alta pe măsură ce păstorii găseau pământ bun pentru turmele lor. Sub dominație sovietică, mulți kazahi au fost siliți să se mute în orașe și să locuiască în case sau apartamente de mici dimensiuni. Majoritatea acestor apartamente cu două sau trei camere au apă curentă, însă în anumite zone rurale nu au apă caldă. Apa nu este bună de băut, iar procesul de purificare a apei necesită mult timp.

Kazahii se confruntă cu o catastrofă ecologică din cauza proastei gestionări a resurselor naturale. Acest lucru a dus aproape la secarea lacului Aral și la contaminarea unei părți semnificative din apa de băut. O consecință este rata ridicată a mortalității infantile. Există, de asemenea, o rată ridicată de nașteri de copii morți sau cu handicap.

Kazahii au adoptat islamul în timpul secolului al 16-lea și până în prezent se consideră un popor musulman. Schimbările care au avut loc în societatea kazahă (în principal trecerea de la un stil de viață nomad la unul stabil) și încercarea sovieticilor de a suprima libertățile religioase i-au determinat pe oameni să urmeze islamul mai îndeaproape. Cu toate acestea, practicile islamice au fost amestecate cu religii tradiționale folk, care includ credințele în spirite, animismul și închinarea la strămoși. În prezent, kazahii continuă să consulte șamani – despre care se crede că vindecă bolnavii prin magie, comunică cu spiritele și controlează evenimentele care au loc. De asemenea, aceștia practică diverse ritualuri tradiționale înainte și după căsătorie, la naștere și moarte.

Biserica kazahă este tânără, dar în creștere. Tinerii, în special, sunt încântați să audă Vestea Bună a Evangheliei. Există peste 40 de biserici vorbitoare de limbă kazahă, însă acesta este un număr mic raportat la populația de peste opt milioane de oameni. Bisericile sunt localizate în special în orașele mari, precum Almatî și este nevoie de lucrători creștini în zonele rurale.

Începând cu 2011, sub pretextul limitării extremismului, au intrat în vigoare legi care încalcă libertatea religioasă garantată în constituția Kazahstanului. Aceste legi obligă bisericile să obțină autorizații de funcționare, însă autoritățile locale interzic emiterea acestora pentru grupuri religioase cu mai puțin de 50 de membri, confiscă literatura creștină și amendează grupurile care nu se supun legilor respective. Începând cu luna octombrie a anului 2012, se raportează că o treime din toate grupurile religioase neînregistrate au fost închise. Grupurile protestante neînregistrate sunt nevoite să se întâlnească în mod clandestin, iar guvernul organizează constant raiduri în casele credincioșilor pentru a-i împiedica. De asemenea, se propun schimbări în codul penal, care amenință cu întemnițarea liderilor grupărilor religioase neînregistrate.

  • Lăudați-L pe Dumnezeu pentru numărul tot mai mare de creștini kazahi!
  • Cereți-I lui Dumnezeu să trimită lucrători pe termen lung care să trăiască printre kazahi și să împărtășească dragostea lui Hristos cu aceștia!
  • Cereți-I Duhului Sfânt să deschidă inimile kazahilor față de creștini și să-i facă receptivi la Evanghelie!
  • Rugați-vă ca Domnul să ridice biserici locale puternice printre kazahi!

[joshuaproject.net]

 

Be the first to comment

Leave a Reply