Tunisienii

Țara Tunisia

Se află în fereastra 10/40? Da

Populație 10.457.000

Limba principală arabă

Religia principală islam

Credincioși evanghelici 0%

Statutul grupului etnic neatins cu Evanghelia


Tunisia, cea mai mică țară din nordul Africii, se fălește cu priveliști frumoase ale Mării Mediterane în nord și întinderi vaste ale deșertului Sahara în sud. Într-o călătorie de doar câteva ore cu mașina poți vedea plaje, munți, ferme bogate, cât și deșertul arid. Ruinele antice feniciene, romane și bizantine atrag atât turiștii, cât și arheologii.

În primele câteva secole după Hristos, creștinismul s-a răspândit pretutindeni în nordul Africii. O biserică puternică a fost înființată pe teritoriul Tunisiei de astăzi, în ciuda intensei persecuții din partea romanilor. Printre ruine se pot găsi vechi baptisterii și locuri în care au avut loc martiraje. Cu toate acestea, lipsa de unitate, facțiunile și eșecul traducerii Bibliei în limbile locale au slăbit biserica. Când invadatorii arabi au sosit în secolul al 7-lea, nu mai exista decât o carapace goală a bisericii. Islamul s-a răspândit cu repeziciune și rădăcinile creștine ale oamenilor au fost uitate.

În 1956, Tunisia și-a câștigat independența de Franța. Pe parcursul următorilor 55 de ani, Tunisia a avut doar doi președinți, iar oamenii au trăit într-o stare de reprimare și teamă de guvern. Tunisia era un stat islamic, însă fostul președinte a înăbușit majoritatea formelor de extremism.

Atmosfera în Tunisia este una foarte seculară. Mulți tunisieni merg rareori sau nu merg niciodată la moschee. În prezent, femeile au mai multe drepturi decât în alte națiuni arabe. Multe femei ocupă oficii guvernamentale și au cariere profesionale.

Economia Tunisiei se bazează pe agricultură, exploatarea minieră a fosfatului și turism. Regiunea cunoscută odată drept „coșul cu pâine” al Romei, încă produce fructe, legume și cereale delicioase. Majoritatea fermierilor întrebuințează metode primitive de agricultură. În același timp, telefoanele celulare, internetul și Facebook-ul schimbă modul în care tunisienii interacționează cu lumea și perspectiva lor asupra acesteia. Arabii tunisienii trăiesc, de regulă, în apropierea familiilor lor lărgite și pun mare preț pe familie. În general, sunt oameni prietenoși, cunoscuți pentru ospitalitatea lor.

Tunisia are o numeroasă populație tânără care este foarte educată. Aproximativ doi din trei arabi au sub 30 de ani. Atât în Orientul Mijlociu, cât și în nordul Africii, se înregistrează rata cea mai ridicată de pe planetă a tinerilor șomeri. Frustrarea, lipsa oportunităților și corupția de la nivel guvernamental au dus la o revoluție în ianuarie 2011, care a rezultat în fuga președintelui din țară, schimbarea regimului și Primăvara Arabă (valul revoluției din Tunisia s-a răspândit în Egipt, Libia, Yemen, Siria și în alte țări).

În octombrie 2011, Tunisia a organizat primele sale alegeri democratice pentru reprezentanți care să rescrie Constituția. S-a raportat că 54% dintre tunisieni au votat. Ennahda, partidul islamic, a câștigat cel mai mare număr de locuri în adunarea constituțională. Partidul pretinde că ar fi moderat, însă dorește ca legea islamică să fie sursa legislației țării.

În principiu, toți tunisienii sunt musulmani. În timp ce mulți sunt doar nominali, islamul influențează în foarte mare măsură fiecare aspect al culturii tunisiene. Practicile lor religioase includ diverse ceremonii și festivaluri. Ei cred în djinni sau duhuri care, conform legendelor musulmane, sunt capabile să exercite influență asupra oamenilor. Sunt practicate vrăjitoria și închinarea la altare și aceste lucruri îi țin pe oameni robi într-un întuneric spiritual puternic.

În ultimii ani, media creștină (site-uri web, canale de televiziune, posturi radio) a generat un mare interes față de creștinism. În plus, oamenii au împărtășit nenumărate mărturii conform cărora Isus le-a apărut în vise și vedenii. În prezent, există câteva sute de credincioși în țară. Cu toate acestea, mulți trăiesc la mare distanță față de alți creștini și nu au oportunitatea de a avea părtășie cu ei sau de a fi ucenicizați. Cei mai mulți tunisieni experimentează o intensă persecuție din partea familiei și a prietenilor lor. Ei riscă să-și piardă slujbele, să-și piardă locul în societate, să fie expuși la presiuni din partea autorităților. În urma recentei revoluții, accesul fără precedent la Evanghelie a dus la o și mai mare nevoie de mai mulți lucrători (atât localnici, cât și străini) care să se întâlnească cu cei care caută să afle mai multe despre Isus.

  • Cereți-I lui Dumnezeu să întărească, încurajeze și să protejeze micul număr de credincioși tunisieni!
  • Rugați-vă ca cei care L-au primit pe Hristos să fie plini de pasiune pentru a le împărtăși semenilor Evanghelia!
  • Cereți-I lui Dumnezeu să ridice echipe de mijlocitori care să înceapă să stea în spărtură pentru arabi!
  • Rugați-vă ca dintre credincioși să se ridice lideri naționali puternici, cu viziune, care să planteze biserici puternice în fiecare oraș și sat din țară!

[joshuaproject.net]

Be the first to comment

Leave a Reply