Eric Liddell

Eric Liddell
Eric Liddell

Cei mai mulți dintre noi ne gândim la Eric Liddell doar ca la „omul care nu a vrut să alerge duminica”, despre care s-a făcut filmul „Carele de foc”, film care a câștigat 4 premii Oscar. El a fost primul din țara lui care a câștigat aurul la Olimpiada din 1924 de la Paris. Fiind un creștin dedicat, Eric Liddell a refuzat să alerge în cursa de duminica și a fost nevoit să se retragă din cursa de 100 de metri, unde era favorit. În schimb, Liddell a alergat în cursa de 400 de metri și nu se aștepta prea mult de la el. În timp ce se îndrepta spre linia de start, un bărbat i-a pus în mână o bucată de hârtie pe care era scris un citat din 1 Samuel 2:30: „Voi cinsti pe cine Mă cinstește”. Liddell a alergat cu acea bucată de hârtie în mână și nu doar că a câștigat cursa, ci a și doborât recordul mondial existent, terminând cu un timp de 47,6 secunde.

Liddell a obținut un premiu mai măreț decât aurul olimpic mai târziu în viață. După Olimpiadă, Liddell s-a întors în China să lucreze ca misionar. Familia lui, originară din Scoția, a lucrat în China în timpul Răscoalei Boxerilor. Liddell a lucrat ca profesor la o școală pentru băieți unde a predat chimie și sport. S-a căsătorit în 1934, iar în 1936, China se pregătea de război pe măsură ce tensiunea între comuniști și naționaliști creștea. Societatea Misionară Londoneză i-a cerut lui Liddell să renunțe la lucrarea lui din Tientsin și să lucreze ca evanghelist în Siao Chang. Aceasta era o zonă deosebit de periculoasă. Liddell nu și-a putut duce soția și cele două fiice cu el și a fost nevoit să le lase în urmă. A reușit să le viziteze din când în când, însă călătoria era una grea și dificilă. Vizitele nu erau dese.

În satele în care slujea Liddell ca evanghelist situația era foarte dificilă din cauza războiului dintre comuniști și naționaliști. Într-o zi comuniștii veneau, prădau și jefuiau un sat și apoi plecau. Apoi, într-o altă zi, veneau naționaliștii și făceau același lucru. Liddell se implica în evanghelizare și în încurajarea creștinilor care erau acolo. Eric se afla în pericol în fiecare zi, călătorind și răspândind Evanghelia în zona rurală, deoarece forțele comuniste și naționaliste erau ambele la fel de ostile față de lucrarea de misiune.

Japonezii au invadat China, iar în 1940 Liddell și-a trimis soția împreună cu fetele în Canada, să locuiască la părinții ei. El a rămas în Tientsin să-și continue lucrarea. Liddell a fost trimis de către japonezi într-un lagăr de concentrare unde erau închiși alți 1800 de prizonieri. Eric nu s-a lăsat descurajat de circumstanțele în care se afla. El a lucrat fără încetare în lagăr, făcând orice era nevoie, ținând studii biblice, învățându-i pe copii, organizând diferite activități sportive. Winston Churchill a negociat eliberarea lui într-un schimb de prizonieri, însă el a lăsat o femeie însărcinată să plece în locul lui.

În 1944 starea sănătății lui Liddell era precară. Doctorii nu aveau resursele necesare pentru a diagnostica problema. Pe 21 februarie 1945 a început să tușească incontrolabil, prietenii lui au venit să-l ajute, el s-a lăsat pe spate și s-a stins din viață. Autopsia a arătat ulterior că Liddell avea o tumoare mare în partea stângă a creierului. El a murit fără să-și vadă cel de-al treilea copil, pe Maureen Liddell. Acest om a fost în întregime dedicat cauzei lui Hristos. A putut să părăsească China, însă a ales să rămână. Și-a dedicat întreaga viață câștigării celor pierduți din China. El a alergat pentru un premiu mult mai valoros decât aurul, chiar și decât aurul olimpic.

Be the first to comment

Leave a Reply