De vorbă cu… Marius Bîrte, misionar în Etiopia

Descrie pe scurt mediul din care provii, cum te-ai întors la Hristos și cum ai primit chemarea la misiune.

Printre binecuvântările de care am avut parte până acum, una dintre cele mai minunate este familia în care m-am născut. Eu sunt unul dintre cei nouă copii dăruiți de Dumnezeu părinților mei. Harul de a fi născut într-o familie de creștini penticostali mi-a marcat copilăria și mi-a îndreptat pașii spre slujirea pe care o fac astăzi. De mic copil am mers la Biserica Sfânta Treime din Bistrița, acolo am crescut, am slujit și astăzi sunt trimis misionar din aceeași biserică.

Chemarea la misiune am primit-o atunci când am înțeles mai profund caracterul lui Dumnezeu. Nu pot spune că a fost ceva supranatural, dar nici o lucrare omenească. Din momentul în care m-am decis pentru misiune și până în ziua de azi, știu că acesta e planul Său pentru viața mea.

Care a fost parcursul tău, din momentul primirii chemării, până când ai ajuns efectiv pe câmpul de misiune?

Drumul de la momentul chemării și până la a ajunge efectiv în Africa a fost presărat cu provocări. Mai întâi am absolvit un seminar biblic în biserica locală, apoi m-am îndreptat pentru doi ani spre Constanța, pentru a avea parte de pregătire specifică misiunii în cadrul Centrului Român de Studii Transculturale. Parte a educației a fost slujirea în biserici și diverse proiecte din România, fapt care m-a ajutat să câștig mai multă experiență. De asemenea, în timp ce am urmat cursurile școlii de la Constanța am avut ocazia de a călători în Turcia și Djibouti, o țară din estul Africii.

O amintire a perioadei de pregătire este legată de plecarea mea pentru prima dată spre Constanța. Chiar dacă am fost acceptat ca student, cu o zi înainte de plecare nu aveam banii necesari pentru biletul de tren. Mi-am făcut bagajele cu credința că Dumnezeu mă va ajuta și îmi va da banii necesari. Așa a și fost: înainte de plecare am primit bani nu doar pentru bilet, dar și pentru a plăti o parte din taxa de școlarizare. Astfel de experiențe m-au pregătit pentru viața pe care am îmbrățișat-o cu dragoste.

Spune-ne câteva cuvinte despre țara în care slujești, cultura și oamenii de acolo.

Etiopia este o țară cu aproximativ 100 de milioane de locuitori și o diversitate spirituală și lingvistică destul de mare. Numărul limbilor vorbite se apropie de 100, iar din punct de vedere al religiilor sunt: 61,6% creștini, majoritatea ortodocși, 32,8% musulmani și 5,6% aparțin religiilor tradiționale africane. Chiar dacă numărul creștinilor este destul de ridicat, în Etiopia trăiesc 31 de grupuri etnice neatinse cu Evanghelia, care însumează aproximativ 20 milioane de persoane. În prezent locuiesc în capitala țării, Addis Abeba, aici urmez cursuri de limbă amharică și slujesc în comunitatea creștină locală.

Cum arată o zi tipică din lucrarea pe care o desfășori?

Deocamdată pentru mine fiecare zi presupune cursuri de limbă și în funcție de zi, diverse alte activități: predicare, ucenicizare, ajutorare, slujire pe care o fac într-o biserică locală. Proiectul în care sunt implicat momentan cel mai mult este deschiderea unei biserici internaționale, împreună cu o echipă de misionari veniți din America. Addis Abeba este un centru politic și economic pentru întregul continent și datorită acestui aspect, am decis să avem o biserică și în limba engleză, pentru a ajunge la oameni din toate nivelurile sociale.

Ce impact a avut asupra ta mutarea într-o cultură și țară străină?

Adaptarea la viața de aici a fost destul de naturală pentru mine. Provocările nu au lipsit, dar am reușit să mă integrez în viața comunității destul de bine. Lipsa destul de frecventă a apei la robinet sau a electricității este unul din lucrurile cu care nu m-am confruntat în România. Trăiesc înconjurat de etiopieni și, la propriu, mănânc din aceeași farfurie cu ei – aici e obiceiul de a mânca cu mâna și trei sau patru oameni împart un platou cu mâncare.

Cum ai descrie relația cu misionarii din echipă, cât și cu credincioșii localnici? Cât de implicată este biserica locală în evanghelizare?

Lucrez atât împreună cu misionari americani cât și cu slujitori etiopieni. Legătura dintre noi este foarte puternică, fiind bazată pe aceeași dorință: de a vedea Etiopia transformată prin puterea Duhului Sfânt. Chiar dacă sunt înconjurat de oameni extraordinari, rugăciunea mea este ca mai mulți români să mi se alăture aici.

Evanghelizarea este parte a bisericii locale, fiind organizate în mod regulat evenimente cu acest scop. Problema cu care ne confruntăm este, așa cum aminteam, diversitatea lingvistică, fiind foarte greu să cuprindem fiecare grup etnic de aici.

Împărtășește o experiență memorabilă de pe câmpul de misiune, care a avut un impact asupra ta sau asupra lucrării.

Prin slujirea făcută până acum, am avut parte de multe experiențe memorabile. Am văzut oameni vindecați, eliberați de demoni și transformați. Totuși, cea mai multă bucurie îmi aduce viața unui tânăr, care a fost schimbată total după ce am devenit prieteni. De la o viață fără Hristos, am putut să-l conduc pas cu pas spre adevărata viață. Cu puțin timp în urmă mi-a spus că eu sunt tatăl lui spiritual. Să văd rodul slujirii mele aici este o recompensă de nedescris.

Care este nivelul de securitate pe care îl ai pe câmpul de misiune?

Țara se bucură de o perioadă de stabilitate acum, chiar dacă în urmă cu puțin timp a trecut prin proteste la nivel național care au dus la moartea multor etiopieni. Sunt anumite zone care trebuie evitate, dar în ansamblu mă simt în siguranță aici.

Care consideri că sunt avantajele și dezavantajele slujirii ca misionar român în societatea respectivă?

Misionarii români se aseamănă cu etiopienii prin faptul că ambele țări au cunoscut perioade în care comunismul a fost la conducere. Aceasta produce o legătură mai puternică între noi. De asemenea, un avantaj pentru un misionar român este faptul că provine dintr-o țară majoritar ortodoxă, precum Etiopia, ajutând la înțelegerea mai bună a culturii.

Împărtășește principalele motive de rugăciune – atât personale, cât și legate de lucrare.

Am nevoie de înțelepciune în a termina cu bine procesul de învățare a limbii și călăuzire în următorii pași pe care trebuie să îi fac. De asemenea, rugați-vă pentru biserica internațională – urmează să avem deschiderea oficială în perioada Paștelui.

Ce mesaj ai dori să transmiți cititorilor noștri? Dar candidaților la misiune?

Pentru cititori: Chiar dacă nu ne-am întâlnit în mod personal, facem această lucrare împreună. Amintiți și de Etiopia în rugăciunile dumneavoastră!

Pentru candidați: Toate lucrurile sunt posibile pentru Dumnezeu. Îndrăzniți să credeți, să visați și apoi să acționați și atunci când veți căuta o țară unde să slujiți, luați în considerare și Etiopia. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Be the first to comment

Leave a Reply