Azerii

Țara Azerbaidjan

Se află în fereastra 10/40? da

Populație 8.754.000

Limba principală azeră

Religia principală islam

Credincioși evanghelici 0,17%

Statutul grupului etnic neatins cu Evanghelia


Azerbaidjan se află în regiunea Caucaz, pe țărmul vestic al Mării Caspice. Acolo, pe tărâmul vechilor mezi, găsim peste opt milioane de azeri. Unii consideră că numele ar proveni de la domnitorul Atropat, din secolul al patrulea, care a guvernat regiunea aflată în prezent în nord-vestul Iranului. Cu toate acestea, este posibil ca numele să fie derivat de la azer, termenul persan pentru foc.

De-a lungul istoriei, azerii au fost supuși la numeroase invazii. Patria azerilor a fost cucerită pentru prima dată de persani în secolul al șaselea înainte de Hristos. Islamul a pătruns în regiune în timpul secolului al șaptelea după Hristos și de atunci încoace se practică acolo. Până în secolul al unsprezecelea, influența persană a fost înfrântă de cea turcică. În timpul secolului al treisprezecelea, această regiune din Asia a căzut sub stăpânirea lui Ginghis Han.

Azerbaidjanul reprezintă un podiș fertil aflat în sudul Caucazului. Cel mai mare oraș din regiune, Baku și zonele împrejmuitoare se află la o altitudine joasă și nu sunt acoperite de copaci, însă regiunile de graniță – Guba, Gusar, Lankoran, Gadabay, Zagatala, Oguz, Gakh, Tovuz, Masalli și Gabala – sunt acoperite de păduri dese.

În Azerbaidjan se regăsesc aproape toate tipurile de climă, lucru favorabil pentru agricultură. Se cultivă cereale, struguri, diferite soiuri de pomi fructiferi și se practică creșterea vitelor, oilor și caprelor. Cu toate că pământul este ideal pentru agricultură, circa un sfert din populație locuiește în prezent în Baku, capitala țării, lucrând în industrie.

Implicarea Rusiei în Transcaucazia a început la începutul secolului al optsprezecelea, în încercarea de a obține materii prime. În 1922, Azerbaidjanul a fost integrat în Uniunea Sovietică. Acest lucru a schimbat fața națiunii, în principal prin exploatarea resurselor de petrol.

Așezările azere erau în mod tradițional împărțite în sate alcătuite din familii extinse. Căsătoriile în cadrul familiei erau încurajate, în încercarea de a proteja cultura. Căsătoriile între verișori de gradul întâi erau considerate cele mai de dorit. Căsătoriile cu un non-azer erau un lucru aproape neauzit înainte de perioada sovietică, iar poligamia era permisă doar în cazuri de infertilitate.

Dieta azeră constă în principal în pilaf de orez și o varietate de cărnuri fierte sau la grătar, printre care vită, capră și miel. Mâncărurile tradiționale includ bozartma (tocană de berbec), dovga (o supă făcută din iaurt), dolma, khingal, kabab și dushbara. Ceaiul și vinul sunt băuturile favorite.

Limba azeră aparține ramurii sud-vestice (oguz) a familiei de limbi turcice. Tradiția azeră scrisă datează din secolul al paisprezecelea.

Azerii sunt în principal musulmani șiiți, însă există o comunitate importantă și de musulmani sunniți. Islamul în rândul azerilor este o reflecție a legăturilor istorice care există între Azerbaidjan și Iran. Până în secolul al douăzecilea, majoritatea azerilor se identificau mai degrabă ca musulmani, decât ca azeri sau turci. Ei considerau că a fi o „comunitate spirituală a islamului” era mult mai important decât a fi o națiune.

În Azerbaidjan, practicile religioase sunt mai puțin restrictive pentru activitățile femeilor decât în majoritatea țărilor musulmane. Cele mai multe dintre ele au locuri de muncă în afara casei și câteva au ocupat chiar poziții de conducere.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe cazuri în care azerii au primit amenzi usturătoare și condamnări cu închisoarea pentru că au încercat să vândă sau să distribuie literatură creștină. Constituția seculară a statului din sudul Caucazului garantează libertatea religioasă, însă autoritățile le impun creștinilor restricții în practicarea credinței.

Rolf Zeegers, analist de la organizația Open Doors, comentează: „Azerbaidjan se numește pe sine tărâmul toleranței și neagă în mod categoric că ar exista vreo problemă cu privire la libertatea religioasă. Autoritățile se asigură că nu se aud în afară informații care dovedesc contrariul. Însă există rapoarte clare care indică faptul că guvernul azer impune restricții asupra creștinilor, care rezultă apoi în aplicarea de amenzi și condamnarea acestora la detenție.”

  • Cereți-I lui Dumnezeu să trimită mai mulți lucrători printre azeri și să ridice biserici locale puternice printre aceștia!
  • Rugați-vă ca cei care L-au primit pe Hristos să fie plini de pasiune pentru a le împărtăși semenilor Evanghelia!
  • Rugați-vă pentru respectarea drepturilor creștinilor azeri și cereți-I lui Dumnezeu să protejeze creștinii de hărțuirile autorităților!

[joshuaproject.net]

 

Be the first to comment

Leave a Reply