Romiscon 2019 Biserica ProMisiune – retrospectivă

de Ina Țiclea, în colaborare cu echipa APME

În perioada 16-18 mai 2019, la Hotel Mara, Sinaia, a avut loc conferința anuală Romiscon 2019 cu tema Biserica ProMisiune. Anul acesta ne-am bucurat de o prezență uimitoare, având peste 300 de participanți și invitați speciali: Peter Kuzmic, teolog și misiolog din Croația, Alan Johnson, misionar în Thailanda, Alexandru Miaun (Republica Moldova), fratele pastor Artur Krasniqi din Kosovo, Marvel Wilson, soția fratelui Cameron Wilson și fiica lor, Jan Duhan Wilson (SUA). De asemeni, anul acesta toate sesiunile plenare au fost transmise live pe pagina noastră de Facebook cu ajutorul CredoTv și pot fi accesate și urmărite oricând. 

Mesajele principale aduse de fratele Peter și fratele Alan au fost motivatoare. Întrebarea fratelui Alan care i-a provocat pe mulți frați a fost: „Ai ochi de văzut?”; deoarece am realizat cu toții că de atâtea ori avem lângă noi persoane cu care interacționăm, care nu-L cunosc pe Dumnezeu, oameni cărora nu le propovăduim Evanghelia din cauza inhibițiilor, a fricilor, a preconcepțiilor, oameni care ar putea fi salvați dacă noi ne-am asuma curajul credinței de a le întinde o mână de ajutor și a-i conduce spre Hristos. Fratele Peter Kuzmic ne-a prezentat șase teze ale misiologiei, care urmează a fi publicate în cartea dânsului, teze care arată că misiunea este centrală în Sfânta Scriptură – ea este lucrarea inițială a lui Dumnezeu, a lui Hristos, a Duhului Sfânt, a apostolilor și a bisericii. Frații Mihai Dumitrașcu și Vlad Adrian ne-au prezentat o incursiune în istoria bisericii primare și cum aceasta era focalizată nu pe programe, ci pe scop (scop final – glorificarea lui Dumnezeu, scop intern – zidirea credincioșilor, scop extern – facerea de ucenici) – lucru care aducea echilibru și creștere bisericii. 

O bună parte a mesajelor aduse au fost foarte practice – cum poate o biserică să devină biserică misionară, ce înseamnă „adoptarea” unui misionar, ce presupune și cum se folosește promisiunea prin credință, importanța mobilizării și rolul mobilizatorilor, implementarea cursului Kairos și a duminicii misiunii în bisericile locale, rugăciune focalizată (utilizarea calendarului de rugăciune pentru misiune), formarea copiilor pentru misiune.

Participanții au avut ocazia să audă și mărturii ale misionarilor APME de pe câmpul de misiune și lucrarea pe care ei au făcut-o în anul 2018. Au fost prezenți misionari din Kosovo, Uganda, India, Mongolia și Spania.  Împreună cu misionarii noștri din Kosovo, l-am avut cu noi pe fratele Artur K., pastorul bisericii din Priștina, care ne-a adus salutul bisericii sale și un cuvânt legat de starea bisericii din Kosovo și nevoia de implicare în evanghelizare.

La fel ca în anii precedenți, grupul studenților de la Centrul Român de Studii Transculturale a fost foarte apreciat pentru culoarea pe care o dă Romisconului prin cântări cântate în mai multe limbi, porturi tradiționale din diverse culturi ale lumii, o prezentare a ceea ce înseamnă școala de misiune și mărturii ale chemării lor în lucrarea de misiune externă. Anul acesta am avut împreună cu noi 20 de tineri studenți ai Institutului Teologic Penticostal (ITP). La fel de apreciate ca anii trecuți sunt serile prelungite, cu rugăciune, cântare, mărturii ale tinerilor interesați de misiune care au loc după finalizarea programului conferinței, până spre miezul nopții și care aduc onoare lui Dumnezeu.

Rugăciunea pentru misionari și tineri viitori misionari (în special studenții ITP și CRST) de la finalul zilei de vineri, o rugăciune care a unit peste 200 de glasuri a fost un moment înălțător și special, moment în care adunarea a cerut călăuza și sângele Domnului ca protecție peste cei care se vor întoarce în primele rânduri de război spiritual.

Alte persoane care au participat cu salut și prezentări în program sunt: Jon Pitik (Serbia), grupul de frați din Ucraina, colaboratorii noștri de la Wycliffe (care au prezentat situația traducerii Bibliei în lume), Kairos, ITP, Credo TV, Cuvântul Adevărului ș.a. 

Iată câteva răspunsuri anonime la întrebarea „Ce v-a marcat în mod deosebit, cum v-a vorbit Dumnezeu?”: „am conștientizat sedentarismul bisericilor noastre și am înțeles nevoia crucială de misiune atât internă, cât și externă”; „chemarea misionarilor: dați-ne o mână de ajutor”; „am fost marcat de momentele de rugăciune pentru misionari din fiecare zi”; „am conștientizat că poți fi implicat acolo unde ești și că există o nevoie uriașă de oameni care să ducă mai departe învățăturile și practicile lui Hristos”; „Dumnezeu mi-a dat o perspectivă mai bună asupra misiunii. Nu o mai consider o anexă a bisericii.”; „să văd că pastorii înțeleg tot mai mult și vor să redea misiunii locul prioritar în cadrul bisericii”; „Alan Johnson m-a marcat prin ideea de oameni ascunși, nevizați de noi, oameni de lângă noi nemântuiți pe care nu-i vedem. Ar trebui să-i vedem pe toți oamenii drept grupul nostru țintă, indiferent de situația socială, etnică, materială”; „am fost marcat cel mai mult de mărturiile misionarilor și desigur de timpul petrecut seara după programe cu tinerii de la CRST și ITP”.

Putem spune cu adevărat că Dumnezeu a fost prezent și a îndreptat după Cuvântul Său inimi și mentalități, astfel atât vorbitorii, cât și participanții au plecat îmbogățiți din acel loc. 

Be the first to comment

Leave a Reply