Încă o biserică închisă forțat în Algeria

Marți, 6 august, ofițeri de poliție au întrerupt un serviciu divin, au scos enoriașii afară și au sigilat accesul în clădire. Acest lucru a avut loc la mai puțin de trei luni după ce un alt lăcaș de închinare a fost închis în aceeași regiune de centru-nord a țării.

„Sunt profund întristat de atât de multă nedreptate – îmi frânge inima”, a declarat pastorul Messaoud Takilt pentru Morning Star News. „Ceea ce s-a întâmplat nu ne-a surprins, întrucât și alte lăcașuri de închinare creștine au fost închise și sigilate, ca astăzi aici. Cu toate acestea, vom continua să ținem serviciile divine afară, până ce Domnul ne va da har și o soluție finală.”

Jandarmii din Makouda au sosit sâmbătă, 3 august, în timpul unui program la biserica din satul Lekhmis, Boudjima, în regiunea Kabylie. I-au dat pastorului Taklit un ultimatum de trei zile să ia tot din clădire.

Marți, 6 august, jandarmii s-au întors în jurul amiezii când avea loc serviciul divin, pentru a închide definitiv biserica. L-au somat pe pastor să iasă afară, iar el le-a spus că membrii congregației nu doresc să părăsească biserica. Jandarmii i-au arătat ordinele primite și l-au îndemnat să coopereze.

„Suntem aici să executăm un ordin și-l vom executa cu orice preț”, a replicat ofițerul. Apoi l-a luat deoparte pe pastor și i-a spus: „Messaoud, înțelege că dacă întâmpinăm opoziție, tu, cel responsabil, vei avea probleme. Observă că ordinul este pe numele tău.”

Apoi, pastorul și doi reprezentanți ai Bisericii Protestante din Algeria, s-au adresat adunării și i-au convins pe credincioși să nu se împotrivească autorităților. „În cele din urmă oamenii au cedat și au fost de acord să părăsească sediul, însă cu multă durere în suflet. Unii au ieșit cu ochii plini de lacrimi”. Apoi, doi ofițeri s-au grăbit să sigileze toate ușile clădirii.

Înainte de plecarea ofițerului, pastorul Taklit i-a spus: „Să știi că vom continua să ne închinăm afară, indiferent dacă e soare sau plouă.”

Biserica a fost închisă în baza unei legi din 2006, care obligă lăcașurile de închinare non-musulmane să obțină o autorizație specială. Pastorul Taklit a spus că va face demersurile necesare la comitetul național care acordă autorizațiile, însă până în prezent, acest comitet nu a luat în considerare în mod oficial cererile depuse.

În baza aceleiași legi, autoritățile au închis pe 22 mai o altă clădire de biserică și o școală biblică din Boudjima. Biserica a solicitat autorizație de funcționare, însă nu a primit nici un răspuns.

Trei biserici din provincia Oran au fost închise în noiembrie 2017, iar apoi redeschise în februarie 2018. Însă altele închise de autorități anul trecut în Akbou, provincia Kabylie, rămân închise. Mai multe biserici au primit ordine scrise să-și înceteze toate activitățile, iar autoritățile au închis mai multe dintre ele, pentru că operau fără autorizație.

Islamul este religia de stat în Algeria, unde din populația de 40 de milioane de locuitori, 99% sunt musulmani. Începând din 2000, mii de musulmani algerieni s-au întors la Hristos. Oficialii algerieni estimează numărul creștinilor la 50.000, dar alții spun că ar putea fi dublu.

Algeria se află pe locul 22 pe lista pe 2019 a organizației Open Doors a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin, urcând de pe locul 42 pe care se afla anul trecut.

Be the first to comment

Leave a Reply