3 mai 1962 – 8 martie 2020
Inima mea se îndreaptă … spre aceia din popor care s-au arătat gata să lupte.
Judecători 5:9
Spre deosebire de o școală biblică (în care sunt pregătiți lucrători care vor sluji în cultura locală), o școală de misiune este eficientă dacă măcar jumătate dintre profesorii săi sunt oameni care ei înșiși sunt (sau au fost) misionari. Credibilitatea unui lector care a finalizat o pregătire academică nu poate fi egală cu cea a unui lector care își susține studiile de specialitate prin experiența de pe teren. De asemenea, într-o școală de misiune este ideal ca profesorii să aparțină unor grupuri etnice și unor organizații de misiune diferite, iar pentru a reflecta tabloul actual de lucrători de pe câmpul de misiune, este recomandat ca lectorii să fie atât de gen masculin, cât și de gen feminin.
Centrul Român de Studii Transculturale (CRST) a cunoscut o dezvoltare semnificativă începând cu anul 2009, an în care s-a stabilit o nouă programă școlară, în care au fost incluse mai multe cursuri de misiune, chiar dacă până la acel moment CRST nu dezvoltase parteneriate de lucru cu profesori specializați pe unele domenii. Un astfel de curs a fost cel de Antropologie culturală misionară aplicată. În august 2010, la Stockholm, cu ocazia consultării organizate de Alianța Mondială pentru Educație Teologică (WAPTE), directorul CRST a întâlnit pentru prima dată o persoană care obținuse un doctorat în antropologie.
De la momentul în care au făcut cunoștință, directorul CRST a avut certitudinea că are în față profilul ideal al unui lector pentru CRST. La exterior se vedea o creștină penticostală smerită, de origine malaeziană, dar la o analiză mai atentă, s-au putut vedea pilonii zidiți din greu de această soră pe temelia chemării divine, obținând doctoratul la Fuller Theological Seminary, slujind sub autoritatea mișcării Assemblies of God, muncind cu sârguință opt ani ca misionară în Bangladesh și slujind cu sudoare de lider timp de zece ani în rolul de director al Colegiului Internațional Alpha Omega din Malaezia.
Când întâlnești un astfel de om, trăiești un amestec de sentimente, și chiar dacă nu știi ce prevalează, entuziasmul sau smerenia, nu pierzi oportunitatea de a-i adresa invitația să fie profesor și la CRST. În aprilie 2011, sora Teresa a pășit pentru prima oară pe tărâm românesc și a predat promoțiilor 2009 – 2011 și 2010 – 2012 cursul de antropologie. De atunci, a venit la fiecare doi ani și a predat simultan la două clase de studenți. Pe lângă profesionalismul și excelența de dascăl, am văzut în sora Teresa un om lipit de crucea lui Hristos, prin faptul că, la prima capelă la care a slujit, în 2011, a vorbit despre valoarea crucii și a cerut studenților să confecționeze o cruce ca material didactic. Sandu Maghiar, actual misionar în Namibia, a fost dulgherul. Acea cruce a rămas la intrarea în clase ca un simbol că în misiune nu poți face nici măcar primul pas, dacă nu ești răstignit împreună cu Hristos. A fost preocupată să-i conștientizeze pe viitorii misionari de valoarea interacțiunii cu oamenii, a rezultatelor de pe teren și de răsplata lucrului bine făcut. Îmi amintesc că în anul 2014 a trimis studenții în diferite cartiere ale Constanței pentru a face interviuri antropologice, iar apoi i-a invitat pe toți la un restaurant elegant unde a oferit studenților ocazia să-și comande un meniu și un desert după preferință. La o școală de misiune, astfel de invitații sunt extrem de rare.
Ca reprezentant al profesorilor CRST, absolvenții din 2016 au invitat-o pe sora Teresa să aibă o alocuțiune, iar pe lângă felicitările adresate cu o astfel de ocazie, a rostit și următoarele afirmații:
„Acum este timpul ca voi să faceți ceea ce Dumnezeu v-a chemat să faceți! Aveți peste voi ungerea Duhului Sfânt, iar voi nu mai sunteți aceiași oameni care erați acum doi ani, când v-ați înscris la CRST. Sunteți diferiți și nu vă puteți întoarce înapoi. Astăzi, statutul și rolul vostru s-au schimbat și mă rog ca ceea ce ați învățat să aibă impact asupra națiunilor. William Carey a afirmat: „așteaptă lucruri mari de la Dumnezeu, îndrăznește lucruri mari pentru Dumnezeu!” Va trebui să trăiți o viață de credință, iar Dumnezeu vă va ajuta. Nu pretindeți să fiți mai înțelepți decât sunteți, pentru că tot ceea ce ați învățat vă dictează că trebuie să învățați mai mult. Nădăjduiesc să îmbrățișați aceste trei cuvinte: recunoștință – mulțumiți Domnului pentru toate circumstanțele; excelență – orice veți face, să faceți pentru gloria lui Dumnezeu și cutezanță – trebuie să fiți gata să vă asumați riscuri și să fiți plini de îndrăzneală. Iubiți studenți, vă felicit pentru curajul vostru și pentru mărturia profetică pe care o depuneți înaintea noastră că veți răspândi gloria lui Hristos printre națiuni!”
Ultima vizită a sorei Teresa la CRST a fost în iunie 2018 și era planificată să revină și în această primăvară. Ne anunțase de anul trecut că este grav bolnavă și ne-a recomandat o altă persoană cu studii în antroplogie. Ce înțelept să lași în urmă nu doar amintiri, ci și un urmaș!
Ne-am rugat mult pentru vindecarea ei, însă la data de 8 martie 2020 am primit vestea că sora Teresa și-a încheiat viața de credință și a fost chemată în slava Celui pe care L-a slujit cu dedicare. Va rămâne în amintirea noastră ca o femeie credincioasă, un model de integritate, de excelență academică și de pasiune spirituală, care s-a dedicat total împlinirii Marii Trimiteri și echipării noilor lucrători pentru Marele Seceriș.
Be the first to comment