Nicu și Elena Sima sunt misionari în Bulgaria, printre etnicii turci din orașul Haskovo. Ei s-au întors la Dumnezeu prin experiențe supranaturale și s-au cunoscut chiar prin intermediul revistei Noi Frontiere.
Elena provine dintr-o familie creștină ortodoxă, „cu multe tradiții și obiceiuri”. La vârsta de 21 de ani s-a îmbolnăvit de cancer pulmonar iar când doctorii i-au spus că nu mai este nicio speranță și i-au mai dat doar două săptămâni de viață, ea s-a rugat Domnului Isus, promițându-i că dacă o există și o vindecă, Îl va sluji toată viața.
Atunci ea a auzit vocea Domnului care i-a răspuns: „Dacă tu crezi în Mine, eu te vindec!”. În acel moment a simțit o căldură în dreptul plămânilor și a primit vindecare pe loc. Medicul și analizele au confirmat că a fost vindecată pe deplin și din momentul acela Elena și-a predat viața Domnului, căutând să împlinească Cuvântul lui Dumnezeu.
S-a botezat în biserica penticostală din Constanța și împreună cu un grup de frați a început să meargă în sate, să împartă literatură creștină și să mărturisească oamenilor cum a vindecat-o Hristos de cancer. În anul 1996, a avut o vedenie în care era în fața unei moschei din care se auzea chemarea la rugăciune în limba arabă iar Domnul Isus i-a spus: „Te voi trimite la musulmani ca să le spui că Eu sunt calea, adevărul și viața și că ei sunt pe o cale rătăcită.”
Ulterior, a mers la școala biblică unde s-a pregătit pentru lucrarea printre musulmani, din 1997 până în 2001 a slujit printre musulmani în Medgidia, iar în 2001 a plecat în misiune la Istanbul, Turcia.
Și Nicu a crescut într-o familie ortodoxă, care însă nu Îl cunoștea pe Dumnezeu. Când avea 20 de ani a fost invitat pe stradă la o conferință creștină unde a auzit pentru prima dată despre relația omului cu Dumnezeu. Deoarece nu înțelegea despre ce vorbesc acei creștini, s-a rugat Domnului să îl ajute.
Atunci a avut o vedenie în care Isus s-a apropiat de el și i-a arătat că tot ce făcuse în viață era doar întuneric, iar apoi i-a spus: „Viața ta fără mine nu are niciun rost.” După această experiență, Nicu a început să înțeleagă și să creadă tot ce îi spuneau acei creștini și a hotărât să trăiască pentru Hristos. A mers aproape trei ani la o școală biblică din Drobeta Turnu Severin iar în 1998, la o conferință pentru tineri din Oradea a auzit despre lucrarea de evanghelizare printre musulmanii din Medgidia. S-a arătat interesat și a început să primească lunar informații despre lucrare, iar de prin anul 2002 a început să susțină și financiar lucrarea de misiune transculturală, înțelegând că este cea mai bună investiție pe care o poate face cineva.
În ianuarie 2005, Nicu a primit prin intermediul Bisericii Farul din Constanța un exemplar din revista Noi Frontiere, în care a citit despre lucrarea din Turcia și a început să o susțină financiar pe Elena. A obținut numărul ei de telefon, au început să vorbească și după câteva luni s-au căsătorit. Au slujit împreună în Istanbul, iar apoi din cauza dificultăților de obținere a vizei s-au mutat în Haskovo, Bulgaria.
Bulgaria are o populație totală de 7 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 12% sunt musulmani. Țara a fost sub stăpânire otomană timp de 500 de ani, iar relațiile dintre bulgari și turci sunt încă tensionate.
Orașul Haskovo se află în sudul Bulgariei, aproape de granița cu Grecia și Turcia. În această regiune trăiesc mai multe grupuri etnice musulmane: turci, țigani turci, țigani bulgari, milet, pomaci (bulgari musulmani). Haskovo are o populație de aproximativ 75.000 locuitori, dintre care 20% sunt musulmani. Cea mai mare comunitate musulmană este reprezentată de țiganii musulmani.
„Majoritatea din ei sunt foarte săraci. Mulți nu își dau copiii la școală din cauza sărăciei și pentru că nici ei nu au fost la școală. Aceștia trăiesc în niște condiții mizere, în barăci din placaj, fără apă și curent. Trăiesc din cerșit și din lucrurile pe care le găsesc pe la containerele de gunoi”, mărturisesc misionarii.
Familia Sima este implicată în edificarea și creșterea bisericii turce Viața Veșnică prin diverse activități și proiecte: ucenicizare, proiectul educațional after school, vizite la bolnavi, acțiuni de evanghelizare în oraș și în satele din împrejurimi, inclusiv prin oferirea de semințe de grădină și literatură creștină, evanghelizare prin relații de prietenie și ajutorare socială a familiilor sărace.
„O zi obișnuită din viața noastră începe cu rugăciune și părtășie cu Domnul prin citirea Bibliei și continuă cu întâlniri cu oamenii, mărturisindu-le Cuvântul Domnului prin cuvinte și când e nevoie prin fapte, prin diferite activități: rugăciune, ajutor în activități casnice, ajutorare, încurajare etc.”, spun ei.
Deoarece mulți turci din oraș nu înțeleg limba bulgară, aceștia nu aveau ocazia să înțeleagă Cuvântul lui Dumnezeu, iar creștinii turci nu puteau crește spiritual. Astfel, Nicu și Elena au realizat nevoia unei biserici cu program în limba turcă, iar în 2014 au început această lucrare, care a crescut apoi prin relațiile de prietenie și întâlnirile de after school.
Misionarii au observat că mulți dintre copiii care vin la biserică provin din familii foarte sărace și nu merg la școală. Astfel, după discuții cu liderul de zonă din partea APME, fratele Iacob Nicolae, ei au început un proiect de after school, pentru a le oferi acestora un spațiu în care să poată să își dezvolte cunoștințele și abilitățile.
„Unii din copii și-au dat drumul la scris, unii au început să învețe să socotească, vin cu bucurie la școală, împărtășesc bucuria lor și altor copii și aduc și pe alții la biserică. Au învățat să se roage, au învățat să cânte cântece creștine și să memoreze versete biblice. Credem că investiția în acești copii îi va ajuta să devină viitori slujitori ai lui Dumnezeu”, declară Nicu și Elena.
Săptămânal, familia Sima este implicată în evanghelizare pe stradă, uneori singuri ca familie, iar alteori împreună cu frați din biserică. În cadrul acestor acțiuni distribuie literatură creștină, petrec timp cu oamenii interesați de Evanghelie, servind ceai sau cafea și ascultând nevoile pe care le au, sfătuindu-i și încurajându-i să dezvolte o relație personală cu Dumnezeu și să se încreadă în El.
„Sunt oameni care se bucură și se miră când primesc literatură gratuită, pentru că și-au dorit să aibă o Biblie în casă. Întâlnim și atei care sunt supărați că le spunem că există Dumnezeu. Mulți ne privesc ca sectanți și cei mai mulți nu sunt interesați de Dumnezeu. Totuși, prin aceste evanghelizări am legat relații cu persoane musulmane pe care le vizităm la locurile de muncă sau ne întâlnim la un ceai sau cafea și îi ascultăm ce au să ne împărtășească. Unora le place să petreacă timp cu noi și ne sună să ne întâlnim să mai vorbim cu ei și chiar să ne rugăm pentru ei”, povestesc misionarii.
În cei opt ani de slujire a familiei Sima în Haskovo, douăzeci de persoane au încheiat legământ cu Domnul în apa botezului. Deși nu toți au rămas consecvenți în umblarea lor cu Dumnezeu, mulți sunt serioși și devotați, și-au adus și alți membri din familie la Hristos și de asemenea au mărturii bune în familie și în comunitate.
O astfel de persoană este Feride, o fostă musulmană milet, mamă a doi copii. „Când am deschis biserica turcă, a venit cu lacrimi în ochi, cerându-ne să ne rugăm pentru ea pentru că avea leucemie în ultima fază. Ne-a spus că dacă Domnul Isus o vindecă se va pocăi. Ne-am rugat pentru vindecarea ei și Domnul a vindecat-o. Ea a fost prima persoană care s-a botezat în biserica turcă și prin mărturia pe care a depus-o în casa ei s-a botezat soțul ei, mama și tatăl ei, fratele și cumnata ei, prietena ei cea mai bună și o rudă de a ei. Prin vindecarea ei, Domnul a mântuit aceste persoane. Dăm slavă Domnului pentru aceasta!”
Ucenicizarea noilor credincioși se desfășoară cu dificultate, în special din cauza nivelului scăzut de educație, dar această lucrare este prioritară pentru misionari, care organizează diverse activități în cursul săptămânii pentru a-i atrage la biserică pe oameni și a studia Biblia împreună. În momentul de față, trei tineri care au potențial de a deveni în viitor lideri în biserică sunt în procesul de ucenicizare.
O problemă cu care Nicu și Elena se confruntă în lucrare ține de islamul popular pe care îl practică musulmanii din acea zonă. Mulți dintre ei s-au ocupat cu vrăjitoria în mod personal sau obișnuiau să meargă la vrăjitori, iau unii încă sunt implicați în activități oculte. Astfel, misionarii au nevoie de protecția Domnului în acest mediu atât de ostil din punct de vedere spiritual.
De asemenea, au fost probleme cu un grup de 6-7 tineri musulmani din comunitate, care timp de câteva luni au încercat să îi sperie, aruncând cu ouă în geamuri și bătând cu picioarele în uși în timpul programelor cu copiii. Au fost nevoiți să țină programele bisericii cu ușile încuiate timp de câteva duminici, dar din fericire, în ciuda fricii, copiii au continuat să participe la activități.
În continuare, Nicu și Elena doresc să dezvolte proiectele prezentate, să înceapă cursuri de chitară și pian, dar se roagă și plănuiesc și achiziționarea unui teren pentru biserică.
Astfel, pentru credincioșii români care simt chemarea Domnului să susțină lucrarea din Haskovo, există oportunități de implicare pe termen scurt sau lung în lucrarea cu copiii în cadrul proiectului after school, în evanghelizări în oraș și în satele turcești, în ajutorarea familiilor sărace și poate pe viitor la construirea unei clădiri pentru biserică.
Familia Sima ne încurajează să mijlocim pentru ei, în special pentru sănătate și pentru ca Domnul să îi călăuzească și să le dea îndrăzneală în vestirea Evangheliei.
Legat de lucrare, să ne rugăm ca Dumnezeu să îi binecuvânteze pe oamenii care s-au botezat, să aibă o mărturie bună în casele lor și în comunitate și să iubească să vină la biserică; Dumnezeu să îi aducă la biserică și pe părinții copiilor care participă la programul after school; pentru oamenii care au primit literatură creștină în toți acești ani de evanghelizare, să fie atinși de Domnul, să citească cărțile și să își predea viețile în mâna Lui.
În încheiere, Nicu și Elena vor să mulțumească credincioșilor care i-au susținut în toți cei 22 de ani de misiune transculturală, începând cu turcii din Medgidia și continuând cu lucrarea din Turcia și Bulgaria.
„Ne dorim ca cititorii noștri să fie alături de noi în continuare, în lucrarea de extindere a Împărăției lui Dumnezeu în Bulgaria, prin susținere în rugăciune, financiar, dar așteptăm și frați și surori care să vină să ne ajute în lucrarea de plantare de biserici printre turci. Candidaților la misiune le transmitem că secerișul este mare, dar lucrătorii care să strângă roadele sunt puțini, mai ales în aceste locuri, și că Domnul îi așteaptă să se implice în lucrare.”
Be the first to comment