CAUCAZ: Uciderea liderului Artur Suleimanov i-a făcut pe Alexei și prietenii lui creștini să fie mult mai prudenți. Astăzi, șapte ani mai târziu, extremismul musulman e din nou în creștere, însă Alexei are un alt mod de abordare a amenințărilor extremiste. „Nu există decât o singură modalitate care dă rezultate: dragostea.”
În anul 2010, Daghestanul arăta ca o zonă de război, cu atentate și confruntări armate în fiecare săptămână. Alexei și familia lui au fost amenințați în repetate rânduri că vor fi omorâți, dacă nu se mută din oraș. Poliția i-a vizitat de mai multe ori și le-a spus că au primit informații conform cărora niște oameni religioși plănuiesc să le distrugă casa și să le omoare întreaga familie.
„Acest lucru ne-a îngrijorat profund. Aveam persienele de la ferestre trase în permanență, pentru că teroriștii obișnuiau să tragă de la distanță”, povestește Alexei care e unul din misionarii naționali sponsorizați de Ljus i Öster.
Unul dintre ziarele regionale a scris că în jur de 180 de lideri creștini au fost uciși de teroriști în acel an. Printre aceștia se numără și pastorul Artur Suleimanov.
„A fost o perioadă dificilă atunci, pentru că ne simțeam singuri și nu știam ce să facem. Mulți creștini au părăsit biserica, iar noi care am rămas ne adunam în secret.”
Când fiica lui l-a întrebat cine l-a omorât pe Artur, Alexei a înțeles că nu putea să-i răspundă „Musulmanii!”. În schimb, i-a explicat că au fost niște oameni care nu-L cunoșteau pe Isus.
„Când ne-am rugat mai târziu, ea a spus: <<Doamne, binecuvântează-i pe cei care l-au omorât pe Artur și ajută-i să-L cunoască pe Isus și să nu mai omoare pe nimeni.>>”
Timp de câțiva ani, puținii creștini din oraș au acționat cu multă precauție, până când într-o bună zi au ajuns la o concluzie care le va schimba în totalitate modul de viață.
„Am înțeles atunci că a muri pentru Isus este un privilegiu, care face parte din viața de creștin. De atunci, nu ne-a mai fost teamă să mărturisim deschis despre Domnul nostru.”
În loc să stea în biserică și să se roage pentru musulmani, credincioșii ies afară pe străzi și propovăduiesc. În locul unei predici lungi, își susțin pe scurt mărturiile după care urmează un moment de rugăciune pentru cei prezenți la întâlnire. În locul unor argumentări religioase agresive pentru ai convinge pe oameni, ei caută să clădească prietenii pe termen lung. Schimbarea cea mai profundă e de fapt aceea că acum fac tot posibilul pentru a manifesta o dragoste sinceră față de vecinii și prietenii lor musulmani.
„Mulți creștini ruși au o percepție negativă despre musulmani și îi desconsideră. Eu cred că trebuie să ne schimbăm atitudinea aceasta și să acționăm în dragoste. Dragostea înseamnă mult mai mult decât un cuvânt frumos. Faptele dragostei vorbesc puternic. Mulți citesc diferite cărți pentru a învăța cum să-i abordeze pe musulmani, dar fără dragoste nu ajută la nimic.”
Dumnezeu a deschis uși importante pentru Alexei în comunitatea musulmană. Când cea mai mare moschee din oraș a dorit să demareze un proiect printre săraci, liderii islamici l-au contactat pe Alexei pentru a-i cere sfatul. În prezent, el este în contact permanent cu aceștia și mulți musulmani au devenit creștini. Îndemnul lui Alexei, în ce privește lucrarea de evanghelizare printre musulmani, e acela de a cunoaște limba și de a urma călăuzirea Duhului Sfânt.
„În locul cuvintelor creștine, folosesc termeni musulmani, cum ar fi Isa, Allah și Ibrahim. Apoi, încerc să urmez sfatul Duhului Sfânt. Nu e posibil să folosești o formulă generală de evanghelizare, întrucât fiecare situație e diferită față de alta.”
În perioada în care Rusia a avut mulți soldați în Daghestan, a scăzut presiunea din partea extremiștilor islamiști, dar acum sunt mulți care sunt atrași din nou de mișcarea extremistă, explică Alexei. Chiar dacă teama nu a dispărut de tot, dragostea e mai puternică.
„Eu mă compar cu un boxer aflat într-un ring de box. Nu am altă șansă, decât dragostea. Nimic altceva nu dă rezultat.”
Fotografie: Adobe Stock
Be the first to comment