Țara India
Se află în fereastra 10/40? da
Populație 16.430.000
Limba principală hindi
Religia principală hinduism
Credincioși evanghelici 0,92%
Statutul grupului etnic neatins cu Evanghelia
Există două categorii în cadrul etniei bhil: cei din partea centrală a Indiei, considerați etnicii puri și cei din partea estică, sau cei care sunt atât bhil, cât și rajput. Cei din partea centrală locuiesc în regiunile montane ale Indiei, în special în statele Madhya Pradesh, Gujarat și Rajasthan. Sunt cunoscuți drept liantul între gujarați și rajastanezi. Vorbesc limba bhili, o limbă indo-ariană.
Cu mulți ani în urmă, regii (raja) bhil le-au permis imigranților din câmpii să se instaleze în regiunile montane. Pentru a-și proteja independența și domnia, ei s-au luptat împotriva mogulilor, marathilor și britanicilor.
Viețile multora au fost afectate de barajul Sardar Saravor, inaugurat în 2017, în urma căruia teritoriul în care trăiesc a fost inundat. Au fost discutate planuri de relocare a oamenilor, însă acestea au fost implementate în mod preferențial, lăsându-i pe dinafară pe cei care au cea mai mare nevoie de ele.
În prezent, cei din grupul bhil lucrează în principal ca fermieri, lucrători ai câmpului sau paznici. Populația bhil este în creștere, însă puțini oameni dețin teren, iar majoritatea pământurilor deținute sunt mici și în general neproductive.
Bărbații sunt experți în mânuirea arcului cu săgeți. De fapt, numele bhil derivă de la cuvântul billee, care înseamnă arc. De demult, arcul reprezintă arma caracteristică a tribului, iar bărbații de regulă poartă cu ei arcuri și săgeți. Femeile poartă haine viu colorate. Cei care locuiesc la oraș se disting de ceilalți hinduși prin faptul că își leagă bucăți de pânză în jurul capului, poartă cercei și săbii sau arme.
Cei din partea centrală sunt de obicei timizi și își iubesc independența. Festivalurile, dansul, dramaturgia și muzica sunt o parte importantă a culturii lor. Lungimea acestor evenimente și entuziasmul lor pentru ele este de regulă direct proporțional cu cantitatea de alcool consumată.
În mod obișnuit, cei din grupul bhil se căsătoresc cu cineva aparținând castei lor. Totuși, dacă se căsătoresc cu cineva din altă castă, persoana din casta inferioară trebuie să se convertească celei superioare, abandonând orice legătură de familie. Acest obicei este aplicat cu strictețe în cadrul triburilor.
Fiecare sat este condus de un șef care se ocupă de soluționarea disputelor. Există un respect puternic între membrii familiei și un sentiment de relație strânsă între cei vii și cei morți. Moștenirile se împart în mod egal între descendenții de sex masculin.
Satele bhil sunt destul de dispersate. Casele sunt localizate în câmpuri unde crește mei, grâu și orz. Muntenii locuiesc în case ordonate ale căror ziduri sunt făcute din crengi împletite. Acoperișurile, în formă de stupi de albine, sunt făcute în mod obișnuit din țigle de lut, dar uneori și din paie și frunze.
Aproape toți membrii grupului etnic bhil practică religii indigene, care au fost însă puternic influențate de hinduism. Shiva este considerat zeul suprem. De asemenea, închinarea la străbuni (rugăciuni făcute strămoșilor decedați) este destul de populară. Șamanii sunt chemați să aducă jertfe nenumăraților zei și idoli de lut.
În ciuda credințelor lor tradiționale, cu ceva timp în urmă au existat manifestări ale Duhului lui Dumnezeu printre guru din casta înaltă bhagat, aceștia alegând să se închine adevăratului Dumnezeu și proorocind despre viitor. La sfârșitul secolului al 19-lea, un guru i-a avertizat pe ucenicii lui că va urma o foamete mare, după care trebuie să aștepte venirea învățătorilor din nord și vest, care le vor arăta calea adevărată spre mântuire dintr-o carte, fără nici un preț. Ei îi vor învăța despre adevăratul Dumnezeu și despre un om născut din fecioară, o întrupare fără de păcat. Guru le-a spus oamenilor că trebuie să se închine acestui Dumnezeu invizibil, fără păcat, să se lepede de idolii lor și să trăiască vieți neprihănite. O foamete a avut loc în 1899-1900, la scurtă vreme după moartea gurului.
În prezent există trei clase sociale divizate: bhil bhagat sau clasa superioară, oamenii de rând și clasa cea mai de jos – creștinii bhil. A-L accepta pe Hristos înseamnă a deveni un paria al societății.
Motive de rugăciune:
- Rugați-vă ca Dumnezeu să ridice echipe de mijlocitori care să desțelenească terenul prin rugăciune!
- Cereți-I lui Dumnezeu să cheme misionari dispuși să meargă și să-L împărtășească pe Hristos celor din etnia bhil!
- Rugați-vă ca Dumnezeu să deschidă uși prin care credincioșii bhil să împărtășească Evanghelia cu semenii lor!
- Cereți-I Duhului Sfânt să înmoaie inimile localnicilor față de creștini și să fie receptivi la Evanghelie!
[joshuaproject.net]
Be the first to comment