Sfaturi pentru echipele de misiune pe termen scurt

Designed by Freepik

Odată cu ușurința tot mai mare de a călători la nivel internațional, putem observa o creștere dramatică în ceea ce privește echipele de misiune pe termen scurt. Cu toate că oamenii se întorc acasă cu istorisiri minunate despre lucrurile incredibile pe care le-au văzut și pe care le-au făcut, acele rapoarte spun doar o mică parte a poveștii. Dacă ceri părerea misionarului pe termen lung de pe câmpul de misiune, vei auzi adesea o poveste diferită.

Din păcate, misionarul de carieră care a renunțat la viața lui pentru a sluji unui anumit grup etnic rămâne adesea să facă curat în urma celor care vizitează pe termen scurt, care sunt plini de entuziasm, dar adesea foarte slab pregătiți. Am văzut chiar situații în care implicarea echipei pe termen scurt a dat înapoi cu câțiva ani lucrarea misionarului de pe câmp. Relațiile pe care misionarul le-a dezvoltat încet, pe parcursul mai multor ani, au fost complet distruse de amestecul nejustificat și nefolositor al membrilor echipelor pe termen scurt. Pentru mulți misionari de carieră, echipele pe termen scurt sunt mai degrabă un blestem decât o binecuvântare.

Provocarea cu care se confruntă agențiile de misiune în prezent este cum să valorifice potențialele beneficii ale echipelor pe termen scurt, fără să prejudicieze lucrarea continuă a misionarilor care slujesc pe câmp zi după zi, an după an.

În acest articol, doresc să împărtășesc zece sfaturi practice, care cred că vor fi de ajutor agențiilor de misiune și bisericilor care plănuiesc să trimită echipe de misiune pe termen scurt.

Supraveghere

Fiecare echipă de misiune pe termen scurt trebuie să fie supravegheată atent de un misionar pe termen lung, cu experiență în câmpul respectiv. Acel misionar trebuie să fie implicat în fiecare aspect al dezvoltării echipei, de la planificarea inițială, până la operarea pe câmpul de misiune. Acel misionar cunoaște cultura și limba oamenilor. El știe cum să utilizeze în mod optim resursele echipei pe termen scurt și cum să prevină potențialele daune pe care le-ar putea provoca un novice.

Supunerea este un principiu important al vieții creștine și este în mod special important în domeniul misiunii pe termen scurt. Chiar și liderul creștin cel mai vârstnic trebuie să fie dispus să se supună conducerii și călăuzirii misionarului experimentat de pe câmpul respectiv.

Scopuri

Trebuie să fie clar ce urmărește echipa să îndeplinească. Aceste scopuri trebuie elaborate după consultări cu misionarul experimentat, în etapele inițiale de planificare a călătoriei. Stabiliți scopuri realiste, care sunt conforme cu darurile și abilitățile membrilor echipei și cu sfaturile primite de la misionarul pe termen lung. Țineți minte: nu este de ajutor dacă echipa îndeplinește o sarcină care ar putea fi realizată mai eficient și mai economic angajând pur și simplu muncitori locali. Echipa trebuie să aducă o contribuție în plus la efortul misionar în ansamblu (ex: clinici medicale, dentare, oftalmologice).

Planificarea și implementarea activității echipei pe termen scurt necesită mult efort și mult timp investit pentru misionarii pe termen lung și îi reține din lucrarea lor principală, de a câștiga oameni pentru Hristos. Așadar, asigurați-vă că echipa contribuie în vreun anumit fel la munca lor și nu ocupă doar timpul lor prețios pentru activități neproductive.

Atitudini

Atitudinile cu care echipa abordează călătoria va determina eficiența vizitei. Întotdeauna îi sfătuiesc pe oameni să abordeze orice călătorie misionară cu atitudinea că este mai important ceea ce dorește Dumnezeu să-i învețe pe membrii echipei, decât ceea ce dorește să împlinească prin ei.

Ironia ciudată este că dacă membrii echipei abordează călătoria în calitate de „învățăcei”, va fi mai probabil ca ei să reușească ceva de valoare. Pe de altă parte, echipele care abordează vizitele având atitudinea de cât de mult vor contribui, adesea vor cauza mai multe daune în mersul lucrării de pe câmpul de misiune. Așadar, asigurați-vă că aveți atitudinea corectă înainte de a pleca de acasă. Mergeți cu o inimă de ucenic!

Echilibru

Este normal ca atunci când vizitează un tărâm străin, membrii echipei să dorească să exploreze și să vadă împrejurimile. În legătură cu acest aspect, este important să se ajungă la un echilibru între „misiune pe termen scurt” și „turism creștin”. Multe echipe petrec mult prea mult timp vizitând țara, decât aducând o contribuție la lucrarea de evanghelizare. Ca un sfat practic, sugerez ca nu mai mult de 20% din timpul petrecut acolo să fie alocat activităților de tip turistic.

Finanțe

În fiecare an, o sumă imensă de bani este cheltuită de către comunitățile creștine în trimiterea echipelor de misiune pe termen scurt. Drept rezultat, devine din ce în ce mai dificil pentru misionarii de carieră să strângă fondurile necesare pentru a continua să slujească în țările respective. Aceasta este o problemă continuă cu care se confruntă misionarii și agențiile de misiune din lumea întreagă.

Eu încurajez bisericile de pretutindeni să-și rezerve bugetul de misiune pentru misionarii de carieră și să le ceară tuturor echipelor de misiune pe termen scurt să-și strângă propriile fonduri, în afara dărniciei regulate a bisericii pentru misiune. Partea pozitivă este că indivizii învață lecții valoroase în ceea ce privește credința, văzând cum Dumnezeu lucrează și le pune la dispoziție resursele de care ei au nevoie pentru călătorie.

Finanțe pe câmpul de misiune

Dacă echipa plănuiește să ducă fonduri în plus pe care să le cheltuiască în funcție de nevoile pe care le văd pe câmp, acestea ar trebui distribuite doar în conformitate cu indicațiile misionarului de acolo. În situațiile de felul acesta, cei din echipele de misiune pe termen scurt sunt complet neștiutori cu privire la anumite dinamici culturale și de personalitate de pe câmp. Se întâmplă că anumiți lideri locali fără scrupule încearcă să exploateze această ignoranță spre beneficiul lor și să-și bage în propriile buzunare sume importante de bani.

Regula este să nu oferi niciodată bani nimănui, pentru nici un scop, fără acordul misionarului de carieră. El este conștient de nevoile reale de acolo și respectarea acestei reguli va duce la evitarea exploatării și folosirii greșite a banilor Domnului.

Pregătire și evaluare

O călătorie de misiune pe termen scurt poate fi un eveniment transformator în viața multor persoane. Unii au primit o chemare la misiune pe viață în urma unei astfel de vizite. Alții au fost atât de profund afectați de lucrurile pe care le-au experimentat sau la care au fost martori, încât au căzut de la credință. De aceea este important ca fiecare membru al echipei să aibă parte de o pregătire corespunzătoare înainte să se alăture echipei și o evaluare adecvată la întoarcerea de pe câmp.

Unele agenții de misiune oferă cursuri de orientare înainte de călătoria pe termen scurt, pentru a-i pregăti într-o anumită măsură pe oameni pentru ce ar putea întâlni. La sosirea pe câmpul de misiune, echipa trebuie să primească instrucțiuni din partea misionarului de carieră. Este crucial ca fiecare membru al echipei să audă și să urmeze instrucțiunile acestea.

Respect pentru cultura care primește echipa de misiune

Unul dintre primele lucruri pe care le învață orice misionar nou este să respecte cultura oamenilor cărora le slujește. Probabil că nu vom fi de fiecare dată de acord cu anumite aspecte ale acelei culturi, însă eșecul de a o respecta va distruge orice șansă de a aduce o contribuție pozitivă.

Chestiunile referitoare la vestimentație, limbaj, comportament, atitudinea față de băuturile alcoolice și altele, vor avea un impact asupra modului în care slujirea noastră este primită. Și în privința aceasta misionarul de carieră va fi cel care vă va putea sfătui cel mai bine.

Cultura care trimite echipa de misiune

Țările și bisericile din care provin echipele de misiune pe termen scurt au și ele propriile culturi. Fiind cultura în care am crescut, noi suntem convinși că este cea bună. Însă a încerca să impui propria cultură asupra unui alt grup nu este calea prin care să aduci biruință în domeniul spiritual. Echipele care vizitează trebuie să fie sensibile față de cultura și practicile bisericii locale și nu trebuie să caute să impună propria cultură asupra lor. Aici mă refer la aspecte cum ar fi muzica, vestimentația, stilul de închinare și multe altele. Din nou, misionarul de carieră va fi cel care vă va putea sfătui cel mai bine cu privire la aceste lucruri.

Rugăciune

Dorința fundamentală a oricărui efort misionar este aceea de a lăsa în urmă un depozit spiritual în viețile oamenilor printre care mergem. În

2 Corinteni 2:14, apostolul Pavel scrie: Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poartă întotdeauna cu carul Lui de biruință în Hristos și care răspândește prin noi, în orice loc, mireasma cunoștinței Lui. Indiferent de sarcina pe care vrem să o îndeplinim, ca reprezentanți ai lui Isus și ai Bisericii Sale din țara din care provenim, dorința noastră trebuie să fie aceea de a lăsa în urma noastră mireasma lui Hristos. Ca acest lucru să fie o realitate, orice întreprindem trebuie să fie îmbibat în rugăciune.

Înainte de a pleca în călătorie, echipa trebuie să se întâlnească în mod regulat pentru a se ruga împreună. În timp ce echipa este plecată, biserica de acasă trebuie să se roage constant pentru binele echipei și pentru slujirea desfășurată de aceasta. În timp ce se află pe câmp, misionarul de carieră și echipa de misiune pe termen scurt trebuie să se întâlnească la rugăciune ori de câte ori este posibil. Regula de bază este următoarea: Mai multă rugăciune, mai mult rod.

Planificarea și implementarea unei călătorii misionare pe termen scurt de succes nu este o chestiune ușoară. Presupune costuri semnificative. Multe lucruri pot să meargă greșit. Însă dacă vom aborda călătoria cu smerenie, blândețe și o inimă de ucenic, Dumnezeu poate face lucruri mărețe în viețile noastre și probabil chiar să lase în urmă un depozit de har printre cei la care mergem.

About Gavin Williams 2 Articles
Dr. Gavin și Glenda Williams sunt misionari din Australia, care conduc o lucrare numită Light to the Nations Ministries (LttN Ministries Inc). Ei sunt dedicați echipării liderilor creștini din țări aflate în curs de dezvoltare. Misiunea lor este aceea de a modela, învăța și mentora viața și slujirea, bazate pe intimitatea cu Dumnezeu și o călătorie spirituală personală dinamică.

Be the first to comment

Leave a Reply