Jihadiștii au masacrat un întreg sat creștin din Mali

Pe 10 iunie, cel puțin 100 de bărbați, femei și copii au fost uciși de către extremiști islamiști puternic înarmați, în Sobame Da, un sat predominant creștin din regiunea Mopti din centrul țării.

O sursă a organizației Barnabas Fund a descris atacul drept „cel mai grav masacru din Mali, din 1946 încoace”. El a povestit că jihadiștii au încercuit noaptea satul izolat al etnicilor dogon și au dat foc „la tot ce mișcă” într-un „atac având o țintă clară”.

Multe dintre trupurile victimelor au fost arse – unele carbonizate în așa măsură încât nu pot fi identificate. Bilanțul morților este estimat a fi între 100 și 135 de oameni.

„Ei au incendiat întregul sat, inclusiv toți oamenii care nu îndrăzneau să iasă afară din case. Doar câțiva bărbați au reușit să scape neîmpușcați”, a declarat sursa respectivă din regiune.

Într-un raport similar, un supraviețuitor a declarat: „Circa 50 de bărbați înarmați au sosit pe motociclete și furgonete. Mai întâi au înconjurat tot satul, iar apoi au început atacul… oricine a încercat să scape a fost ucis. Nu au scutit pe nimeni – nici pe femei, copii sau vârstnici.”

Supraviețuitorul a adăugat că, din 2018 încoace, mai mulți creștini au fost uciși sau răpiți în nordul și centrul țării. Alții au fost siliți să fugă pentru a-și scăpa viața, iar bisericile au fost jefuite.

Jihadiștii și aliații acestora duc un război pentru ocuparea acestei părți din statul Mali și și-au anunțat intenția de a impune legea islamică sharia în întreaga țară. Sursele din regiune au afirmat că jihadiștii au amenințat: „Nu vom face excepții în nici un oraș și nici un sat nu va scăpa.” Nici acest sat creștin izolat nu a scăpat.

Be the first to comment

Leave a Reply