Miguel Pérez Díaz, soția, cei opt copii ai săi și tatăl lui în vârstă de 87 de ani trăiesc în munți într-o colibă încă din luna mai, după ce oficialitățile locale i-au alungat din satul lor din statul Chiapas, Mexic.
Rudele, prietenii și vecinii din Tajlovijho, un sat din municipalitatea San Andrés Larráinzar din sudul Mexicului, îi hărțuiau pe creștini pentru că au părăsit practicile religioase indigene pentru a urma creștinismul, spun sursele Morning Star News.
„Prima acțiune luată împotriva lor a fost să le împiedice accesul la apă potabilă”, povestește pastorul Mario Choj. „Apoi i-au obligat să-și părăsească umila casă pe care o dețineau.”
Cu patru ani în urmă, familia a decis să renunțe la a urma amestecul tradițional al credinței romano-catolice cu ritualurile și credințele indigene, pentru a-și pune încrederea în Hristos. Atunci au început și un mic grup de părtășie în casa lor, explică pastorul Choj, care conduce o biserică aparținând denominației Assemblies of God, numită Jesús Es el Camino.
Membrii familiei și-au împachetat puținele bunuri pe care vecinii le-au permis să le ducă și s-au îndreptat spre munți, într-un sat numit Mitontic, unde supraviețuiesc adunând roua dimineții de pe o folie de nailon și apa de ploaie care cade de pe acoperișul de metal al cocioabei pe care și-au construit-o. Ei păstrează apa în doze goale de suc și în alte recipiente.
În ciuda faptului că s-au refugiat departe de casă, sunt obligați să plătească 500 de pesos (26$) în fiecare lună oficialităților din Tajlovijho, pentru a împiedica autoritățile să le ia în posesie casa și bunurile care le-au mai rămas acolo. Pastor Choj afirmă că Pérez și cei din familia lui sunt gata să sufere pentru Hristos.
„A-L urma pe Hristos este frumos”, a afirmat Pérez, conform pastorului. „Nu contează dacă trebuie să trecem prin suferință, persecuție sau dispreț din partea celor din satul nostru. Toți din familie spun că a trăi aproape de Dumnezeu este o binecuvântare și ne desfătăm în mântuirea primită doar prin Isus Hristos.”
Cazul lor este doar unul din miile de cazuri în care familiile mexicane indigene au fost alungate din casele lor și și-au pierdut toate posesiunile, „doar pentru că au acceptat că Isus este singura cale prin care noi, mexicanii, putem să fim liberi de păcat și să scăpăm de pedeapsa eternă”, afirmă pastorul Choj.
Amestecul de religii tradiționale practicate de etnicii tzotzil, de origini mayașe, care sunt majoritari în regiune, include festivaluri și beții în care sunt onorați idoli păgâni, sărbători de care creștinii evanghelici se feresc.
Abuzând de o lege mexicană care are rolul de a proteja culturile indigene, șefii locali (caciques) îi obligă pe săteni să plătească taxe pentru susținerea acestor festivaluri și să participe la ele. Avocații creștini explică faptul că implementarea abuzivă a acestei legi violează libertatea religioasă garantată în articolul 24 al constituției din Mexic.
Cazuri similare de persecuție au avut loc în Oaxaca, Durango și alte state, în afară de Chiapas. În luna iulie, rezidenții din Huejutla, statul Hidalgo, au întrerupt accesul la apă potabilă a două familii creștine care au refuzat să participe la festivalurile organizate în cadrul comunității.
Negând că ar fi un motiv religios la mijloc, oficialii de la Ministerul de Interne au învinovățit familiile de evanghelici că „nu și-au împlinit îndatoririle față de săteni” și „nu au participat la obiceiurile și tradițiile locale”.
„Cei din familia Pérez au trăit până acum vieți liniștite și fericite, neștiind ce încercări îi așteaptă. Însă acum se roagă ca mai mulți creștini să răspândească Cuvântul lui Dumnezeu, deoarece mulți încă au nevoie să cunoască dragostea care le este oferită doar prin Isus Hristos. De asemenea, ei se roagă și pentru toate familiile care i-au alungat din propria casă.”
Mexic se află pe locul 39 pe lista organizației Open Doors a celor 50 de țări în care creștinii experimentează cea mai multă persecuție.
Be the first to comment