Ducerea Evangheliei la neamurile din mijlocul nostru

Efeseni 2:11-22 | Ați fost apropiați

  • O privire de ansamblu – românii și neamurile din diaspora europeană

Sunt un total de aproximativ 9,7 milioane de români și cetățeni de origine română care trăiesc în străinătate. Românii sunt în topul prezenței ca emigranți și puternic adaptați la culturile, sistemele și economiile locale. În primele 10 țări în care prezența românilor e cea mai numeroasă, din totalul de români, peste 12% sunt evanghelici, adică aproximativ 768.000 de persoane (Italia, Spania, SUA, Germania, Israel, Anglia, Franța, Canada, Austria și Belgia). 

Patru milioane de români locuiesc doar în Italia, Anglia, Spania și Germania. În Italia, 57,39% din străinii stabiliți sunt români, peste 1,2 milioane, conform statisticii străinilor rezidenți la 1 ianuarie 2021, urmați de albanezi și marocani. De asemenea, Italia este a treia țară din Uniunea Europeană cu cea mai mare populație de musulmani, 2,7 milioane, iar trendul este în creștere. 

În Spania, după români, cei mai mulți străini vin din Maroc (811.000 de persoane). În Europa sunt aproximativ 60 de milioane de musulmani, fără a lua Turcia în calcul.

Putem vedea o imagine de ansamblu incompletă a Secerișului din țările europene.

Istoria națiunii noastre creștine ne-a pregătit, ne-a antrenat să înfruntăm regimurile și dictaturile, dar și secularismul galopant, ateu și neo-marxist. Cele două națiuni care au luptat cu cea mai mare vehemență împotriva comunismului sovietic, România și Polonia, furnizează acum cei mai mulți emigranți în Europa de Vest. Suntem o prezență în Europa, o forță de muncă, dar putem fi mult mai mult decât atât, putem fi o mărturie a vieții creștine autentice în aceste țări. 

Dumnezeu a creat acest context, acest exod al românilor, dar și al altor străini, mulți dintre ei musulmani, spre țările europene mai dezvoltate. Noi, Biserica Lui, în special Biserica Română avem datoria de a fi sare și lumină pentru ei. Trecutul nostru, adaptabilitatea noastră, posibilitățile lingvistice, dar și statutul nostru de străini în acele țări creează pentru noi poduri, conexiuni, puncte comune cu popoarele musulmane, cu refugiații veniți în Europa și România, ele pot să ne deschidă oportunități de a le propovădui Evanghelia. La fel ca noi, românii din diaspora, sunt dezrădăcinați, adesea vulnerabili și mult mai deschiși la a privi viața într-o altă lumină, la a asculta mărturia credinței în Isus. Mulți dintre ei poate nu au auzit de Hristos, dar un pahar de apă, un gest cald, un prânz, orice mic ajutor oferit acestor oameni poate deschide o ușă pentru câștigarea sufletelor lor pentru Hristos.  

*Informații colectate din diverse surse oficiale de Ștefan Balic spre a fi folosite pentru educarea și provocarea bisericilor române din diaspora spaniolă la a fi o mărturie creștină mai puternică.

  • Străinii din România și atingerea lor

În România, la fel ca în restul Europei, au venit multe popoare în căutarea unui trai mai bun sau pentru a fugi din calea războaielor. Mai jos veți regăsi câteva statistici cu privire la numărul străinilor care au primit rezidență pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din țară.

La începutul anului 2022, presa română nota: Față de 2021, când contingentul de muncitori din afara Uniunii Europene a fost de 25.000, anul acesta guvernul a mărit de 4 ori numărul muncitorilor străini. În perioada ianuarie – august 2021, numărul de firme care au solicitat eliberarea de adeverințe pentru forță de muncă din străinătate a ajuns la 6.518, comparativ cu 4.135 firme câte erau în 2020. 

În tabelul de mai jos, avem evoluția și schimbările de clasament în top 10 țări de origine ale celor mai mulți angajați străini:

Nr. top state 2022 Număr de angajați străini Nr. top state 2019 Număr de angajați străini
1. Turcia 10184 1. Turcia 4354
2. Nepal 9303 2. Vietnam 3606
3. Moldova 7677 3. Italia 3287
4. Sri Lanka 6343 4. China 2434
5. Ucraina 6110 5. Moldova 2239
6. India 4890 6. Nepal 1330
7. Italia 3427 7. Franța 1202
8. Vietnam 3274 8. Ungaria 1162
9. China 2899 9. Grecia 1159
10. Bangladesh 2391 10. Filipine 1073

Dumnezeu a adus popoare în țara noastră. Avem ocazia de a le vesti Evanghelia la noi acasă, de a face misiune la noi în țară. Concentrația cea mai mare de străini este, desigur, în marile orașe. Întrebările care ar trebui să ne dea de gândit tuturor creștinilor și bisericilor evanghelice cu precădere, dar nu numai, sunt: Ce vom face noi? Cum vom reacționa, vom asigura nevoile de bază, vom asculta poveștile și traumele lor sau vom închide ochii față de nevoile lor, vom trece pe alături considerând că într-o societate competitivă fiecare e pe cont propriu? Cum vom proceda ca biserici? Vom deschide ușile pentru ei sau ne vom continua programele făcând abstracție de prezența lor între noi? Poate chiar ați avut ocazia să întâlniți lucrători străini în mall-uri, la casieriile magazinelor, chelneri, cum ați reacționat? Ați intrat în vorbă sau v-ați văzut de ale voastre? Cum vă place în țara noastră, v-ați adaptat, ați fost bine primiți? – sunt câteva întrebări care pot lega o prietenie și deschide oportunități de evanghelizare.

  • Modalități practice de abordare și atingere a lor cu Evanghelia

Ajunși la finalul anului 2012 în noul câmp de lucrare din Spania (după doi ani în El Salvador), ne-am mutat în zona Barcelonei, în orașe cu prezență numerică mare dintre grupurile etnice neatinse cu Evanghelia.

Grupurile țintă pentru noi erau comunitățile musulmane din Maroc (inclus aici și grupul berber) și Pakistan. 

Primul pas al abordării era în mediul public, intenționat, urmând un proces natural al conectării cu ei. Ștefan vizita bărbații la locurile lor de muncă unde își arăta interesul față de ei ca popor, cultură și tradiții. Era punctul de pornire spre a construi poduri de comunicare și prietenie. Apoi urmau întâlnirile unu la unu în care dezbăteau subiecte despre viață, familie și credință într-un cadru de respect, mărturie și întrebări incomode.

Abordarea femeilor am aliniat-o la timpul lor liber și obiceiurile pe care le aveau într-o țară străină în care procesul integrării este diferit pentru fiecare persoană, familie și comunitate. Am lansat și dezvoltat proiectul  after school, cu predarea limbii engleze la copiii din familii musulmane. Profesoarele erau tinere voluntare din biserica română locală, în care există un mare potențial. La clasele de limba engleză erau prezenți și copii din familii române creștine, cu scopul expunerii copiilor din familiile musulmane la o mărturie creștină din mai multe perspective.

Un alt proiect a fost Mic dejun cu devoțional, în cadrul căruia un grup de creștine ne întâlneam cu femei musulmane, serveam micul dejun împreună acompaniat de un devoțional, cuvânt de încurajare, mărturii prin care Cuvântul să fie auzit de aceste femei. Ele s-au deschis față de noi și cu ocazia anumitor evenimente ne invitau la ele acasă, unde știam ce importantă este mărturia noastră, să ne cunoască identitatea de fiice ale lui Dumnezeu.

În anul 2017 am deschis și Centrul Intercultural în orașul Cornella de Llobregat. Am fost așa de binecuvântați să vedem câte oportunități sunt la ușa noastră. Prin dragoste, respect și călăuzirea Duhului Sfânt puteam să ne conectăm cu oamenii din grupurile etnice neatinse cu Evanghelia într-un mod deosebit. 

Am dezvoltat clase de after school și seminarii pentru femei și aveam o cameră specială de rugăciune unde ne-am deprins tot mai mult să luptăm spiritual pentru eliberarea prinșilor de război, victimelor religiilor, reîntregirea familiilor și mântuirea celor cu care intram în contact.

  • Ce trebuie să am în vedere când îi abordez? Ce să fac, ce să nu fac?

Am învățat pas cu pas. Am făcut multe greșeli. După zece ani în care Dumnezeu ne-a binecuvântat să îi cunoaștem, să trăim în mijlocul lor, să îi invităm în casa noastră, să le vizităm familiile, să îi iubim și să ne rugăm pentru ei, am învățat cât de important este limbajul. Conectarea cu ei este foarte importantă. Ospitalitatea ne oferă un mediu favorabil să ascultăm și să fim ascultați. Gesturile și detaliile prieteniei noastre cu ei creează un atașament și în curând am descoperit că ei ne spuneau că suntem parte din familia lor sau unii dintre cei mai apropiați prieteni. Ideologiile lor de viață sunt diferite de ale noastre. Paradigmele sunt diferite. Trebuie să îi cunoaștem și să vorbim pe limbajul lor, transmițând adevărul la întrebările și căutările lor. Polemicile nu ne apropie de ei, ci ne îndepărtează.

Când am creat legături de prietenie cu ei și i-am lăsat să ne cunoască, au putut să-L vadă pe Isus strălucind în viețile noastre. Procesul e lung, răbdarea și perseverența sunt calități care sunt necesare pentru a te bucura de privilegiul de a fi o mărturie vie în viața lor. 

  • Mobilizarea bisericii locale și implicarea ei în rugăciune și în acțiune

Dumnezeu ne-a binecuvântat cu resurse scrise, audio și video la care au lucrat echipe internaționale de-a lungul mai multor ani. Beneficiem de aceste resurse și suntem recunoscători pentru ele. Mobilizarea este întemeiată și necesară când vorbim despre Seceriș și împlinirea rolurilor în acest scop. 

În Spania, oficial sunt înregistrate 16 grupuri etnice neatinse cu Evanghelia, dar în zona unde locuim prin primărie sunt înregistrate peste douăzeci. Cea mai urgentă și necesară lucrare este mijlocirea în rugăciune pentru acești oameni. Să ne pese sincer și să ridicăm altare de rugăciune în casele și în bisericile noastre locale.

Când ne rugăm pentru ei se întâmplă ceva! Duhul Sfânt lucrează și ne călăuzește să fim martori în mijlocul lor. Duhul Sfânt ne dă curaj să mergem spre ei cu dragoste și demnitate, având mesajul cel mai prețios și puternic de oferit!

Biserica română din diaspora este așezată într-un context transcultural, grupurile etnice fiind parte din viața credincioșilor. Copiii și tinerii se întâlnesc zilnic la școală sau facultate cu alți copii și tineri din familii musulmane, budiste sau atee. Timpul este potrivit pentru o echipare transculturală intenționată și să ne asumăm oportunitățile create de Dumnezeu pentru această vreme, în care încă avem marele avantaj al libertății religioase!

Duhul Sfânt a călăuzit întâlnirea lui Ștefan cu Nadam (pseudonim) în timp ce el căuta oamenii păcii. Era plecat de peste 14 ani din țara lui, când copiii lui aveau doi și respectiv un an. Pribegea în Europa de Vest și căuta „locul de odihnă”. A fost un proces până când am reușit să ne apropiem de el și a început să aibă încredere în noi.

L-a primit pe Hristos și a dorit să fie botezat în apă, iar când Ștefan i-a propus să facă botezul în biserica română a fost chiar bucuros. Biserica Cetatea Credinței a primit cu drag această mărturie.

Dumnezeu a lucrat în viața lui Nadam. A găsit în final un loc de muncă legal, apoi noi am transferat contractul apartamentului închiriat pe numele lui, ca să poată beneficia de toate documentele legale pentru primirea vizei pentru reîntregirea familiei. În anul 2020, era aproape imposibil ca familia lui să primească viză și să vină în Spania, dar Dumnezeu a lucrat cu putere când totul părea imposibil. În octombrie 2020, familia lui a venit în noua lor casă din Spania. Locuiesc în continuare în apartamentul primit și sunt parte din biserica locală spaniolă. Dumnezeu are un plan cu ei pentru a fi martori între bărbații și femeile din Pakistan.

  • Mobilizarea tinerilor la Seceriș prin tabere, cursuri Kairos, evanghelizare

Am primit de la Dumnezeu harul să fim ambasadori trimiși spre grupurile etnice neatinse cu Evanghelia, dar ce facem noi e așa de puțin, comparativ cu nevoile și mărimea Secerișului!

Pe fondul unor frământări interioare, Duhul Sfânt ne-a dat imboldul de a organiza tabăra de misiune Dincolo de Frontiere. Scopul taberei este de a expune tinerii din diaspora română la Secerișul mondial, mărturii misionare și parcurgerea cursul de mobilizare Kairos și astfel să își identifice rolul în planul lui Dumnezeu de salvare a sufletelor!

Prima ediție a taberei de misiune a fost în anul 2016 în Catalonia. În primăvara anului 2022 a fost ediția a șaptea, iar a opta ediție este în pregătire. Ne rugăm pentru tineri care să primească claritate în chemare, să vadă prioritățile și urgența și să se implice activ.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru tinerii care se roagă intenționat pentru grupurile etnice neatinse, care au răspuns chemării de a fi o binecuvântare dincolo de cultura și limba română și unii dintre ei au fost în călătorii misionare de scurtă durată.

Dorim să încheiem cu o provocare:

Avem o moștenire spirituală prețioasă, frontierele geografice și lingvistice nu mai sunt o barieră în calea evanghelizării și ucenicizării neamurilor. Acum este timpul potrivit!

Generația tânără de români creștini care s-a născut sau a crescut în context transcultural este una dintre cele mai mari resurse în care trebuie să investim pentru ca ei să își împlinească rolul și scopul pentru care Dumnezeu a creat aceste oportunități.

Procesul ucenicizării și schimbarea unor paradigme sunt necesare pentru a duce Vestea Bună la toți oamenii din jurul nostru care sunt neatinși cu Evanghelia!

Suntem responsabili înaintea lui Dumnezeu să îmbogățim moștenirea primită pentru a permite tinerei generații să comunice Vestea cea mai prețioasă tuturor neamurilor din sfera lor de influență!

 

Autori: Ștefan și Ioana Balic, misionari APME între grupurile etnice neatinse cu Evanghelia din Spania

Editor: Ina Țiclea

 

Surse informații punctul 2: 

https://cursdeguvernare.ro/analiza-angajatii-straini-din-romania-o-evolutie-pe-ultimii-ani-cati-de-unde-in-ce-domenii.html 

https://romania.europalibera.org/a/muncitori-straini-romania/31676022.html 

https://docs.rferl.org/ro-RO/2022/01/28/851ac747-f4ec-4dc0-a91b-9a44199bb19c.pdf 

Be the first to comment

Leave a Reply