Un sat de rromi transformat

de Jurek Marcol

În 2017, Asociația Misionară Biblică (sau Wycliffe Polonia) a început să lucreze cu rromii dintr-un sat din estul Slovaciei, numit Bezovce. Aici, la fel ca în mare parte din Europa, rromii trăiesc în mahalale, adesea fiind evitați de comunitățile mai mari – chiar dacă se află acolo de secole.

O biserică slovacă locală chiar a postat un afiș pe ușă care spunea: Nu pentru rromi!

Trei ani mai târziu, viața din acest sat arată diferit, deoarece mulți rromi și-au deschis inima față de Isus. Permiteți-mi să vă spun povestea uimitoare a modului în care Dumnezeu a făcut ca acest lucru să se întâmple.

O descoperire șocantă

În ultimii 20 de ani, Wycliffe Polonia a slujit rromilor din Ucraina. Trăiau într-o mare sărăcie, pe care nu o mai văzusem nicăieri altundeva. Așadar, am ajutat la organizarea școlilor și le-am oferit acces la educație copiilor rromi de acolo.

Din locația noastră Wycliffe din sudul Poloniei, cea mai scurtă rută către Ucraina trece prin Slovacia – țară care are la rândul ei o populație numeroasă de rromi. Timp de mulți ani, nu am fost interesați să lucrăm în rândul rromilor din Slovacia. În primul rând, nu am avut resursele necesare. De asemenea, ne-am gândit că, deoarece Slovacia aparține Uniunii Europene, condițiile de viață ale rromilor ar fi mult mai bune. Ne-am înșelat foarte tare.

În 2017, un pastor de la biserica penticostală din orașul în care locuiesc m-a întrebat dacă știu vreo biserică care ar avea nevoie de bănci pentru 300 de persoane. Biserica lor scotea băncile și le înlocuia cu scaune. Îl cunoșteam pe un pastor al bisericii rromilor din Sabinov, Slovacia, așa că i-am adresat întrebarea.

El a răspuns că da, construiau case de rugăciune în două sate și aveau nevoie de bănci – 200 într-o locație și 100 în cealaltă. Unul era satul Pavlovce. Curând am mers acolo pentru a ne întâlni cu pastorul acestei congregații. Ne-a dus în satul vecin Bezovce, unde voia să înceapă o lucrare.

Am fost șocat. Văzusem sărăcia din satele de rromi din Ucraina, dar ceea ce am văzut în Bezovce a fost și mai rău. Aici locuiau circa doisprezece familii de rromi. Unii aveau până la nouă copii. Casele lor semănau mai degrabă cu niște șoproane, fără apă curentă sau toalete. Pentru electricitate s-au conectat ilegal și periculos la o linie electrică care traversează satul. Noaptea, tații și mamele făceau cu rândul: unul dormea în timp ce celălalt se asigura că șobolanii nu îi mușcă pe copiii lor adormiți.

Deși ajutorul umanitar nu este unul dintre principalele aspecte ale slujirii Asociației Misionare Biblice, știam că nu-i putem părăsi pe acești oameni. Trebuia să-i ajutăm. Și așa a început totul.

Impact rapid

Am început prin a duce haine, alimente, mașini de spălat vechi, jucării pentru copii și biciclete. Când am publicat fotografii care arătau condițiile de viață ale rromilor, reacțiile din Polonia au fost variate. Unii credeau că astfel de oameni nu ar trebui să fie ajutați, deoarece acest lucru ar perpetua sărăcia. Alții au considerat că ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta să iasă din noroiul fizic și spiritual.

Datorită fondurilor oferite de acest ultim grup, am reușit să construim case pentru șase familii în Bezovce. În prezent, avem fondurile necesare pentru a construi mai multe.

Pe măsură ce le-am arătat rromilor bunătate, respect și le-am oferit ajutor, ei s-au deschis față de Evanghelie. În timpul unei adunări evanghelistice în aer liber, peste zece persoane au răspuns chemării și au ales să-L urmeze pe Isus. 

Astăzi, aproape toți rromii din sat parcurg în mod regulat 12 kilometri pentru a participa la slujbele de închinare săptămânale în Pavlovce. Biserica apostolică de acolo este alcătuită în mare parte din rromi. Un bărbat din Bezovce duce oamenii cu mașina lui, făcând două sau trei călătorii dus-întors. Alții merg cu autobuzul. Oamenii se întâlnesc și în Bezovce în timpul săptămânii pentru a se ruga și a citi Biblia împreună.

Un sat găsește speranța

Populația rromă de aici încă se zbate … dar multe dintre viețile lor au avut parte de o mare transformare:

Cândva furau electricitate, dar astăzi toată lumea este conectată legal la rețea și fiecare casă are propriul contor.

Cândva foloseau banii câștigați sau alocațiile pentru copii primite de la stat pentru a-și cumpăra alcool, dar astăzi își cumpără alimente.

Cândva bărbații se băteau în mod foarte violent, dar astăzi aceiași bărbați stau unul lângă altul în adunare și Îl laudă pe Dumnezeu.

Cândva populația rromă nu citea Cuvântul lui Dumnezeu și nici nu știa că există așa ceva, dar astăzi cercetează Scripturile pentru a învăța cum să trăiască, astfel încât viața lor să-I aducă slavă lui Dumnezeu.

În timpul apogeului pandemiei, i-am întrebat pe oameni cum își petrec timpul. O persoană a răspuns: „Nu putem părăsi satul. Stăm acasă și citim Biblia.”

Deși mulți rromi vorbesc fluent limba slovacă, acum au Noul Testament în limba inimii lor, bergitka. Traducerea a fost finalizată în 2014 de o echipă de bărbați rromi în cooperare cu organizația The Word for the World (Cuvântul pentru lume). În 2019, au publicat Noul Testament într-o versiune bilingvă, rromă-slovacă. Astăzi echipa traduce Vechiul Testament.

O lucrare a lui Dumnezeu

Nimeni nu predicase vreodată Evanghelia poporului rrom din Bezovce. Scopul slujirii noastre de la bun început a fost să îi conducem la Isus Hristos și să îi încurajăm să folosească Biblia. Și asta s-a întâmplat. Văzându-le sărăcia, nu i-am lăsat în nevoie și Dumnezeu a făcut în inimile lor mult mai mult decât am fi putut crede.

Angajamentul nostru față de această lucrare a însemnat, de asemenea, că unele biserici din Polonia, care până acum nu erau interesate să susțină lucrarea misionară, au început să sprijine slujirea noastră în rândul rromilor.

Dumnezeu să continue să le transforme viețile și să aducă roade pentru slava Sa!


Jerzy (Jurek) Marcol este directorul Asociației Misionare Biblice, o organizație a Alianței Globale Wycliffe din Polonia.

Be the first to comment

Leave a Reply