Ramadan

de Harry Morin | Global Initiative: Reaching Muslim Peoples

Ramadan este numele celei de-a noua luni a calendarului islamic. Coranul (2:185) afirmă că în cea de-a noua lună, Allah a trimis revelațiile sale divine pentru umanitate. Musulmanii cred că profetul lor, Mahomed, a primit aceste revelații în anul 610 d.Hr. și a continuat să primească revelații similare în următorii 22 de ani, după care acestea au fost compilate sub forma unei cărți – Coranul. Această aură de îndrumare divină de la Dumnezeu este cea care distinge această lună din islam ca fiind luna sfântă. Astfel, Coranul (2:183) prescrie în mod clar această lună sacră ca timp pentru post. Postul, unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei islamice, este o obligație religioasă a musulmanului pe care, dacă o îndeplinește, obține merite înaintea lui Allah.

Cât durează postul Ramadan?

Deoarece musulmanii urmează un calendar lunar, începutul fiecărei luni este determinat de vederea lunii noi. Astfel, postul (sawm) începe odată ce luna nouă a Ramadanului este văzută și continuă pentru următoarele 29 sau 30 de zile, în funcție de vederea următoarei luni noi. Sfârșitul postului de o lună este marcat de o sărbătoare de trei zile, plină de bucurie, cunoscută sub numele de Eid-al Fitr.

Se așteaptă ca musulmanii să postească în fiecare zi de la răsăritul până la apusul soarelui. De regulă, o sirenă sună dintr-o moschee locală pentru a semnala începutul postului. Postul zilnic se încheie la apus, chiar înainte de chemarea la rugăciunea de la apus. Din nou, în majoritatea cazurilor, o sirenă sună pentru a semnala sfârșitul postului zilnic. În acest moment, musulmanii iau o gustare rapidă (cunoscută sub denumirea de iftar), iar după rugăciune mănâncă oricât doresc până la reluarea postului în zorii zilei următoare. Bogații vor găzdui ocazional adunări iftar la care prietenii și vecinii sunt invitați să sărbătorească împreună întreruperea postului zilnic.

Cui i se cere să țină postul?

Fiecărui musulman care a ajuns la vârsta pubertății i se cere să respecte postul Ramadanului. Excepțiile includ mamele însărcinate și care alăptează, vârstnicii, bolnavii și cei care se află într-o călătorie care depășește două zile. Pentru acele excepții ale căror condiții sunt doar temporare, zilele ratate în timpul postului trebuie compensate în altă perioadă. În unele cazuri, musulmanii pot compensa aceste zile ratate hrănind săracii, o persoană săracă pentru fiecare zi ratată. Musulmanii nu trebuie să postească doar de mâncare, ci și de lichide, de activitate sexuală și de fumat. Unii musulmani sunt atât de stricți în privința asta, încât își scuipă saliva. De asemenea, postul este timpul pentru a se abține de la orice comportament rău.

Musulmanii practică și ritualuri religioase în timpul postului?

Musulmanii sunt obligați să citească întregul Coran în timpul Ramadanului. Acest lucru este facilitat de faptul că Coranul este împărțit în treizeci de secțiuni egale, astfel încât atunci când un musulman citește o secțiune pe zi, până la sfârșitul Ramadanului, el își îndeplinește obligația. O noapte anume, considerată în mod obișnuit a fi a 27-a, este cunoscută sub numele de Noaptea Puterii (Laylat al-Qadr). Se presupune că aceasta este ziua din timpul Ramadanului când a fost transmisă prima revelație a Coranului. Mulți musulmani consideră această noapte ca fiind cea mai sfântă noapte a anului și petrec seara rugându-se în moschee sperând să primească binecuvântare divină.

Cum se pot relaționa creștinii la postul Ramadan?

Dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește transmiterea mesajului Evangheliei musulmanilor, va trebui să găsim modalități de a construi punți către ei. Din păcate, începem adesea prin ridicarea zidurilor care ne distanțează. O modalitate sigură de a ridica un zid este aceea de a-i condamna pe musulmani pentru îmbrățișarea unui sistem religios bazat pe fapte și de a eticheta acele fapte, precum postul, ca fiind complet inutile. În entuziasmul nostru pentru harul lui Dumnezeu, care este un dar – nu pentru fapte, ne grăbim adesea să-i judecăm pe musulmani.

Nu am putea mai bine să-i lăudăm pe musulmani pentru devotamentul lor, decât să-i condamnăm pentru ceea ce considerăm inutil? Asta nu înseamnă că susținem învățăturile islamice, dar înseamnă că recunoaștem realitatea foametei lor spirituale. Abordând subiectul postului unui musulman se poate deschide calea dialogului cu acesta cu privire la exemplele și învățăturile biblice despre post. 

Putem permite postului Ramadanului să ne reamintească să ne rugăm și să postim în mod special pentru musulmani și pentru lucrarea de misiune printre aceștia. Și ce moment mai bun pentru a face acest lucru decât în ​​timpul Ramadanului? 

Dacă mii de creștini s-ar ruga și ar posti pentru musulmani – prieteni musulmani, colegi de clasă musulmani, colegi de muncă musulmani, vecini musulmani – toți în același timp, ar putea avea loc o mișcare puternică a lui Dumnezeu care să ducă la minuni incredibile în viața acestor oameni dragi! Așadar, „atunci când postiți”, amintiți-vă de Ramadan și de milioanele de musulmani care au nevoie de rugăciunile noastre fierbinți.

 

Be the first to comment

Leave a Reply