Studenți CRST: Samuel C.

de Iacob Nicolae - Pastorul de campus al Centrului Român de Studii Transculturale

Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.

Filipeni 4:13

Samuel C. este un băiat simpatic, de 25 de ani, care își dorește să misioneze pe termen lung într-o țară islamică. Visează să ajungă în mijlocul musulmanilor și să slujească prin Cuvântul scris grupurilor etnice neatinse. E necăsătorit și anul acesta va absolvi cursurile Centrului Român de Studii Transculturale. Îl cunoaște pe Domnul, citește mult și îi place să aprofundeze Cuvântul lui Dumnezeu. 

A primit chemarea la misiune în urma vizitelor unor misionari români la Biserica Penticostală Filadelfia din Utvin, Timiș, din care Sami face parte și au împărtășit experiențele cu care Dumnezeu i-a binecuvântat în lucrarea de vestire a Evangheliei până la marginile pământului. Într-una din zilele lunii iulie 2016, în timp ce era în perioada de recuperare post-operatorie, Dumnezeu i-a vorbit și prin fratele Ghiță Rițișan, vizionând o emisiune numită „Românii și misiunea mondială”. Acela a fost momentul în care Dumnezeu i-a confirmat în inima lui, chemarea pe care i-o face către popoarele neevanghelizate. Atunci și-a revărsat inima în fața Domnului: „Doamne dacă la asta mă chemi, atunci voia Ta să se facă!” Începând din acel moment, Dumnezeu i-a dat încredințarea deplină că aceasta e chemarea Lui pentru întreaga viață.

Sami e bolnav. Grav. Încă din al treilea an de facultate la Timișoara, a început să aibă dureri de cap, pe care nu le-a băgat în seamă, considerându-le normale într-o perioadă de sesiune, cu mult stres provocat de apropierea examenelor. Durerile au devenit acute, din ce în ce mai mari, astfel încât a ajuns la doctori, în spitale, a trecut prin operații, tratamente și lungi perioade de recuperare.

În 2016, în urma operației pe creier, considerată o reușită, se înscrie la CRST pentru a-și urma visul misiunii transculturale. Dar durerile au reapărut. La prima vedere se pare că studiul aprofundat, stresul provocat de examene și rigorile zilnice ale școlii agravează problema medicală. Dar Sami nu s-a lăsat copleșit de boală. A participat în călătoria de misiune pe termen scurt în Turcia, iar la sfârșitul primului an de studii la CRST, Sami a absolvit toate cursurile și chiar a fost unul dintre studenții cei mai buni din promoția lui, câștigător și al premiului de cel mai bun cititor al bibliotecii. Înainte de începutul anului al doilea, după o vacanță împletită cu investigații medicale, cu dureri accentuate fără soluție medicamentoasă, a anunțat școala că nu va mai putea continua în anul al doilea. A ajuns la această decizie și la sfatul medicului specialist care-i împărtășise că durerile de cap sunt urmarea reintrării lui într-un regim de solicitare intelectuală cerut de rigorile obișnuite ale vieții de  student.  

Însă, conducerea școlii l-a invitat să revină la cursuri, considerând că este mai de folos ca studentul să fie în continuare în mijlocul unui context al chemării lui, asigurându-l de cooperare în ajustarea programului la limitele studentului, care să-l solicite doar în măsura în care va considera că va putea face față, anticipând totodată minunea vindecării, ca el să poată intra practic în chemarea primită.

Deși pentru începutul anului 2019, Sami avea totul pregătit pentru a merge într-o țară cu restricții mari din Asia Centrală, din pricina stării de sănătate care nu s-a îmbunătățit, a fost nevoit să amâne călătoria de practică misionară pentru o perioadă în care se va simți mai bine.

Urmează un ultim semestru la școală, acreditarea și plecarea în misiune. Aceasta dacă Domnul face un miracol și îi dă putere și vindecare.

Sami este în mijlocul unei lupte. O luptă surdă cu dureri cumplite, nopți nedormite, tratamente și investigații. O luptă între o chemare clară, un vis nobil și o boală nemiloasă. O luptă în mijlocul căreia Dumnezeu l-a chemat, îl prelucrează și îi vorbește. O luptă în care încă nu s-a spus ultimul cuvânt. Suntem pe metereze alături de Sami și vă cerem și dumneavoastră să fiți alături de el în rugăciune fierbinte! Dumnezeu, Cel care cheamă, care susține, care vindecă, poate să ducă la îndeplinire un vis frumos. Mulțumim!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*