Școală biblică în mijlocul budiștilor și comuniștilor

În Republica Autonomă Buriația se află centrul spiritual budist din Rusia.

Studenții școlii misionare din Ulan-Ude iau notițe cu sârguință.

 

În capitala Buriației, Ulan-Ude, există o statuie măreață de aproximativ opt metri reprezentând capul lui Lenin. În această regiune a Rusiei, nu s-a pus până acum în discuție eventualitatea de a demola statuia.

La marginea orașului Ulan-Ude se află centrul spiritual budist din Rusia, iar în centru e o statuie a capului lui Lenin de 8 metri înălțime.

În Ulan-Ude se află o școală biblică sprijinită de organizația suedeză Ljus i Oster, atât financiar  cât și cu profesori.

Clădirea bisericii din Ulan-Ude a fost parțial sponsorizată de biserici din Suedia.

Parcăm în fața bisericii, după care rectorul școlii biblice Andrei Pradznikov ne îndrumă spre subsolul clădirii. În mica sală de mese, ne întâlnim cu studenții care tocmai serveau masa de prânz. Abia ce ne așezăm la una din mese că ni se pune în față o farfurie cu supă. Planul e ca după masă, colegul meu de călătorie Mika Kososnen să predea despre „Fundațiile biblice pentru misiune”.

În ciuda diferenței mari de fus orar și a oboselii după o călătorie de aproape 24 de ore, Mika reușește să înflăcăreze studenții. Fiecare student se prezintă pe scurt. Ce mai trupă!!! Unii sunt noi convertiți, alții foști dependenți de alcool și droguri, iar unii provin din familii de șamani. Printre ei se regăsesc și câteva femei mongoleze mai în vârstă care activează ca pastori și au experiență. Unul din ei e chiar un lider național de rugăciune. Aceștia povestesc despre țările în care sunt chemați să lucreze ca misionari. Se menționează Coreea de Nord, Afganistan, Iran, Israel, precum și Rusia, Mongolia și China.

Studenții scriu cu sârguință în caietele lor și pe computere. Cursurile biblice sunt traduse în două limbi, mongoleză și rusă.

Studenții școlii biblice împreună cu Mika Kososnen.

După o lecție de 50 de minute, se face o pauză de 10 minute, timp în care studenții se duc în sala de mese și servesc un ceai sau o cafea. Se glumește și se râde cu căldură, ceea ce demonstrează faptul că studenții au trecut peste granițele etnice și lingvistice, devenind prieteni apropiați.

Mika continuă cursul vorbind despre viața lui Avraam ca un exemplu de misiune. El a fost chemat să meargă în locuri cu totul noi și necunoscute, departe de „zona sa de confort”. S-a încrezut în Dumnezeu din toată inima. Mika oferă alte exemple din Vechiul Testament și le dă ca temă de casă să citească despre viața lui Iona. A doua zi, în timp ce studenții prezintă concluziile trase din textul citit, ne dăm seama că aceștia sunt oameni plini de îndrăzneală și de însuflețire spirituală.

După un timp, Mika ajunge și la Noul Testament, acolo unde se află baza misiunii din zilele noastre. El citește mai multe pasaje, nu numai Marea Trimitere din Evanghelia după Matei.

Isus S-a numit Fiul omului, nu numai fiul lui David, așa cum au susținut iudeii. Acest lucru ne arată că Evanghelia e pentru întreaga omenire, nu doar pentru iudei, așa cum ucenicii crezuseră inițial.

Mika își continuă lecțiile biblice vorbind despre istoria misionară și prezintă un film despre prima mișcare misionară din perioada modernă. El vorbește despre modul în care Dumnezeu poate să schimbe diferite împrejurări și dă exemple proprii din timpul petrecut între indienii bhojpuri. În decurs de 17 ani, numărul credincioșilor din cele patru biserici existente inițial a crescut până la 80.000!!! Eu însumi am posibilitatea să mărturisesc despre faptul că în 1983, în timp ce eram la o școală biblică în Suedia, am auzit că nu exista nici un creștin în Mongolia, întrucât era cea mai închisă țară din lume – iar acum stau față în față cu mongolezi care urmează cursurile unei școli de misiune!

Mika face și o prezentare powerpoint în care arată situația misiunii din zilele noastre. Astăzi sunt două miliarde de creștini în lume (cel puțin cu numele). Există de asemenea două miliarde de oameni care locuiesc în regiuni și în grupuri etnice fără să aibă posibilitatea de a intra în contact cu creștini. Problema este că cele două miliarde de creștini nu-L mărturisesc pe Isus celor două miliarde care nu-L cunosc.

90% din activitatea misionară și evanghelistică este îndreptată spre oameni care trăiesc în grupuri etnice care Îl cunosc deja pe Isus. Numai doi din o sută de misionari merg la grupurile care n-au auzit încă Vestea Bună a mântuirii prin Isus. E și mai ciudat dacă analizăm situația financiară. Din o sută de lei care se oferă la colectă, numai un ban este destinat misiunii între grupurile etnice neevanghelizate.

Vrei să fii misionar?

În încheierea celor două zile de studii misionare, Mika le arată studenților jocul „Vrei să fii misionar?”, extrem de asemănător cunoscutului concurs de televiziune „Vrei să fii milionar?” El precizează însă faptul că cel care câștigă jocul nu are asigurat un loc de misionar, așa încât ceilalți nu trebuie să fie dezamăgiți dacă pierd. A deveni misionar și a merge într-un loc de pionierat reprezintă dorința arzătoare a fiecărui student. Acest lucru se întâmplă într-un loc unde se află centrul spiritual atât al budiștilor cât și al comuniștilor.

Misionar mongolez în Buriația

Mongoleza Urnaa a urmat cursurile școlii biblice din Ulan-Ude anul trecut. În prezent ea este misionară în Buriația din Rusia.

În perioda celor trei luni de practică în Buriația am primit confirmarea de a merge ca misionar acolo, povestește ea.

La încheierea școlii biblice, s-a dus acasă în Mongolia doar pentru o perioadă scurtă, după care s-a reîntors în Buriația.  S-a stabilit într-o localitate cu 8.500 de locuitori, cu ruși și buriați. În timpul perioadei de practică, existau două grupuri de case în satele din afara localității respective. În prezent, Urnaa e lidera unii grup și în același timp face misiune în satele din apropiere.

La început, m-am concentrat mai mult să învăț limba și să intru în contact cu oamenii din sat. Întrucât eu sunt asistentă medicală și am diplomă de maseuză, am vizitat mai multe familii și femei în vârstă singure și le-am făcut masaj.

Urnaa a devenit creștină în urmă cu zece ani și a făcut parte dintr-o biserică nou plantată.

Am avut posibilitatea să mă implic în mai toate activitățile din biserică – școala duminicală, întruniri de tineret, curățenie etc. Aceste experiențe mă ajută mult în lucrarea pe care o desfășor acum, afirmă ea în încheiere.

Foto: Ake Lager

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*