Leyla vrea să prezinte Evanghelia femeilor turce prin intermediul televizorului

Colțul lui Leyla din studioul Canalului Hayat din Istanbul.
Hamdi și Leyla Erman. Când toți ceilalți din familie deveniseră creștini, Hamdi a fost vizitat de Isus în sufragerie.


Leyla și-a petrecut copilăria în capitala Turciei, Ankara, după care s-a mutat în Statele Unite, unde cu timpul a devenit creștină. Apoi s-a întors în Turcia pentru a fi misionară. În prezent, lucrează la postul de televiziune Canal Hayat, fiind responsabilă pentru un program special destinat femeilor.

Soțul ei, Hamdi, a fost vizitat de Isus chiar în sufrageria casei lor. Rezultatul a fost acela că mama lui nu a vrut să vorbească cu el timp de cinci ani.

Întotdeauna am fost interesată de lucrurile făcute de mână și de decorare interioară. Acum am posibilitatea să-mi pun în folosință darurile primite, spune Leyla.

Ea ne arată studioul unde sunt înregistrate programele ei de televiziune. Acolo se află o masă albă cu câteva scaune de jur împrejur, un raft cu cărți și un cabinet pe care stă scris „diverse”. La programele ei participă întotdeauna o invitată de onoare. Biblia se află pe masă, lângă ustensilele pentru lucru de mână.

Mai întâi, prezint un nou mod de decorare sau înfrumusețare interioară. Descriu în detaliu pentru invitata mea cum se poate realiza acest lucru și încet-încet începem să discutăm despre mesajul creștin.

Leyla explică faptul că e destul de dificil să găsești femei care să fie interesate să ia parte la program. Ca urmare, o invitată obișnuiește să participe la cinci programe la rând. În zilele în care se filmează, se fac cinci programe o dată.

În primul program, invitata povestește istoria proprie, iar în programele următoare abordăm diferite aspecte inspirate din povestea ei. Acum câteva săptămâni am avut tema „Dumnezeu nu e supărat pe tine”. În mod natural, am citit atunci mai mult pasaje din Biblie, povestește Leyla.

Ea precizează de asemenea că nu ar vrea să facă programele fără vreun invitat.

Totul e mult mai natural atunci când sunt mai multe persoane în studiou. Putem să discutăm, să facem glume și să râdem. Acest lucru ar fi mult mai greu de făcut de unul singur.

Leyla e conștientă că o parte din cei care vizionează programele ei locuiesc în zone rurale în condiții sărăcăcioase. Având în vedere acest aspect, obișnuiește să folosească la lucrul de mână materiale simple care se regăsesc în casele tuturor. Ideea nu este ca cei de la țară să trebuiască să meargă la oraș pentru a-și procura lucrurile necesare și astfel la un preț scump să reușească să confecționeze decorațiunile pe care ea le arată la televizor.

Leyla oferă posibilitatea celor care vizionează programele de-a le trimite modele și instrucțiuni. Cei care își arată interesul primesc „pe deasupra” literatură creștină și un DVD.

Nu s-au terminat încă ideile, după 85 de programe?

Nu, nu cred, dar aș vrea să amenajez o bucătărie în unul din colțurile studioului și să încep cu programe de gătit mâncare. Astfel de programe sunt foarte la modă aici în țară. Banii necesari acestui proiect, circa 5.000 de dolari, nu-i avem încă, dar știu că Dumnezeu poate face minuni, spune ea.

Întreaga viață a ei și a familiei ei e o dovadă a faptului că Dumnezeu poate face minuni. Leyla a crescut în Ankara într-o familie în care nu se practica religia musulmană. Soțul ei, în schimb, provine dintr-o familie devotată islamului.

Părinții mei au avut dorința de a fi musulmani devotați și au încercat să urmeze regulile islamului așa cum au putut ei mai bine. De exemplu, au călătorit de trei ori la Mecca, însă n-au fost absolut deloc niște extremiști, susține el.

Leyla era profesoară de engleză și una din colegele ei era căsătorită cu un american. Aceștia s-au mutat în Statele Unite și de acolo i-au îndemnat pe Leyla și Hamdi să-i urmeze.

Când situația de la locul de muncă a lui Hamdi s-a înrăutățit, ne-am decis să ne mutăm și noi în America. Copiii erau atunci în vârstă de 13 și 6 ani. În primii ani am locuit în Louisiana, iar apoi în Florida, povestește Leyla.

Fiul meu Corey a început să studieze la universitate, unde a avut mai mulți prieteni creștini care s-au rugat pentru el. Însă abia după ce a absolvit universitatea și a lucrat timp de doi ani, s-a întâmplat minunea în viața lui și a devenit creștin.

M-a sunat și mi-a spus acest lucru și a fost în regulă pentru mine. Hamdi însă l-a certat destul de mult, dar a trebuit să accepte până la urmă întrucât Corey era adult acum. Corey mă suna apoi în fiecare seară și-mi citea din Biblie.

Într-una din zile, i-am spus doamnei revizor că fiul meu devenise creștin. Atunci ea m-a invitat la biserica ei. După prima vizită acolo, am vrut să merg din nou, iar apoi am devenit o vizitatoare obișnuită. Când fiica mea a venit acasă de la universitate, în vacanța de iarnă, am luat-o cu mine la biserică. Ca urmare, amândouă am devenit creștine în perioada Crăciunului, la două luni după ce Corey fusese mântuit.

Hamdi a acceptat cu greu faptul că întreaga lui familie a devenit creștină. Cel mai mult s-a temut să mărturisească acest lucru mamei lui care între timp a rămas văduvă.

Situația s-a înrăutățit și mai mult atunci când Corey a spus că își lasă serviciul bine plătit pentru a se muta înapoi în Turcia cu scopul de a lucra ca misionar. Eu n-am putut, desigur, să mă opun deciziei lui, mărturisește Hamdi.

În schimb, l-a ajutat să-și mute lucrurile proprii în locuința părinților și să facă curățenie în apartamentul unde locuise până atunci. Acolo a făcut cunoștință cu câțiva din prietenii lui Corey, care i-au spus că ei se roagă și pentru el, tatăl lui Corey.

Am rămas profund impresionat. Nimeni nu s-a rugat vreodată pentru mine în islam. Pe lângă aceasta, am fost martor la modul miraculos în care Corey a reușit să-și vândă mașina.

Corey s-a mutat în Turcia și mama Leyla l-a însoțit ca să-l ajute să-și amenajeze noua locuință. Fiica lor s-a întors la universitate, iar Hamdi a rămas singur acasă. Într-o seară când a venit acasă după o zi de lucru, s-a așezat pe canapea și a dat drumul la televizor pentru a se uita la sport.

Era ceva în neregulă cu telecomanda. Singurul canal pe care-l puteam vedea era 700 Club, nu reușeam nicicum să-l schimb. Dintr-o dată, reporterul emisiunii privește spre mine și spune: „O persoană care privește chiar în momentul acesta la televizor are inima tulburată datorită celor întâmplate în familia lui. Isus te iubește și e răspunsul la întrebările tale.”

Am zis: „Doamne, toată familia mea e creștină în afară de mine. Eu nu știu ce să cred, dar dacă Tu exiști cu adevărat, vreau să mi te descoperi”. Toată încăperea se umplu dintr-o dată de o lumină strălucitoare și am văzut un om în picioare în fața mea care mi-a zis: „Hamdi, vino după mine!” Nu știu cât timp a durat aceată experiență, dar când mi-am revenit, mă aflam în genunchi în camera fiicei mele. Am început să râd cu voce tare și să vorbesc cuvinte pe care nu le înțelegeam, întrucât nu era nici turcă nici engleză.

Când i-a destănuit mamei lui că și el devenise creștin, aceasta n-a vrut să mai vorbească cu el timp de cinci ani.

După câțiva ani petrecuți în Turcia, Corey a primit o bursă în 1998 prin care a putut să meargă și să studieze un an de zile la școala biblică Rodney Howard-Brownes din Florida. În 1999 a avut loc un cutremur în regiunea Istanbulului și au murit circa 17.000 de oameni. Corey s-a decis atunci să se mute la Istanbul și să pună bazele unei biserici.

Leyla și cu Hamdi s-au mutat și ei acolo pentru a-și sprijini fiul. Biserica are în prezent în jur de 200 de membri și un local de închinare la etajul șapte al unei clădiri administrative. Acolo se țin servicii divine în turcește, engleză, iraniană și franceză. Pe lângă faptul că Leyla și Hamdi se implică în această lucrare, biserica are și un pastor african care vorbește în franceză.

Atât Leyla cât și Hamdi produc programe de televiziune prin intermediul Canalului Hayat, dar și biserica transmite emisiuni și întruniri în direct prin intermediul internetului. Astfel au o „biserică soră” cu asirieni care locuiesc în Belgia.

Când lucram ca croitoreasă, am avut mulți clienți creștini. Hamdi a fost un timp șef la un restaurant vizavi de studioul cunoscutului evanghelist Jimmy Swaggarts. Cu toate acestea, a fost nevoie de 15 ani petrecuți în Statele Unite pentru ca cineva să ne prezinte Evanghelia creștină cu adevărat. Poate că nici noi nu am fi fost deschiși pentru a o putea primi înainte. Acesta a fost în mod sigur timpul pregătit de Dumnezeu pentru noi, spune Leyla.

Faptul că locuim din nou în Turcia și Îl slujim pe Dumnezeu atât în biserică cât și prin televiziune reprezintă cu siguranță planul lui Dumnezeu pentru noi, încheie Leyla.

Extrase din câteva scrisori primite de Canalul Hayat

„Cu toate că am făcut șase călătorii de pelerinaj la Mecca, am găsit adevărul în Isus Hristos. Aveți posibilitatea să mă ajutați să intru în contact cu alți credincioși? Vreau să fac parte dintr-o biserică de casă.”

 

„Aș vrea să citesc Biblia, dar nu găsesc nicăieri vreuna. Puteți să-mi trimiteți una și mie?”

 

„Înainte să-L întâlnesc pe Isus prin intermediul Canalului Hayat, am fost ateu. Dorința mea arzătoare de a afla adevărul în afara islamului m-a condus la canalul vostru. Acum vreau să învăț mai multe, vă rog ajutați-mă! Nu vreau să mor fără credință.”

 

„Voi necredincioșii, cum puteți susține că Isus, marele profet al lui Allah e Fiul lui Dumnezeu? Ca și ceilalți profeți, Isus a predicat islamul. Când Isus va reveni pe pământ, o să răspândească islamul și morala Coranului va domni în întreaga lume. Fie ca Allah să vă ajute să vă pocăiți.”

 

„Întrucât m-am născut musulman, am fost învățat că islamul e singura religie adevărată. Am experimentat însă dezamăgire după dezamăgire. Dacă religia noastră e cea adevărată, de ce se regăsesc o mulțime de nedreptăți și asupriri în țările musulmane? Religia creștină e cu mult mai atractivă pentru mine.”

 

„Noi musulmanii vă respectăm, dar Coranul susține că Noul Testament are greșeli și că Isus nu e Fiul lui Dumnezeu. Însă voi spuneți că Isus e Fiul lui Dumnezeu care a venit pe pământ. Lucrul cel grav pe care-l susțineți e acela că Isus ne iartă de păcate.”

 

„Eu am urmărit emisiunile voastre un timp mai îndelungat. Aș vrea să stau de vorbă cu un creștin care să-mi explice mai în detaliu credința creștină și să mă ajute să găsesc o biserică de casă.”

 

„Mulțumesc, Canal Hayat! Eu am devenit creștin, am găsit o biserică și m-am botezat.”

FOTOGRAFII: Ake Lager

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*